Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600)

Halil İnalcık

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) kitap alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Osmanlı İmparatorluğu, artık Küçük Asya, Balkanlar ve Arap ülkeleriyle sınırlı, bölgesel bir İmparatorluk durumuna düşmüş olup sınırlarını bu alan içinde bile güçlükle savunabiliyordu.”
Sayfa 65 - KronikKitabı okudu
“1402 ile 1453 arasındaki dönemin can alıcı tarihsel sorunu, Osmanlı İmparatorluğu’nun iç savaş, haçlı işgalleri ve başka bunalımlar yüzünden toptan yıkılma tehlikesiyle karşılaştığı bir zamanda bu şaşırtıcı kalkınışı nasıl başardığını açıklayabilmektir.”
Sayfa 31 - KronikKitabı okudu
Reklam
“Murat, 1389’da birleşik Sırp ve Bosna ordularını Kosova Ovası’nda zorlu bir savaşta yendi. Bu zafer Osmanlı hakimiyetinin Balkanlar’da iyice yerleşmesini sağladı.”
Sayfa 28 - KronikKitabı okudu
Kapıkulu ordusu büyüdüğünden, Türkler de yeniçeriliğe kabul edilerek devşirme sistemini bozan bir uygulamaya geçiliyordu.
İslam’ın korunma ve yayılmasını en önemli işlevi olarak gören bir devletin, şeriatı özenle uygulaması da doğaldır.
Reklam
Gazâ’nın amacı, dârülharbi yıkmak değil, ona boyun eğdirmekti.
İslam, ilke olarak, Tanrı ile kişi arasında, zorunlu bir dini yetki temsil eden bir ruhban sınıfının aracılığını kabul etmez.
Avrupa'nın ilk daimi ordusu yeniçeriler, Osmanlılara büyük bir üstünlük sağlıyordu.
II.Bayezid'in Hükümdarlığı
II.Bayezid'in hükümdarlık yılları, istikrar ve güvenlik koşulları içinde büyük bir ekonomik gelişme ve şehirleşme dönemi olmuştur Edirne, İstanbul ve Bursa, camilerin yanı sıra kervansaraylar ve külliyelerle imparatorluk başkentlerinin özelliği olan başka büyük yapılar kazanarak hızla gelişmeyi sürdürdüler. Dönemin tarihçisi İbn Kemal, Bayezid'in babası gibi büyük bir Fâtih olmadığını, ancak babasının dönemindeki fetihleri pekiştirdiğini söyler. I.Selim ve Süleyman'ın büyük fetihleri için gerekli koşulları, bu gelişme dönemi yaratmıştır. Bayezid, Osmanlı ordu ve donanmasını da yenilemiştir; Selim'e İran'da İsmail'e ve Mısır Memlüklerine karşı kesin zaferlerini kazandırtan en önemli etmen, Osmanlı ordusunda kullanılan ateşli silâhlardır.
Sayfa 48 - Kronik KitapKitabı okudu
729 öğeden 471 ile 480 arasındakiler gösteriliyor.