Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600)

Halil İnalcık

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) Gönderileri

Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) kitaplarını, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) yazarlarını, Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
286 syf.
·
Puan vermedi
·
30 günde okudu
Kitap çok akıcı osmanlı tarihinin hiç sıkmayan canalıcı bilgilerle doyurulmuş bir özeti, Birkaç bölümden oluşan kitapta, öncelikle osmanlının siyasi tarihine dair hap bilgilerle çok özel bilgiler öğreniyorsunuz, Halil İnalcık’a hayran kalmamak mümkün değil, en iyi Osmanlı tarihçisi olarak anılmasının yanı sıra, bilimsel tarihçiliği de nasıl özümsediğini şahane bir anlatımla gözlemliyorsunuz, kitabın orjinal dilinin ingilizce olması bilgisi evrensel bir bilim insanı kimliğini de bize hissettiriyor, osmanlı tarihine klasik bakış açısı olan daha çok duyguların hakim olduğu karizmatik lider, askeri başarı övgülerinin yanında, temellendirmenin gerçekliğe uygun anlatımını görüyorsunuz, öte yandan ekonomi, akdeniz ticareti, dini hareketler ekseninde osmanlının yapısına dair ve nerede hatalar yapıldığına dair çok doyurucu bilgiler edinebiliyorsunuz….paylaşılabilecek çok his duygu gözlem var, okumaya değer bir kaç günde akıcılıkla bitebilecek bir kitap.
Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600)
Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600)Halil İnalcık · Yapı Kredi Yayınları · 2003879 okunma
15. yüzyıl kanûnnâmelerine göre, Kanûn-i Osmanî'nin temel ilkesi, "reâyâ ve ülke sultanındır" kuralı idi.
Reklam
Halil İnalcık- Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600)
Bir sınır beyliğiyken dünyanın en güçlü devletine dönüşen Osmanlı İmparatorluğu'nun hikâyesi... Merhum Halil İnalcık’ın uluslararası akademik çevrelerde tanınmasına vesile olan, birçok dile çevrilen ve alanında temel kaynak olarak kabul edilen dev eser... Klasik Çağ tabirini tarih literatürüne kazandıran İnalcık bu eserinde Osmanlı
Değişimi başlatan yazarlar ve kitaplar
Hayatı ve insanı, toplum yapısını anlamamı sağladı
Kur'an-ı Kerim Meali
Kur'an-ı Kerim Meali
19.yy şartlarında yaşam şartlarını anlamamı sağladı:
Açlık
Açlık
Gazap Üzümleri
Gazap Üzümleri
Germinal
Germinal
Kendi tarihimize sırtımızı döndüğümüzü anlamamı sağladı:
Fatih Sultan Mehmet
Rumeli Hisarı'nı yaptırarak 1452’de İstanbul Boğazı'nı kontrol alana alması gibi, 1463’te Çanakkale’de boğazın iki yakasında iki kale yaptırarak Çanakkale Boğazı'nı denetimi altına aldı. Bozcaada'yı tahkim ederek, İstanbul ve Boğazlan koruyan savunma sistemini daha da güçlendirdi ve Anadolu ile Rumeli arasındaki iletişimi güvenceye aldı.
Sayfa 31
Sultan 2. Murat
Casus Bertrandon de la Brocquiere, 1432'de yıllık Osmanlı gelirinin 2.500.000 altın dükaya çıktığı, Murat’ın elindeki kaynaklan kullansa, Avrupa'yı kolayca istilâ edebileceği gözleminde bulunur.
Sayfa 28
Reklam
Fethedilmiş bir bölgenin Osmanlılaştırılması, apansız köklü bir dönüşüm değil, adım adım ilerleyen doğal bir gelişim olmuştur.
Sayfa 19
Osmanlılann yerel Balkan yönetimlerine üstünlüğünü anlamak için Osmanlı yasalannı Sırp kralı Stefan Duşan'ın yasalanyla karşılaştırmak yeterlidir. Örneğin, Duşan’ın yasalannca köylü, hafta da iki gün beyi hesabına çalışmak zorundaydı; Osmanlı kurallan reâyânın sipahinin toprağında yılda ancak üç gün çalışmasını gerektiriyordu. Köylüleri yerel yet kililerin sömürüsüne karşı korumak, Osmanlı yönetiminin temel bir ilkesi idi.
Sayfa 19
Önceleri haraçgüzar beyden, İslâm devletine boyun eğmenin bir kanıtı olarak yıllık ufak bir vergi isterlerdi. Daha sonraları haraçgüzar beyin oğlunun rehin tutulmasını, bağımlılık andı vermek için beyin yılda bir kez saraya gelmesini, sultanın seferlerine yardımcı birlikler göndermesini istediler. Haraçgüzar beylerden, sultanın dost ve düşmanlarına kendi dost ve düşmanları gibi davranmaları istenirdi. Haraçgüzar, bu ödevleri yerine getirmezse toprakları dârülharp ilân edilir, gâzîlerin acımasız akınlarına açılırdı.
Sayfa 18
Reklam
Osmanlı Sultanlarının Halk Arasında Gizlice Dolaşmaları
Osmanlı sultanları bazen tebdil-i kıyafetle bizzat teftiş yaparlardı. Kanuni Sultan Süleyman sipahi kılığında, II. Ahmet ise mevlevî dervişi gibi giyinir, halk arasına karışırlardı. IV. Murat, tanınmadan yaptığı gezintilerde birçok belalıyı acımadan idam ettirmiştir. Böylece sultan, halkın saraya ve kendi gücüne güvenini pekiştireceğini umardı. Ayrıca, bu bir çeşit halkın oto-kontrol sistemiydi.
Sayfa 97
“Fâtih Sultan Mehmet, Osmanlı İmparatorluğu’nun gerçek kurucusudur. Avrupa ve Asya’da başkenti İstanbul olmak üzere, dört yüzyıl boyunca büyük Osmanlı Imparatorluğu’nun çekirdeği olacak bir imparatorluk kurmuştur. Fâtih, Sultanu’l-Berreyn ve Hakanu’l-Bahreyn (İki karanın ve iki denizin hükümdârı, yani Rumeli-Anadolu’nun ve Akdeniz-Karadeniz’in hükümdârı) lâkabını kullanıyordu.”
Sayfa 34 - Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2017Kitabı okudu
Taberi'ye göre, Sasani hükümdarı Parviz (459-484) , ağır vergilerle halkı yoksullaştırmakla suçlandığında, "hükümdarı ayakta tutan ve gücünü güvenceye alan, Tanrı'dan sonra, para ve ordudur", demiştir.
Sayfa 71 - Yapı Kredi Yayınları
759 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.