Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı'dan 21.Yüzyıla Basın Tarihi

Orhan Koloğlu

Osmanlı'dan 21.Yüzyıla Basın Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı'dan 21.Yüzyıla Basın Tarihi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı'dan 21.Yüzyıla Basın Tarihi kitap alıntılarını, Osmanlı'dan 21.Yüzyıla Basın Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlk Türk Pozitivisti Beşir Fuad
'' Bir Avrupalı öğrenci ulum ve fünuna ait yeterli bilgi aradı mı, sade ekmek peynirle yaşayacak kadar fakir de olsa, milyonlarca kitabı içeren kitaplıklara gidip çalışabilir. Bizde ise kitap yok. Olanlar da çok pahalı, almaya servet yetmez. ''
Sayfa 84
Gazeteci; bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına okursa olsun savunur.
Reklam
'Basiret' gazetesinin bir sayısında şu söz yer almıştır:
Avrupa'da gazeteciler öyle saygın kişilerdir ki, bunlardan bunlardan Dışişleri bakanlığına yükselenler görülür; Osmanlı ülkesinde ise zaptiye neferi kadar haysiyetleri yoktur.
Gazetenin öncüsü Haber Yaprakları'nın da ilk kez Çin'in T'ang hanedanın saltanatı döneminde (618-906) devlet memurlarının yönetimin talimatlarını öğrenmeleri için çıkarıldığı bilinmektedir. Ayrıca kağıt üretimi teknolojisinde de Çin'in o çağda dünyanın en ilerisinde olduğu biliniyor. Bu üstünlüklere rağmen basımevi Doğu'da toplumun tabanını etkileyecek bir nitelik kazanamamasının kökeninde bu toplumların ekonomik ve yönetimsel yapılarının etkisini aramak gerekiyor.
Sayfa 12 - Pozitif YayıneviKitabı okuyor
Basın bugünkü uygarlıklarda görülen olgunluğun asli sebebi sayılır. Basının görevi bir ağızdan çıkan sözü dünyanın her yanına dağıtmaktır. Baskı altında olmadığı dönemlerde basının edebiyata ve halk eğitimine pek çok yararlı etkileri olur. Gazeteler ülkeye ve devlete büyük yarar sağlamış, olumlu işler görmüşlerdir. Niçin baskı altında tutulurlar?
Osmanlı topraklarında tüm yayınların izine ve bir ön kontrole tabi olduğunu Bâbıâli 1840'larda zaman zaman yayınladığı bildirilerle yerli ve yabancı herkese anımsatmıştır.
Reklam
Kapitalist sistemde ahlaklı olmanın ilk şartı başkalarının gönüllü olarak satın alacağı bir mal veya hizmeti bizzat üreterek veya bu üretimi yapan kuruluşta çalışarak geçimini temin etmektir.
Istatistikler, ülkemizde 1979'dan sonra fiyatı en çok artan malın kâğıt olduğunu gösteriyor. 13 lira olan kâğıdın fiyatı, 24 Ocak 1980'de yapılan ilk zamdan, 1991 Nisandakine kadar yapılan 19 zam sonunda 2300 liraya ulaşmıştır. Bu fiyatın 180 kere artması demektir.
Haber gazeteciliği alanında 1948'de yayın hayatına giren Hürriyet önemli bir öncülük yapmıştır. Onun hızlı başarısı ve hemen bir numaralı gazete oluşu diğerlerini de etkilemiştir.
Latin harflerinin kullanımı konusu
Arap harfleriyle değil öğrencilerin, öğretmenlerin içinde bile gazete okuyabilecek yüzde beş kişi çıkmaz; oysa Rum, Ermeni ve Yahudi çocukları mahalle mektebine gittikten altı ay sonra okuyabilecek duruma geliyorlar.
65 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.