Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Pansiyon Huzur

İrfan Yalçın
"İçimden “N’olmuş bu gözlerine senin?” demek geliyordu. Tuhaf bir duyguya kapılmıştım. Sanki kalabalık bir yerde gözlerini düşürmüştü de, binlerce insan basa basa onların üstünden geçmişti. Sonra da o, bu ezilmiş, parçalanmış, pörsümüş iki gözü yerden alıp göz çukurlarına doldurmuştu bastıra bastıra. Belki de bin yıl, on bin yıl yaşamış bir insanın gözleri olabilirdi böyle." Beyoğlu'nda kitapçı dükkanı olan bir adam, aynı semtin arka sokaklarında bulunan Pansiyon Huzur'a taşınır. Sahibesi İnci, kiraladığı apartman dairesini geçimlik pansiyona çevirmiştir. Açtır İnci ama aynı zamanda açgözlüdür. Son derece huysuzdur ama kolaylıkla yola gelir. Acımasızdır ama kuru ekmeğini bölüşecek kadar yufka yüreklidir. Ağzı bozuktur ama Fransızca döktürür. Kibardır ama asaleti omuzlarından bir şal gibi fırlatıverir. Nasılsa öyle bir kadındır, yapmacıksız ama "Beyoğlu sinemalarında oynayanlardan daha 'film' bir kadındır." Pansiyon Huzur müşterileri, komşuları, sokağından geçenleri ve hayranlarıyla dolu; merkezinde İnci'nin bulunduğu küçücük bir evrendir içinde bulunduğu toplumun biçimlendirdiği ve o toplumu yansıtan… Pansiyonda her zaman bilindik yeni bir şeyler olur, aynı olaylar sürekli gelişir; sıradan insanlar sıra dışı karakterlere dönüşür, bilinenler sırlara, taş duvarlı yapı sırça bir saraya. Artık sokakta durup seyreylediğimiz bir vitrindir Pansiyon Huzur, İrfan Yalçın'ın kaleminden bir mucize… İrfan Yalçın ilk kitabı Pansiyon Huzur ile 1974 yılında Milliyet Yayınları Roman Yarışması'nda, 312 değişik konulu yapıt arasından, ikincilik ödülünü kazanmıştır.
Yazar:
İrfan Yalçın
İrfan Yalçın
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 272Basım Tarihi: Ekim 2018İlk Yayın Tarihi: Ekim 2003Yayınevi: h2o Kitap
ISBN: 9786054906680Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Pansiyon Huzur
İrfan YALÇIN hak ettiği üne henüz kavusamamış bir kalem. Pansiyon Huzur isimli eseri ile 1974 Milliyet Roman Yarışması'nda ikincilik almış. Bu kalemle benim kişisel yolculuğum yeni başlıyor bunu biliyorum. Çok sık bulunmayan bir özellik var İrfan Hoca' nın kaleminde olan, derdini ağlayarak, sızlayarak, ağıtlar yakmadan anlatabiliyor oluşu. Arada gökyüzüne baktırıp, hâlâ umudu hatırlatması, umutla dolmuşken için birden en olmaz ihtimalleri hatırlatıyor oluşu, çok daha kıymetli. Okuduğumdan zevk almak ne yazık her zaman mümkün olmuyor. Her konuştuğun insanlarla nitelikli sohbet edememek gibi. Özel bir ruh, gelişmiş bir karakter analizi ve üst düzey bir ifade yeteneği ile zevkle okudum. Keyifle okunsun...
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzurİrfan Yalçın · h2o Kitap · 201865 okunma
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Bu sene yeni yazarlarla tanıştım. Tanıştıklarımdan da çok memnun kaldım. İrfan Yalçın da onlardan biri.. Fareyi Öldürmek kitabını yakın zamanda okumuştum. Pansiyon Huzur, yazarın ilk kitabı. Benimse yazardan okuduğum ikinci kitap oldu... Adını gördüğünüzde aklınıza sevimli, sevgi ve huzur dolu güzel bir pansiyon gelebilir belki ama bu isim büyük bir ironi aslında. Çünkü kiralanmış bir apartman dairesinden pansiyona çevrilmiş bu yerde huzurun zerresini bile bulamazsınız. Her kesimden, her türden insana rastladığınız bir sokağın başından sonuna kadar yürümüşsünüz gibi düşünün. Her köşeden bir karakter çıkıp geliyor. Beyefendisi, kimsesizi, devrimci genci, emeklisi, öğretmeni, genci yaşlısı, kadını erkeğiyle çeşit çeşit insan, çeşit çeşit hikaye... Ama en çok hissedilen şey açlık. Sadece fiziksel bir açlık da değil hatta. Duygusal bir açlık da var bu pansiyonda. Karınları aç, ruhları aç bu insanların. Tutunacak tek bir dal bulunca birbirlerini ezerek tutmaya çalışıyorlar o dalı. Sevilmek, değer görmek, doymak, yarını düşünmemek istiyorlar. Yarını düşünmeden, huzurla uyumak ne büyük bir lüks! Kitaptaki her bir karaktere hem kızdım hem acıdım. Hem hepsini doyurmak istedim hem de pansiyondan kaçmak. Fareyi Öldürmek ile kıyaslarsam -ki konu olarak birbirlerinden çok farklılar- Pansiyon Huzur çok çok etkileyici bir kitap değil ama akıcı ve kolay okunuyor. Ve güzel bir kitap.
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzurİrfan Yalçın · h2o Kitap · 201865 okunma
272 syf.
7/10 puan verdi
·
31 günde okudu
Okur hayatımın en zor yaz ayından bildiriyorum ; Mevsimlerin okumakla çok ilgisi var, teyitli bilgi yayalım :))
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzur
yazarın
Genelevde Yas
Genelevde Yas
dan sonra okuduğum ikinci kitabı.
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzur
da
Genelevde Yas
Genelevde Yas
’da hissettiğim kusursuzluğu, kurguyu, akıcılığı bulamadığımı söylemeliyim, öyle ki genelevde yas 10 puan verdiğim nadir kitaplardandı. Romanda adını koyamadığım bir şeyler eksik.. Yazarla ilgili araştırma yapmamış olmakla birlikte
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzur
‘un yazdığı ilk kitap olduğu bilgisine ulaştım ve istemsizce diğer kurguyla mukayese edip bu hikaye yeniden yazılmalı dedim. Gelelim küçük detaylara, Pansiyon deyince çoğumuzun aklına ahşap pencereli, duvarlarında şen kahkahaların yankılandığı ponçik yazlık ferah mekan gelir, romana konu apartman dairesinden bozma bu pansiyonda bahsedemeyeceğimiz bir şey varsa o da “huzur” :) Beyoğlu’nda kiracı olarak yaşadığı evin odalarını pansiyona çeviren Başkahraman İnci, ve pansiyonerlerin fiziksel ve daha önemlisi ruhsal olarak yaşadıkları açlık konumuz..
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzur
u ilerleyen dönemlerde “tekrar okumak üzere” kitaplığıma kaldırıyorum. Keyifli olsun, verimli olsun.
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzurİrfan Yalçın · h2o Kitap · 201865 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Kendine Has Burukluğu Olan Bir Roman
"Pansiyon Huzur", İnci'nin, yazarın deyişi ile "bir yanlışın, bir çığlığın, bir açlığın, hastalıklı bir kahkahanın" hikâyesi. Ve elbette onun hikâyesi etrafında küçük küçük taburelere oturmuş kişilerin. Romanda benim için en başarılı yön, karakterlerinin sapasağlam olması idi. Karakterden beklediğim şey, onun kendine has bir kişiliği yansıtabilmesidir. Pansiyon Huzur'daki karakterler de böyle idi, hepsi yalnızca kendine benzeyen insanlardı. Okur belki bazı karakterlerle bazı bakımlardan benzerlik kurabilir ancak bu benzerlik bir yerde mutlaka farklılığa varacaktır. İrfan Yalçın'ın karakterleri böylesine sağlam. Bence başarının ikinci yönü, Yalçın'ın karakterler karşısında kendini konumlandırışında. Bu konumlandırışta ben hem romancılık hem insanlık bakımından bir olgunluk görüyorum. Kimsenin savunuculuğuna soyunmuyor yazar, kimsenin tarafını tutmuyor, kimseye zorlama iyilikler, kötülükler yaptırmıyor. Böylece ucuz dramatikliğe, ucuz hesaplara kapılmadan sağlıklı bir roman ortaya koymayı başarıyor. Üçüncü olarak romanın atmosferini de yoğun bir şekilde hissettirebilmeyi başarmış yazar. Büyük büyük sözler etmeden, "alıntılık" laflar etmeden anlatıyor anlatacağını, yapıyor yapacağını, alacağı olsun. Kimi eleştirmenler, kimi okurlar bolca eleştirmiş "Pansiyon Huzur"u. Elbet hiçbir kitap kusursuz değildir ancak kusurunu dahi sevdiğim bir roman oldu bu benim. İstanbul'umun, güzel ve yorgun İstanbul'umun kırık dökük bir romanı... Tavsiye edilir.
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzurİrfan Yalçın · h2o Kitap · 201865 okunma
Reklam
272 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Roman, Arif’in Huzur Pansiyon’a gitmesiyle başlıyor. Pansiyon’u işleten İnci’yle orada tanışıyoruz. Aslında pansiyon dediğimiz yer İnci’nin evi, bir apartman dairesi. İnci çalışmadığı için kiracı olarak oturduğu evin odalarını kiraya veriyor. Bu işten pek para kazanamıyor çünkü pansiyonerler çoğunlukla işi gücü olmayan İnci gibi tipler ya da İnci’nin takıntıları, tanıdıkları. Hemen hiçbiri para vermiyor. Arif düzenli kira veren tek kiracı durumunda. Eski bir öğretmen, şimdi bir kitapçı açmış. Olayları Arif anlatıyor. İnci’yi onun gözünden görüyoruz. İnci elinden pek iş gelmeyen, cahil, bir dediği bir dediğini tutmayan, insanlara işine geldiği gibi davranan, para için her şeyi yapabilecek biri. Romandaki kişilerden biri Kemal, İnci’yi bu özelliklerinden dolayı küçük burjuva olarak nitelendiriyor. İnci bu isimdeki burjuvaya değil “küçük”e takılıyor. Bu yüzden Kemal’e kinleniyor. İnci’nin dengesiz ve pragmatist davranışlarını gösteren pek çok olay görüyoruz romanda. “Küçük burjuva” İnci’yi anlatmak için yazılmış bir roman. Yazarın ilk romanıymış. Benim de okuduğum ilk romanı . Okuyucuyu sıkmayan bir tarzı var İrfan Yalçın’ın. Diğer romanlarını da merak ettim.
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzurİrfan Yalçın · h2o Kitap · 201865 okunma
272 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Güzel hikaye, güzel kurgu. Ama eksik olan bir şeyler vardı. Biraz daha edebi zenginlik. Sebebini ise kitabın yazarın ilk eseri olduğunu öğrendiğimde kavradım. Eğer yazar bu hikayeyi baştan yazarsa eminim tadına doyulmaz bir eser çıkar ortaya. Bu arada harika bir senaryo olur bu kitap, baş rollerde Derya Alabora ve Haluk Bilginer.
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzurİrfan Yalçın · h2o Kitap · 201865 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İrfan Yalçın'dan okuduğum ilk kitap olan Pansiyon Huzur, yazarın da ilk romanı.Yayımlandığı yıl Fethi Naci ve Rauf Mutluay oldukça sert bir şekilde eleştirmiş bu romanı.İrfan Yalçın, Ahmet Yıldız ile yaptığı söyleşisinde eleştirilerle ilgili hissettiklerini şu şekilde dile getirmiş. "1975’te Pansiyon Huzur adlı ilk romanım, Milliyet Roman Yarışmasında, üç yüz on iki roman arasında ikinciliği kazanıp aynı yıl yayımlandığında saldırıya uğradı âdeta. Özellikle Fethi Naci ve Rauf Mutluay, demediklerini komadılar, bir dövmedikleri kaldı beni! Çok şaşırmıştım nedense, “falakaya çeker gibi eleştiri mi olur?” diye düşünmüştüm." Beyoğlu'nda, kiracı olarak yaşadığı evin odalarını başkalarına kiralayarak pansiyona çeviren İnci ve pansiyonerlerinin yokluk içindeki yaşamlarını okurken değişik duygular yaşadım. Âdeta, İnci'nin gel gitleri gibi, gittim geldim uç duygularda.Fethi Naci ya da Rauf Mutluay çok sert eleştirmiş olsalar da Pansiyon Huzur'u ben çok sevdim. 1980 yılında da TDK Roman Ödülü'nü kazanmış İrfan Yalçın, Ölümün Ağzı ile.Genelevde Yas ve Fareyi Öldürmek kitapları ise sinemaya uyarlanmış. Okuyun derim.
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzurİrfan Yalçın · Kaynak Yayıncılık · 200365 okunma
224 syf.
8/10 puan verdi
İnci'nin Mekanı
İrfan Yalçın (doğum 1934; Zonguldak), Pansiyon Huzur ile Milliyet Yayınlarının, 1974 Roman Yarışmasında ikincilik ödülü almış. Baş kahramanımız ve anlatıcımız Arif olmasına rağmen öne çıkan isim pansiyonu işleten İnci Hanım. Sürekli olayların yaşandığı, renkli kişilikleriyle Pansiyon Huzur pek de öyle huzurlu bir yer değil. Eğlenceli, üzücü, düşündürücü olaylar akıcı, rahat bir dille anlatılmış.
Pansiyon Huzur
Pansiyon Huzurİrfan Yalçın · Kaynak Yayıncılık · 200365 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.