Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Petrol Fırtınası

Raif Karadağ

Petrol Fırtınası Sözleri ve Alıntıları

Petrol Fırtınası sözleri ve alıntılarını, Petrol Fırtınası kitap alıntılarını, Petrol Fırtınası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İngilizler, dünya petrol sahalarını ele geçirmek için siyasetlerine yepyeni bir istikamet verdikleri ve kendilerini petrol mücadelesinin içine attıkları sıralarda Amerika’da Standart Oil Merkezinin kurucusu Rockefeller, petrolü küçük şişeler içerisinde ve romatizma ilacı olarak Amerika'nın her tarafına gönderdiği adamları vasıtası ile sattırmaya çalışıyordu. Böylece de petrolün hakiki kudretini anlayamadığını ortaya koymuş oluyordu. 1860 yıllarında cereyan eden bu "romatizma ilacı" satışı, Rockefeller'in kuvvetlenmesine ve Amerika'daki petrol sahalarına el atmasına imkân verdi. 1860 yılını takip eden ilk on yılın sonunda, yani XIX. asrın (19. Yüzyılın) sonlarına doğru İngilizler ile Amerikalılar petrol sahasında karşı karşıya geldiler. Ve işte o tarihten beri de dünya, mukadderatını petrolcülerin eline teslim etti. Ancak birçok kişinin tanıdığı bu karanlık yüzlü meşhur Rockefeller, petrol piyasasına İngilizlerden daha evvel girmek cesaret ve basiretini gösterdi. Böylece dünya çapında bir “petrol imparatorluğu" kurmaya muvaffak oldu.
Sayfa 25 - Truva YayınlarıKitabı okudu
İngiltere'nin XX. asırda yetiştirdiği en değerli devlet adamı müteveffa Churchill, 1936 yılında, İngiliz Avam Kamarası'nda petrol ve İngiltere'nin menfaatleri müzakere edilirken, petrolün ehemmiyetini şüpheye mahal vermeyecek şu sözleri ile dünya efkârına açıklıyordu: "Bir damla petrol bir damla kandan daha kıymetlidir." Ve yine I. Dünya Harbi'nde Fransa'yı ve müttefikleri zafere ulaştırmakta büyük hizmetleri geçmiş olan Clemanceau Amerika reis-i cumhuru Mr. Wilson'a gönderdiği bir telgrafta aynen şunları yazıyordu: "Eğer müttefikler harbi kazanmak istiyorlarsa; Fransa'nın kana olduğu kadar petrole de muhtaç olduğunu bilmelidirler."
Sayfa 14 - Truva YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Standard Oil, sadece dünya üzerindeki petrolü çıkarmak ve dünyanın dört bir tarafına sevkederek satmakla meşgul değildir. Standard Oil aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin sahip olduğu ticaret filolarının hemen tamamına dilediği zaman hükmedebileceği gibi, dünyada mevcut büyük bankaların birçoğu üzerinde de büyük kudretine dayanarak
Sayfa 205 - Truva YayınlarıKitabı okudu
Zavallı İran. Petrol yüzünden bir gün dahi rahat ve huzur görmemiş, memleket her an patlamağa hazır bir barut fıçısı haline gelmişti.
Sayfa 271Kitabı okudu
Petrol XX. Asrın en kıymetli hammaddesi… dünyanın en kudretli ve rakipsiz hammaddesi haline getirildikten sonra, yeryüzüne çıkartabildiği her yerde ihtilaller, kıtaller, hükümet darbeleri birbirini kovalamış ve petrole sahip memleketlerin halkları hiçbir zaman rahat bir nefes alamamıştır. İran ülkesi bu sahaların en birinci sırasında yer almaktadır. Dikkat edilirse asrın ortalarında yani 1900’lerde petrol, bugünkü kadar kıymet kazanmış değildi. Fakat istikbali hakkında katî bir teşhis konulmuştu. Bu teşhis şu idi: PETROL, DÜNYAYI İDARE EDECEK KUDRETTİR.
Sayfa 13 - Truva YayınlarıKitabı okudu
Medeni âlem 1922 Nisan'ından itibaren Cenova ve Lahey'de "istiklal, istiklal" diye feryat eden Azerbaycan Türklerinin kulakları sağır eden feryatlarına aldırış etmedi. Azerbaycanlıların protestoları, petrolcüleri ve onların ön safında bulunan devlet adamlarını sadece öfkelendirdi. Zavallı Azerbaycan Türkleri bütün didinmelerine, bağırmalarına ve mücadelelerine rağmen istiklallerinin ellerinden gitmelerine mâni olamadılar.
Sayfa 226Kitabı okudu
Reklam
İngiliz ve Rusların İran Kuzistan’daki Abadan Petrollerini İşgal Etmesi
Bir İngiliz donanması Basra Körfezi'ne dayandı. Ve Abadan tesislerinin kıyısındaki körfeze demir attı. İngilizler kararlı olduklarını her hareketleri ile isbat etmeye tevessül* ettiler. Donanmadan karaya asker çıkardılar ve bütün stratejik noktaları işgal ettiler. Kuvvetli birlikler bütün petrol sahalarını emniyet altına almak maksadı ile
Sayfa 49 - Truva YayınlarıKitabı okudu
XX. Asrın, adı dillerden ve dudaklardan düşmeyen en kudretli maddesi petrol… Bugün dünyaya hakim olan hammadde işte budur. Petrol nice devletleri birer oyuncak ve yine nice devletlileri de birer alet haline getirmiştir. Petrol irili ufaklı yeni birçok devlete İstiklal verdiği gibi, tacdarları da koca imparatorlukları ile birlikte tasfiye etmiş Cihanşümul bir kudrettir. Petrol bir düzineye yakın devlet ve hükümet reislerini de vakitsiz olarak dünyadan göçürmüştür. Petrol Cihan nizamını kendince temin ve tesis eden başlıca kuvvettir. Bugün harpler onunla yapılır. Hareket halindeki herşey onunla işler ve hareket kabiliyetini sağlar. Yaşayan insanın ve medeniyetin refah ve inkişafında birinci planda bulunan yine petroldür. Medeniyetin inkişafında hudutsuz tesirleri olan ve daima başta güreşen petrolü elde edebilmek için, akıllara durgunluk veren çapraşık, karanlık, karışık ve gayr-i insani yollara müracaat edilir. Petrolü elde etmek için devletler arasında yapılan mücadeleler korkunçtur. Petrolün saltanatını devam ettirmek için girişilen teşebbüsler, XX. asır dediğimiz ve medeni vasfını verdiğimiz dünyamız için yüz kızartıcıdır. Petrol için, insan dediğimiz unsurun zerrece kıymeti yoktur. Petrol, bugünkü muhteşem mevkisini kan nehirleri üzerine bina etmiş korkunç bir kudrettir! Petrol uğrunda akan kanlar, yeni bir muharrik kudret bulunmadıkça akmaya devam edecek ve petrole sahip olmak isteyen devletler bu korkunç mücadelede milletleri ve insanları israf etmekte, insafsızca harcamakta birbirleriyle yarışacaklardır.
Sayfa 14 - Truva YayınlarıKitabı okudu
Kıral öldü, yaşasın yeni Kral...
Sayfa 236 - Irak kralı Faysal'ın esrarlı ölümüKitabı okudu
Petrol XX. asrın en kıymetli hammaddesi... dünyanın en kudretli ve rakipsiz hammaddesi hâline getirildikten sonra, yeryüzüne çıkartabildiği her yerde ihtilaller, kıtaller, hükümet darbeleri birbirlerini kovalamış ve petrole sahip memleketlerin halkları hiçbir zaman rahat bir nefes alamamıştır. İran da bu sahalardan biri, hatta bir bakıma birincisi idi. Ve bu yağlı madde İran'da keşfedildiği günden beri İran, rahat ve huzur yüzü görmemişti. İran'ın son asır tarihi, petrol yüzünden meydana gelen müteaddit ihtilalleri kıtaller ve hükümet darbelerine, hatta hanedan değişikliklerine şahit olmuştur.
138 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.