Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Yıllanmış şarap gibi duran kitabı sonunda gözüme kestirip okudum. Ahmet Haşim Mekteb-i Sultani' de eğitim görmüş. Fransız sembolizmini çok iyi incelemiş ve etkilenmiş. Her ne kadar dilinde bir kapalılık olduğundan söz edilsede düzyazılarına yansımamıştır. Zaten savunduğu görüş itibarıyla şiir de düzyazıdaki gibi mâna ve açıklığın aranamayacağını savunmuştur. Düz yazılarında ise durum tam tersi gayet açık anlaşılır ve gözleme dayalıdır. Bazen nükteli bir dil de kullanmıştır. Düz yazılarında gayet okurken keyif aldığım hatta güldüğüm yerler oldu. Hoşuma gitti açıkçası. Benim gibi merak edenlere, evin bir köşesinde sinesine çekilip duran kitabı okurlara tavsiye ederim.
Piyâle
PiyâleAhmet Haşim · Kent Yayıncılık · 2012598 okunma
Reklam
82 syf.
6/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Ahmet Haşim'in Piyâle kitabındaki şiirlerini, daha önce okuduğum Göl Saatleri kitabındaki şiirlere kıyasla daha çok beğendim. Şairin en beğendiğim şiiri Merdiven de bu kitapta. Esasen anlayabildiğim tek şiiri de Merdiven oldu diyebilirim. Belki de anladığımı zannediyorum, Bilemiyorum. Anlamak için gayret ediyorum, Kitabı bir kenara bırakıyorum, Düşünüyorum, düşünüyorum, Yorum üstüne yorum, İşin içinden çıkamıyorum. Bir şiirini hatırlıyorum, ÖLMEK. Ne diyordu orada; "Firâz-ı zirve-i Sînâ-yı kahra yükselerek, Oradan düşmek ölmek istiyorum." Ne dedi şimdi bu diyorum, Hemen sözlüğe gidiyorum, Fa fa fa, fe fe fe, fi fi fi, Firâz! Buluyorum. En nihayet kitabı, sözlük ve şiirler arasında bitiriyorum. Ahmet Haşim'in anlaşılmak gibi bir derdi de yok sanırım. Şiirde manaya çok önem vermediğini, şiirin toplum tarafından anlaşılıp anlaşılmamasını pek önemsemediğini "Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar" başlıklı yazısında görebilirsiniz. Velhasıl failatün failatün failün pek anlamadım efendim.
Piyâle
PiyâleAhmet Haşim · Yapı Kredi Yayınları · 2018598 okunma
82 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Piyâle, Hâşim'in ikinci şiir kitabı. Bu eser de basıma hazırlanırken, öteki kitaplarda olduğu gibi metin ve notlar dışında, tanıtıcı ve çözümleyici "sunuş" yazısı, "küçük sözlük" de eklendi ve böylece son yıllarda yoğunluk kazanan Ahmet Hâşim yayınlarına akademik kaygılar içeren katkılar amaçlandı. 1909-1923 arasında yazılıp yayımlanan Piyâle'de Hâşim'in şiir anlayışını özetleyen ve kendisini beğenmeyenlere verdiği cevapları içeren yazısı ile Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun kitabın birinci baskısı için kaleme aldığı yazı yer alıyor. İki yazı da Hâşim'i anlamaya birer kılavuz, birer anahtar gibi.
Piyâle
PiyâleAhmet Haşim · Yapı Kredi Yayınları · 2018598 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.