Popüler Science Türkiye - Sayı 132

Popular Science Türkiye Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hayattaki pek çok şeyde olduğu gibi , çoğu şey bakış açısına bağlı...
Reklam
Hayatın yarısına geldiğinizde , kendinizi biraz stresli ve melankolik hissetmeniz için birçok neden olabilir. Önceleri, yaşınız ilerledikçe fiziksel ve zihinsel olarak daha da güçlendiğinizi , daha çok şey öğrendiğinizi ve kazandığınızı düşünerek yükseliş eğrisinde olduğunuzu hissetmiş olabilirsiniz. Ancak şimdi " artık son , başlangıçtan daha yakın" diyerek kendinizi düşüşe ve nihai yıpranmaya doğru giden bir yokuşun başlangıcında hissediyor olabilirsiniz.
Uzay Zaman hakkında ne biliyoruz ?
1. Büyük Patlama Genel göreliliğe göre, uzayzaman 13,8 milyar yıl önce Büyük Patlama'da bir tekillik halinde başladı. O zamandan beri de genişliyor. 2. İlk ışık yılı Büyük Patlama'dan 380.000 yıl sonra uzay-zaman, atomların oluşmasına yetecek kadar soğudu ve daha önce hapsolmuş olan ışık evrene yayıldı. 3. İlk Yıldızlar Evrenin oluşumundan 100 ila 200 milyon yıl sonra, uzay-zamanın biraz daha yoğun bölgeleri çökerek ilk yıldızları oluşturdu. Inanılmaz derecede büyük olan bu yıldızlar hızlı yaşadılar ve genç öldüler. 4. İlk Galaksiler Büyük Patlama'dan bir milyar yil sonra, yıldızlar uzay-zaman yoğun bölgelerinde kümelendi. Daha faz maddeyi kendilerine çekerek ilk galaksileri oluşturdular. 5. Evren İvmeleniyor Büyük Patlama'dan bu yana giderek yavaşlayan uzay-zaman, karanlık enerji adı verilen bir "şey" nedeniyle hızlanarak genişlemeye başladı. 6. Güneş Oluşuyor Yaklaşık 4,6 milyar yıl önce bir gaz bulutu çökerek Güneş'i oluşturdu. Uzay-zaman o kadar bükülmüştü ki kısa bir süre sonra Güneş'in etrafında gezegenler oluştu. 7. Burada ve Şimdi Bugün Dünya, kuantum teorisi ile Einstein'ın uzayzaman resmini en iyi nasıl birleştirebileceklerini düşünen fizikçilere ev sahipliği yapıyor. 8. Büyük Yırtılma Karanlık enerjinin etkisi arttıkça, evren sonunda o kadar genişleyecek ki, atomlar arasındaki boşluk bile evreni parçalayacak kadar gerilecek.
Uzun Uyu , Güçlü Ol
Nedir? Uykunun üstüne ilaç yok. Uyku gerek fiziksel gerek zihinsel sağlığa olumlu katkıda bulunuyor ve o denli önemli ki tam 23 gün süren 3.500 kilometrelik Fransa Bisiklet Turu'nun galiplerinin, bu süreçte en iyi uyuyanlar olduğu düşünülüyor. Bu da 30 yaşın üstündekiler için kötü haber demek... Son kırk yılda, ebeveynlerin ilk çocuklarına sahip olma yaş ortalaması erkeklerde 33,2'ye, kadınlarda ise 30,3'e yükseldi. Bir başka deyişle, son 40 yılda insanoğlunun geçirdiği uykusuz gecelerin sayısı arttı. Sleep dergisinde 2019 yılında yayımlanan bir araştırma, yeni ebeveynlerin altı yıl kadar uykusuzluk çektiğini ortaya koyuyor.Uyku kalitesinin ve süresinin düşmesinin uzun vadeli kümülatif etkileri; hipertansiyon, diyabet, obezite, depresyon, kalp krizi ve felç riskinin artması da dahil olmak üzere birçok hastalık çeşidi ile ilişkilendiriliyor. Avustralya Katolik Üniversitesinden Profesör Shona Halson, "Ayrıca bağışıklık sisteminizi de zayıflatıyor, ruh halinize ve bilişsel yeteneğinize zarar veriyor." diyor.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.