Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi - Eski Yunan I

Kolektif

Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi - Eski Yunan I Gönderileri

Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi - Eski Yunan I kitaplarını, Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi - Eski Yunan I sözleri ve alıntılarını, Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi - Eski Yunan I yazarlarını, Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi - Eski Yunan I yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Antik Yunan'da da, şimdi olduğu gibi doğduğu gün damgalarlardı.
"Her yeni doğan erkek bebek, önce aile büyükleriyle tanıştırılır, akserliğe engel fiziksel bir kusuru olması halinde Tanrı'lara kurban edilirdi. Böyle bir kusuru olmayanlarsa yedi yaşına kadar ailelerinin yanında kalır.. bu yaştan sonra büyük bir disiplin içinde yetiştirilmek üzere ocağa alınırdı. Eğitimin temelinde güçlü bir vücuda sahip olmak yatardı. Bunun yanı sıra büyüklere ve yaşlılara saygı, az ve öz konuşma da eğitim temel amaçları arasındaydı. 12 yaşına gelen çoçuk, Ocak'tan ayrılarak bundan sonraki yaşamı için askeri garnizona gönderilirdi."
Karacan Yayıncılık
Eski Yunan'da sınıflar
"Ulaşım ve ticaret alanında deniz yolunun tercih edilmesi sebebiyle gemiciliğe büyük önem verilirdi. Zira dağlık bir araziye sahip yarımada üzerinde kurulmuş olan siteler arasında kara ulaşımını gerçekleştirmek hemen hemen imkânsızdı. Oysa sahiller, gemilerin yanaşmasına tabii birer liman durumundaydılar. Kolonizasyon köylerde yaşayan nüfusun düşmesine yol açmıştı. Bu nedenle tarlalarda, ev işlerinde ve inşaatlarda çalıştırılmak üzere denizaşırı kolonilerden çok sayıda köle toplandı. Siyasi ve sosyal değişikliklerin yaşandığı bu dönemde tüccarlar, zânaatkarlar ve bankerlerden oluşan yeni bir zümre doğdu.. ancak siyasi yetkiler henüz soyluların tekelindeydi. Bu durum soylularla, emeklerinin karşılığında elde ettikleri parayla güçlü bir duruma gelen orta sınıfın aralarının açılmasına yol açtı.. çıkan karışıklıklar sonunda bazi sitelerde soylular durumlarını korurlarken, bazılarında ise iktidarı orta sınıfla paylaşmak zorunda kaldılar. Bu arada iktidarı ellerinde bulunduran soylular, kanun koyucuların atanması gibi bazı konularda, sahip oldukları imtiyazları devretmek zorunda kalmışlardı. Kanun koruyucuların görevi, yasaları hazırlamak ve onları yazılı hale gitirerek değiştirilmesini önlemekti. Zira o döneme kadar soyluların elinde olan adalet mekanizması sabit olmayan kararlar çerçevesinde işler ve keyfi bir biçimde yürütülürdü. Böylelikle devlet, aristokrasinin gözünde prestij kazanmış oldu."
Karacan Yayıncılık
Reklam
"
Homeros
Homeros
'un yaşadığı dönemde alışveriş.. büyükbaş hayvanlar üzerindekini yapılırdı. Üç ayaklı bronz bir tencere 12 öküz, bronz bir zırh ise 9 dana değerindeydi. Arkaik dönemde ticaretin gelişmesi, değiş-tokuşu daha pratik olan madeni paranın kullanımını gerekli kıldı. Zamanla paranın kendisi her şeyin üzerinde değer kazanarak, gücün ve zenginliğin sembolü oldu."
Sayfa 33 - Karacan Yayıncılık