Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Rölativitenin A B C'si

Bertrand Russell

Rölativitenin A B C'si Sözleri ve Alıntıları

Rölativitenin A B C'si sözleri ve alıntılarını, Rölativitenin A B C'si kitap alıntılarını, Rölativitenin A B C'si en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçekten de, bir şeyin hep belirli bir yerde olması kavramı, yeryüzündeki büyük nesnelerin çoğunun bereket ki hareketsiz oluşlarından gelmektedir. "Yer" fikri, sadece kaba bir pratik yaklaşıklıktır: mantıksal gereklilik değildir ve kesinleştirilemez.
Sayfa 26 - Say YayınlarıKitabı okudu
Kütle:
...Kütle "maddenin niceliği" olarak görülüyordu ve oldukça değişmez olarak düşünülüyordu. Şimdi ise, kütlenin uzunluk ve zaman gibi gözlemciye rölatif (göreli) olduğu ve hareketle tam aynı oranda değiştiği görülmüştür. ... ... [K]ütle kavramı, enerji kavramı içinde özümlenmiş olmaktadır, deyim yerinde ise kütle kavramı, dış dünyaya sergilenen enerjiye karşıt olarak, cismin içinde harcadığı enerjiyi temsil eder. ... ... Ölçülen kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ile aynı şeydir. Enerji ve kütle farklı şeyler olduklarına göre ilk bakışta bu şaşırtıcı gelebilir. Ama enerjinin ölçülen kütle ile aynı şey olduğu ortaya koyulmuştur. Bunun nasıl olduğunu anlatmak o kadar kolay değildir...
Sayfa 124 - Say Yayıncılık (124-127 sayfalar)Kitabı okudu
Reklam
Zihinsel alışkınlıklar katılaşmadan bunu kavramak zor olmayabilir
Bizden istenilen, dünyamızın imgesel görüntüsünde bir değişikliktir; çok ötelerden gelen, belki de insan-öncesi atalardan kalan, her birimizce ilk çocukluğumuzda öğretilen imgesel bir görüntüdür.
Uzay-zaman içindeki aralık kavramının matematiksel ifadesi
Rölativite kuramının iki biçimi vardır: Öznel ve genel. İlki genellikle sadece yaklaşıktır, ama çekici maddelerden çok uzaklarda kesinliğe çok yaklaşır. Çekim ihmal edilebildiği zaman, özel kuram uygulanabilir ve o zaman, iki olay arasındaki aralık, herhangi bir gözlemci tarafından tahmin edilen uzay ve zaman uzaklığı bilindiğinde, hesaplanabilir. Eğer uzaydaki uzaklık, ışığın bu zamanla alacağı uzaklıktan büyük ise, ayrılma uzaysaldır.
Ulaştığımız son nokta, bildiklerimizin çok az olduğudur ve gene de şaşırtıcıdır ki, çok şey bilmekteyiz ve daha da şaşırtıcı olan, bu denli az bilgimizin, bize böylesine büyük bir güç verebilmesidir.
Sayfa 178Kitabı okudu
Hidrojenin bir başka üstünlüğü daha vardır; gezegenimizde bulunan uranyum miktarı çok sınırlıdır ve insan soyunun kökü kazınmadan önce, hepsinin kullanılmasından korkulur, ama şimdi sağlanması hemen hemen sınırsız olan hidrojen kullanılabildiğinden, _homo sapiens_ daha az yırtıcı hayvanlara yaşama olanağı sağlayarak, kendi varlığına bir son verebileceğini ummak için önemli nedenler vardır.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
Işık hızı
Ama eğer merdiven, ışık hızı ile hareket ediyorsa(New York'ta bile olamaz bu),ister yukarı doğru basamaklarda yürüyün isterseniz olduğunuz yerde kalın, yukarıya hep aynı sürede ulaşırsınız.
Sayfa 46 - Say YayınlarıKitabı okudu
Yüksek Anlam :
. Pek çok insan düşünmekten daha erken ölür - aslında öyle yaparlar. ...
Bilim, değişmeyen doğrular ve ölmez dogmalar getirmeyi amaçlamaz. Onun amacı, herhangi bir aşamada, son ve tamamlanmış doğruluğun başarılmış olduğunu ileri sürmeden, gerçeğe ardışık yaklaşıklıklarla yanaşmaktır.
Sayfa 133 - Say YayınlarıKitabı okudu
Eğer dünyanın gerçek bir görünümüne sahip olmak istiyorsak, bilimsel olmayan önyargılardan oluşan, dokunma duyusu ile elde ettiğimiz bilgilerin çoğunu reddetmek zorunda olduğumuz ortaya çıkar.
Reklam
Bilim, değişmeyen doğrular ve ölmez dogmalar getirmeyi amaçlamaz. Onun amacı, herhangi bir aşamada, son ve tamamlanmış doğruluğun başarılmış olduğunu ileri sürmeden, gerçeğe ardışık yaklaşıklıklarla yanaşmaktır.
Sayfa 133Kitabı okudu
Anlam Yoğunluğu :
. Hepimizin, dünyanın bizim ön yargılarımıza uyması gerektiğini düşünme eğilimine sahibiz. ...
“Bir görüş açısı” ile öteki arasındaki farklılığın getirdiği garip sonuçlar, algıları olan kimselere olduğu kadar, fiziksel araçlara da bir anlamda uygulanabilen “görüş açısı” dır. Rölativite kuramının ilgilendiği “öznellik” fiziksel öznelliktir, dünyada akıl ya da duyumlar gibi şeyler bulunmasaydı, bu özenellik, gene aynı ölçüde var olacaktı.
Sayfa 171 - SAYKitabı okudu
Bir silahtan atılan mermi, sesten daha çabuk hareket eder: kendisine ateş edilen kimse, önce parıltıyı görür, sonra, ( eğer şanslıysa) merminin geçişini görür ve en sonunda da sesini duyar.
Sayfa 45 - Say YayınlarıKitabı okudu
Tanıdık bir fizyolog, bir keresinde, bir termosa dört fare koymuştu. Birkaç saat sonra, onları dışarıya çıkarmak için gittiğinde, on bir tane olmuşlardı. Ama kütle, bu dalgalanmalara tabi değildir: Süre sonundaki on bir farenin kütlesi, başlangıçtaki dört farenin kütlesinden daha fazla değildi.
Sayfa 130 - SAYKitabı okudu
65 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.