Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat Tarihine Giriş

Selçuk Mülayim

Sanat Tarihine Giriş Sözleri ve Alıntıları

Sanat Tarihine Giriş sözleri ve alıntılarını, Sanat Tarihine Giriş kitap alıntılarını, Sanat Tarihine Giriş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ayetler, hadis ve fıkıh kitapları Selçuklu okur yazarları tarafından da biliniyordu. Ama mimari plastiğe yansıdığı üzere, her iki kültür çevresinde farklı yollar tutulmuştu.Selçuklu eserleri üzerinde yer alan figürler, doğal elenmeye benzeyen bir süreçle Osmanlı eliyle silinip kazınmaya başladı. O halde din değişmediği halde, değişen neydi?
Sayfa 192Kitabı okudu
Türk olmayan her şeyi reddetmek ve belli bir devreden sonra her şeyi Türkler'in getirdiğini söylemek, Türk sanatını anlamak için hiçbir kolaylık getirmemiştir. | Doğan KUBAN |
Sayfa 167Kitabı okudu
Reklam
Sanat tarihini bilmeyen, onu sevmeyen sonuçta ölmez; ama yaşadığı çöplük ne kendine yarar ne de başkasına.
İnsanlar neden eski eşyaya ilgi duydular? Onlara ihtiyaç duydular, onları anlamlı buldular ve bu tür eşyanın yanıbaşlarında bulunmasını istediler. Tuhaflık ve olağandışılık onları çekti, bunların kaybolmasını istemediler.
A. Gosset (1835-1914), bir kitabında : "Osmanlılar çoban ve savaşçıdırlar. Onlar da ne sanat ne de sanatçı bulunur." tezini ileri sürdüğü zaman, buna itiraz etmek şöyle dursun, kimse bunun farkında bile olmamıştı.
Sayfa 110Kitabı okudu
Kendi sanatının inceliklerini anlamak, anlatmak ve bunları yazmak Osmanlı düşünürleri için uzun süre dert olmadı. Yanlışları ve eksikleri göze alıp, bunları kayda geçmek, kendi kültürünün yaratmış olduğu biçimleri ölçüp biçmek Osmanlı uleması için merak konusu değildi. Osmanlı Saray Nakkaşhanesi ile buna benzer bir çevredeki sanatları ve zanaatleri anlatan "Menâkıb-ı Hünervân" 1926'dan önce kültür tarihçilerinin gündemine girmemiş, yazıldıktan 339 yıl sonra, adeta yeniden keşfedilip incelenmeye başlanmıştır.
Sayfa 109 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
İnsanların öteden beri değerli saydıkları eşyaya bakışlarının değişmesi, artık bu eşyanın anlamını kaybetmekte oluşu, kuşkusuz bir modanın değişmesinden çok öte, yeni bir inanç sisteminin zorlayıcı güdümündeydi.
Sayfa 87 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Osmanlı tarihçilerinin, Selçuklu varlığına fazlaca yer ayırmadıklarını görmüştük. Bu geçiştirmeyi yahut soğuk duruşu, tek sebeple ve hemen açıklayabilmek zor gözüküyor.
Sayfa 151Kitabı okudu
Ayetler, hadisler ve fıkıh kitapları Selçuklu okur-yazarları tarafından da biliniyordu. Ama, mimarî de her iki kültür çevresinde farklı yollar tutulmuştu. Öyle ki, Selçuklu eserleri üzerinde yer alan figürler, Osmanlı eliyle silinip kazınmaya başlandı. O halde şimdiki soru şudur: "Birbiri peşi sıra gelen her iki siyasal strüktürde din değişmediği halde, değişen neydi?"
Sayfa 159Kitabı okudu
"Klasik" ile neyin anlatılmak istendiği ise az-çok bilinir;bununla,değişmez ölçü ve esasların kesinleşmiş olduğunu anlıyoruz.Burada taklit yoktur,formlar yepyeni işlevlerle birleşirler.İnce işlenmiş,dakik,uyumlu bir tamamlanmışlık yüksek ve parlak üsluba işaret eder.Ancak "klasik" terimi birkaç farklı şekilde kullanılır.En geniş anlamda,Ege-Akdeniz kültür çevresinde, M.Ö. 1. binden M.S. 5. yüzyıla kadar yaşamış olan Grek ve Roma sanatlarıdır.Bu kesit biraz daha daraltılarak,sadece Grek sanatının Arkaik dönemi ile Hellenistik dönemi arası kastedilir.Ayrıntılı üslup çözümlemeleri üzerinde duran arkeologlar bunu da yeterli görmeyip,klasik tanımı için M.Ö. 460-430 arasında Atina'da yaşanan kültür ve sanatı esas alırlar.
57 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.