Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam ve Avrupa Aydınlanması

Şark Kütüphanesi

Alexander Bevilacqua

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Keşf'i kadim gerek bize !
Gerek Doğu-Batı ilişkileri ve gerekse de Avrupa’nın Aydınlanma Çağı’nın muhtelif düşünsel ve pratik yansımaları açısından geniş bir entelektüel birikim sunduğunun düşündüğüm bu eseri tüm kitapseverlere ısrarla tavsiye ediyorum; kitap sevdalısı ve tarih meraklısı arkadaşların kütüphanelerini süsleyeceğine inanıyorum. Müslümanların İber yarımadasına uzanan fetih süreçlerinin yanı sıra bir aktör olarak Osmanlı İmparatorluğu ile ortaya çıkan rekabet, Avrupa’da İslam’ın sadece teolojik olarak değil, politik olarak da bir sorun olarak algılanması, İslam’a yönelik olumsuz, dışlayıcı ve hatta tahkir edici söylem ve çalışmaların gündeme gelmesi sonucunu doğurmuştur. Bu süreçte İslam’ı, Hristiyan Batı nezdinde kâfirlik ya da yabancı bir din olarak sınıflandırma sorunu Rönesans ve sonrasında devam etse de Aydınlanma döneminde ortaya çıkan dönüşüm yeni bir bağlamı da beraberinde getirmiştir ki “Şark Kütüphanesi” bu bağlamı ortaya koyan objektif bir çalışmadır. Bu olumsuz İslam algısının Avrupa Aydınlanma sürecinde ele alınış biçimi ve yaşanan algı dönüşümü kolay anlaşılır ve oldukça sade bir dille ele alınmakta ve tüm Şark ama özellikle de Osmanlı ve İstanbul’un 17.-18. yy arasında sahip olduğu derinlikli entelektüel mirasın Avrupalılarca keşfi ve el yazmaları yoluyla Batı’ya intikali gözler önüne serilmektedir.
Şark Kütüphanesi
Şark KütüphanesiAlexander Bevilacqua · Yeditepe Yayınevi · 202018 okunma
Reklam
406 syf.
8/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Konuyla ilgilenen için çok doyurucu, ayrıntılı bilgiler veren sıkı bir çalışma. Üzerine çok emek ve zaman sarf edildiği belli. Kullanılan kaynaklar uzun süren derinlikli bir araştırmanın ürünü olduğunu gösteriyor. 1650-1750 yılları arasındaki yüz yıllık bir dönemde, Avrupa aydınlanması sürecinde, Avrupa' nın genel olarak Doğu' ya, özel olarak İslam dünyasına bakışını ve bu konudaki değişen görüşüleri inceliyor. Tabiî ki tarihsel aralık belirtilenle sınırlı kalmıyor. Daha geniş bir zaman aralığında İslam ve Doğu tarihini Batı' nın gözünden aktarıyor. Amerika' da çalışan yazar araştırma için Avrupa' nın pek çok üniversite ve kütüphanesine girip çıkmış ancak hiçbir Doğu üniversitesi ya da kütüphanesine bakmayı düşünmemiş. İlk kaynaklara ulaşmayı düşünmemiş diyeceğim ancak ulaştığı kaynaklar aslında birincil kaynaklar çoğunlukla. Zamanında bir şekilde Avrupa' ya götürülmüş pek çok tarihsel kaynak ve esere ulaşabilmiş sadece Avrupa' da araştırma yapmış olsa da. İstanbul kaynaklı bilgi de çok yer alıyor çalışmasında, Osmanlı topraklarındaki başka yerler gibi. Buralara da hiç uğramamış. Bu arada kitabı okurken ne çok yazılı eserin bizden ve başka Doğu medeniyetlerinden Batı' ya bilinçli bilinçsiz, gizli açık, yasal ya da yasa dışı yollarla, bazen de satılarak ulaştığını da öğreniyorsunuz. İlgilenmeyeni sıkacak çok yararlı bir akademik çalışma.
Şark Kütüphanesi
Şark KütüphanesiAlexander Bevilacqua · Yeditepe Yayınevi · 202018 okunma
456 syf.
8/10 puan verdi
İslam coğrafyasının kadim eserlerini ve el yazmalarını hunharca Avrupa’ya nakleden Avrupalı seyyahlar ve bilginlerin kendi topraklarında bu toplama eserlerden oluşturdukları Şark kütüphanelerinin büyük yardımlarıyla; İslama, İslam coğrafyasına bakış açılarının nasıl şekillendiğini, aydınlanma bilginlerinin İslam üzerine çalışmalarında kendilerine kattıkları entelektüel bilgi birikimin ne kadar önemli olduğunu titizlikle inceleyen başarılı bir kitap.
Şark Kütüphanesi
Şark KütüphanesiAlexander Bevilacqua · Yeditepe Yayınevi · 202018 okunma
456 syf.
·
Puan vermedi
Tavsiye Kitaplar Serisi
Öncelikle aydınlanma ve İslam'da aydınlanma konularıyla ilgilenenler için çok doyurucu, ayrıntılı bilgiler içeren bir eser olmakla birlikte sayfaları çevirdikçe bolca emek verildiğini, üzerine düşünülüp araştırmalar yapıldığını, sağlam kaynaklara dayanan bir eser olduğunu da fark edeceğinizden eminim. Zaten kullanılan kaynaklar da uzun süren derinlikli bir araştırmanın ürünü olduğunu açıkca gösteriyor. Eser çoğunlukla 1650-1750 yılları arasındaki yüz yıllık bir dönemde, Avrupa aydınlanması sürecinde, Avrupa'nın genel olarak Doğu'ya, özel olarak İslam dünyasına bakışını ve bu konudaki değişen görüşüleri inceliyor.  Bunun yanı sıra İslama, İslam coğrafyasına bakış açılarının nasıl şekillendiğini, aydınlanma bilginlerinin İslam üzerine çalışmalarında kendilerine kattıkları bilgi birikiminin önemini anlatan  güzel bir kitap. İlgisi olanlara tavsiye ederim. Keyifli Okumalar
Şark Kütüphanesi
Şark KütüphanesiAlexander Bevilacqua · Yeditepe Yayınevi · 202018 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.