Türkiye Tarihinde Geçiş Dönemi 1908-1928

Savaş, Devrim ve Uluslaşma

Erik Jan Zürcher

Savaş, Devrim ve Uluslaşma Gönderileri

Savaş, Devrim ve Uluslaşma kitaplarını, Savaş, Devrim ve Uluslaşma sözleri ve alıntılarını, Savaş, Devrim ve Uluslaşma yazarlarını, Savaş, Devrim ve Uluslaşma yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nutuk
Kurultaydan kısa süre sonra söylevin(Nutuk) ilk baskısı, ilginç bir şekilde, Türk Tayyare Cemiyeti himayesinde gerçekleştirildi. İki ciltlik bu lüks baskının metinleri İstanbul’da, haritalarla çizimleri ise Viyana’da basılmıştı. Aşağı yukarı aynı zamanlarda çıkan halk baskısı ise Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 50 bin kopya basılarak dağıtılmıştı. Bu sayının boyutlarını anlamak için, dönemin Türkiye’sinde halkın sadece yüzde 10,6’sının okuma-yazma bildiğini (kadın-erkek ve şehir-köy oranları arasında da büyük farklar vardı), yani potansiyel okuyucu sayısının tahmini 1,4 milyon kişi olduğunu göz önüne almak gerekir. Basım sayısının yüksekliği, TC idaresinin bu metne verdiği önemi de gösteriyor.
Birçok noktada Karabekir’in verdiği tarih bilgisi, çağdaş Türk tarihbilimciliğinin bu dönem için dayandığı Nutuktakinden hayli farklıdır. En önemli ayrılıklar şöylece özetlenebilir: 1- Karabekir’e göre, Anadolu’da ulusal bir direniş hareketi hazırlayan arkadaşlarına katılmadan önce, Mustafa Kemal çok fazla beklemiş ve tereddüt etmiştir. 2-
Reklam
339 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
84 günde okudu
Kemalizm
Kemalizmin kökenleri, Osmanlı ve Cumhuriyetin bağlantı ve kopma noktaları hakkında bir kitap. Bildik ezberlerin dışına çıkmak istiyorsanız, bu topraklardaki siyasetin neden ve nasıllarını merak ediyorsanız mutlaka okuyun.
Savaş, Devrim ve Uluslaşma
Savaş, Devrim ve UluslaşmaErik Jan Zürcher · İstanbul Bilgi Ünüversitesi Yayınları · 200917 okunma
18 öğeden 11 ile 18 arasındakiler gösteriliyor.