Şiirlerde İstanbul

Ahmet Bozkurt

Şiirlerde İstanbul Hakkında

Şiirlerde İstanbul konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Şiirlerde İstanbul, 2300 yıllık bir şiir birikiminin imbikten süzülen özel bir toplamıdır. Oylumlu, her dizenin bir diğerine el verdiği, kanat çırptığı adı İstanbul olan büyük, destansı bir şiirin ilk dizesi aslında. İstanbul’un bilinen ilk şairi bir kadın. Tıpkı Sappho gibi, Ludingirra gibi şiirin alınlığında güçlü bir iz bırakmış zamansız çağdaşımızdır Moiro. Tıpkı Nedîm, Bakî, Yahya Kemal, Nâzım Hikmet, Orhan Veli, İlhan Berk gibi ismi sayılamayacak kadar çok İstanbul sevdalısı şairimiz gibi. MÖ 300 yılından bugüne uzanan Şiirlerde İstanbul, adı İstanbul olan her şeye dair yüzyılların birikimini bugüne ve elbette geleceğe taşıyor. Şimdiye kadar yapılmış İstanbul şiirleri antolojilerinden ayrılan pek çok yönü var Şiirlerde İstanbul’un. Kapsayıcılığı, yayıldıgı zaman diliminin genişliği ilk bakışta göze çarpan özellikleri. Antik Bizans şiirinden Divan şiirine, Halk şiirine ve nihayet günümüz şiirine bu kadar geniş bir perspektiften bakan bir ilk çalışma. Şiirlerde İstanbul bir İstanbul şiirleri toplamı olmasından ziyade binlerce yıllık tarihsel, kültürel birikimin en seçkin örneklerinin bir araya getirildiği bir sosyal tarih manzumesidir aynı zamanda. Bir edebiyat toplamı olmasının yanı sıra bir tarih ve sosyoloji kitabı olarak da pekâlâ okuyabileceğiniz bir kitap. İstanbul’un tarihine, kültürüne, toplumsal yapısına, hissiyatına ve folkloruna dair edebiyatın penceresinden açılmş incelikli bir kapı Şiirlerde İstanbul.
Editör:
Bülent Ulus
Bülent Ulus
Tasarımcı:
Faruk Güney
Faruk Güney
Tahmini Okuma Süresi: 22 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 792Basım Tarihi: Şubat 2021Yayınevi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları
ISBN: 9786257288378Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Ahmet Bozkurt
Ahmet BozkurtYazar · 8 kitap
1977 Erzincan-Tercan doğumlu. Ortaöğrenimini babasının memuriyetinden dolayı Göle, Sarıkamış ve Erzincan’da tamamladı. 1998-1999 yılında arkadaşlarıyla birlikte Erzincan’da yayımlanan Taşra dergisinin yayın kurulunda yer aldı. 2000 yılında yine Erzincan’da Le poète travaille (şair çalışıyor) dergisini çıkartmaya başladı. Öğrenimine hâlen Tiyatro eğitimi ile devam etmektedir. Le poète travaille dergisi Türk edebiyatında yerellik-merkez ve taşra kavramlarının hararetli bir şekilde tartışıldığı bir zeminin ateşleyicisi oldu. Bu tartışmaların çok küçük bir kısmı Tanıl Bora’nın hazırladığı Taşra’ya Bakmak (İstanbul 2005, İletişim yayınları) kitabında ele alındı. Hayalet Gemi, Birikim, Toplum ve Bilim, Geceyazısı, Tezkire, Virgül, Varlık, Düşünen Siyaset, Skala, Est&Non, Cumhuriyet-Kitap, Radikal-Kitap, Akşam-lık, E, Son Kişot, Hürriyet Gösteri, Kitap-lık, Yasakmeyve, Cey Sanat, Kül, Yaratım, İle, Sınırda, No Edebiyat Sanat Seçkisi, Le poète travaille gibi dergilerde şiirleri, dil felsefesi, modernizm-postmodernizm, yapısalcılık, sanatsal dilin oluşumu, şiirde ben, özne-ben’in dilsel işlevleri ve dilin şiirdeki varoluşsal yaratımı, varoluşsal bellek ve hakikatin kaynağı sorunsalına şiirin duyumsallığında cevap arayan çalışmaları, edebiyat ve resim eleştiri yazıları, denemeleri yayımlandı. Resim ve şiir üzerine yazdığı yazılar pek çok ortak kitapta yer aldı. Edebiyat ve şiir sempozyumlarına konuşmacı olarak katılarak bildiriler sundu. Ingilizceye çevrilen bir çalışması Oscar Wilde Enstitüsü tarafından yayımlanacak. Önümüzdeki günlerde yayımlanacak olan iki çalışması daha vardır: İmge, Temsiliyet ve Öteki: Yazı’nın Söylem Sicilleri Üzerine Déconstructif Bir Okuma ve Orpheus’un Bakışı: Ulus Baker ve Ölüm Yazısı.