Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sinemada Anlam ve Anlatım

Oğuz Adanır
9.3/10
4 Kişi
19
Okunma
4
Beğeni
1.574
Görüntülenme
“Anlam nedir? Anlam kavramının tanımı ya da açıklaması nasıl yapılabilir? Sinematografik açıdan anlam incelemesi nerede başlar, nerede biter? Bütün bu ve benzeri soruların yanıtlarını verebilmek gerçekte oldukça güç bir iştir. Çünkü bunun için felsefe, din, toplum, kültür, dilbilim, anlambilim tarihi konusundaki çalışmaları bilmek ve sentezlemiş olmak gerekir. Ancak bu düzeyde bile olsa, yine verilebilecek bir ilk yanıt vardır. Eğer kültür, insanın deliliğini kontrol etme sanatıysa, düşünüp konuşmaya ve yazmaya başlandığından bugüne insanın ‘anlam’ yaratma ve üretmekten başka bir şey yapmadığı söylenebilir. Çünkü dinler ve inançlar, yasalar ve kurumlar, gelenek ve göreneklerin tümünün kökeninde ‘anlam’ sorunu yatmaktadır. Tüm mitolojilerin amacı, evrende yapayalnız olduğunu düşünen insanı rahatlatıp çıldırmasını engellemek ve ölüme (aynı zamanda kaderine) boyun eğerek yaşamını sürdürmesini sağlamaktır.” Oğuz Adanır Sinemada Anlam ve Anlatım, psikolojik ya da simgesel bir anlam taşıyıcısı ya da aktarıcısı diyebileceğimiz sinema ile anlam ve anlatım ilişkilerini çok boyutlu ve birçok farklı yönden ele almaktadır. Genel olarak sınırlandırılmaya çalışılan anlam ve anlatımın sinemanın imkânlarıyla nasıl sonsuz sayıda anlam ve anlatım biçimine dönüşebildiğini ayrıntılı biçimde ortaya koyar. Zihniyet, Sanatsal Anlatım ve Sinema ilişkileri; Britanya Hastanesi ve Faize Hücum filmlerinin örneklendirilmesiyle ele alınan filmsel anlatım süreçleri ve Türk Sinemasında Anlam Sorunlarının ele alındığı üç ana bölümden oluşmaktadır.
Yazar:
Oğuz Adanır
Oğuz Adanır
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 13 dk.Sayfa Sayısı: 184Basım Tarihi: Nisan 2012İlk Yayın Tarihi: 2003Yayınevi: Say Yayınları
ISBN: 9786050201208Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
184 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Kitap şu cümleyle başlıyor: "Dünyaya söyleyecek iki çift sözünüz yoksa, yaşamınızın da bir anlamı yok demektir." "Sinemada Anlam ve Anlatım" Baudrillard çevirmeni olarak tanıdığım Oğuz Adanır'ın kitabın adının hakkını verdiği, konusunu çok iyi sınırlandırdığı, meselesini okuru kendinden uzaklaştırmadan net bir şekilde irdelediği bir kitap. Kitapta üç bölüm var. İlk bölümde sinema nedir, tarihi nedir, sanatçı kimdir, sanatçının işlevi nedir, seyirci kimdir, sinemada anlam üretimi nasıl ve neye bağlı olarak yapılır? gibi sorulara cevaplar veriyor Adanır. Bu bölümün anahtar kelimeleri olarak "sinema, anlam, zihniyet, sanatçı" sayılabilir. İkinci bölümde ise yazar bir İngiliz, bir de Türk filmini anlam üretimi bağlamında ince ince analiz ediyor ve daha sonra da o iki filmi anlam üretme noktalarından karşılaştırıyor. Üçüncü bölümde ise elindeki aynayı, kara aynayı "Türk sineması"na tutuyor. Tabii aynayı kaldırdığında da biz, kendi dinamikleri, özgün anlam üretim mekanizması olmayan; cinselliğin simülasyonu olan aşk merkezli melodramlar ve yine cinsellik orijinli komediye dayalı filmlerle dolu bir sinema buluyoruz karşımızda. 1987 yılında basılmış bu kitapta yazar, sinemamızdaki yapımcıyı, yönetmeni, seyirciyi ve oyuncuyu yaylım ateşine tutuyor ve sinemamızı tüm bileşenleriyle bir yeniden kurmaya davet ediyor.
Sinemada Anlam ve Anlatım
Sinemada Anlam ve AnlatımOğuz Adanır · Say Yayınları · 201219 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.