Sinemanın Hakikati

Enver Gülşen

Sinemanın Hakikati Gönderileri

Sinemanın Hakikati kitaplarını, Sinemanın Hakikati sözleri ve alıntılarını, Sinemanın Hakikati yazarlarını, Sinemanın Hakikati yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kafka, Prag'da yaşayan bir Yahudi'dir. Ama o zamanlarda Prag'daki entelektüel dil olan Prag Almancası ile yazar. Kafka bir anlamda bu dilde yazmakla sürgün olduğu bir dile mahkûm olan bir yersiz yurtsuzdur. Almanlar tarafından Alman kabul edilmeyen, Çekler tarafından Çek kabul edilmeyen, Yahudi ritüelleri ve grupları ile ilgisi kısıtlı olduğu için de Yahudi kabul edilmeyen, Almanca yazan Prag'da yaşayan bir Yahudi... Deleuze'e göre, Kafka'yı asıl önemli kılan ve edebiyatını da minör edebiyat yapan şey bu yersiz yurtsuzlaşmadır. Sürgün olma hâlidir. Zira sürgünlüğün en büyüklerinden birisi dilde sürgün olmaktır. Minör edebiyat, "öteki"ni anlamak ve ötekiyle ilişki kurmak için de çağımızın en önemli unsurlarındandır.
Sayfa 232Kitabı okudu
İnsan,Allah'ın"haddini aşma"yetisi verdiği tek varlıktır kainatta!
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
Bir sanat eserinin birkaç katmanı bulunur. Ve bu katmanların "bilinç" ile ilişkisi, o eserin mahiyetini belirler. Bu katmanlardan birincisi, eserin görünürdeki gerçeklik boyutudur. Bu boyutuyla her eser bir "gerçek hikâye" ye sahiptir aslında. Mantıku't-Tayr, bir padişahları olduğunu öğrenen ve O'nu aramaya niyetlenen kuşların hikâyeleri ve bu hikâyelerin aralarına serpiştirilmiş menkıbe ve başka hikayelerle, görünür gerçeklikle ilişkisi herkesin anlayabileceği biçimde kurulmuş bir eserdir. Diğer katmanlarına nüfuz edememiş okuyucuların, görünür gerçeklik katmanına takılı kalıp, bu hikâyeleri bir masal gibi okuması da mümkündür. Attar da, eserinin en sonunda böylelerine "Attar, sana güzel masallar söyledi de senin de güzelce uykun geldiyse, Allah rahatlık versin, uyu!" demektedir.
Hayat bize kendini bir nefes olarak sunuyorsa şayet; yazmak, hayatın bizdeki yansımalarını paylaşmak, yani aldığımız nefese şükretmek ve onu geri vermek demektir. Daha fazla yanmamak için mi? Belki de yanmamız hiç durmasın diyedir, kim bilir!
Yazmak,kor gibi bir ateşi içimizden çabucak atmak iştiyakı bir anlamda...
Şiir, bütün sanatların anasıdır; en zirve noktasıdır: Sadece sanatların değil; bütün duyuş, düşünüş, varoluş ve düş görüş biçimlerinin ve durumlarının en zirve noktasıdır şiir. Buradan şöyle bir sonuç çıkıyor: İnsanlık, kendisini beşerî düzlemde, en iyi şekilde şiirle ifade edebilir; keşfedilmemiş kıtaları şiirle keşfe çıkabilir; yaşadığı varoluş ve hakikat krizlerini şiirle anlama, anlamlandırma ve aşabilme yolculuğuna koyulabilir. Bütün duyuş ve duyuruş biçimleri, düşünme ve düş görme biçimleri, bütün oluş ve varoluş biçimleri, şiirle kurdukları ilişkiyle orantılı olarak derinlik kazanabilirler. Çünkü şiir zamanı, mekânı aşma imkânlarına sahip yegâne ifade, varoluş ve tecrübe biçimidir.
Reklam
38 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.