Makaleler 2

Siyasal ve Sosyal Bilimler

Şerif Mardin

Siyasal ve Sosyal Bilimler Sözleri ve Alıntıları

Siyasal ve Sosyal Bilimler sözleri ve alıntılarını, Siyasal ve Sosyal Bilimler kitap alıntılarını, Siyasal ve Sosyal Bilimler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Komünizm Rusya'nın teşkilatlandırdığı bir hareket haline geldikten sonra, komünizmin bir bütün olarak "insanlığa" eskiden beri "insanlık" mefhumuna karşı duyulan husumetin yeni bir şekil almasını mümkün kıldı. Bu andan itibaren "insanlık" tan bahsedenlere "solcu" ve "vatan haini" demek imkanı belirdi. Türkiye'de bir aydınının kabul edilebilmesi için yukarıda saydığımız iki ana fikirden, laiklikten veya "insanlığa yönelmişlik" ten hiç olmasa bir tanesini kesin bir şekilde reddetmesi gerekir.
Sayfa 169Kitabı okudu
Sosyal reformun en geniş şeklini isteyen bir kimse bunu bir din esasına oturtabilirse "solcu" değildir, fakat hususi mülkiyetin ve teşebbüsün en ateşli savunucusu din aleyhindeyse "solcu" dur. Bundan da anlaşıldığı gibi "solcu", esas itibariyle memleketimizi İslam annesinden uzaklaştırmak isteyen bir Batılı tipler sisilesinin içindeki unsurlardan biri olarak ele alınmıştır.
Sayfa 168Kitabı okudu
Reklam
"Toplum kontrolü" gibi son derece basit ve yalınkat felsefelere sahip olan grupların, iyi niyetle tedbir alınmış tedbirlerin beklenmedik sonuçları kendi yeteneksizliklerine veya toplumun çapraşıklığına bağlamazlar. Bu sorunları yaratan muhakkak "düşman' dır, "fesatçı" dır, "komünist" tir, "provokatör" dür. Böylece bir "sorumlu" nun aranmasına başlanır.
Sayfa 135Kitabı okudu
Ülkemizde okumuşlar arasında en yaygın inançlardan biri gereken müdahaleler yapılırsa toplumun istenen yöne çevrilebileceği ve böyle bir tutumun da gerekli olduğudur. Burada topluma yön verme isteğinin dayandığı ilke insanoğlunun kendi kaderini çizmesi değildir. İstenen sonuç toplumun stratejik noktalarının ele geçirilmesi ve toplumun üzerinde kontrol kurulmasıdır. Bu kuşkusuz iyi niyetlerle yapılmaktadır, fakat iyi niyet felsefenin temelini değiştirmez.
Sayfa 131Kitabı okudu
Toplumu kontrol felsefesi bazı sağcılarımızla bazı solcularımız tarafından paylaşıldığına göre bir siyasal doktrin meselesiyle iniltili değildir. Bu partilerüstü değerin köklerini parti tarafların paylaştıkları bir tabanda, tarihimizin bazı özelliklerinde aramak gerekir.
Sayfa 132Kitabı okudu
Toplumu kontrol felsefesinin en tehlikeli özelliği, topum sorunlarının kolaycı çözümlenebileceği inancıdır. "Şu çirkin politikacıları bir susturduk mu, işimizi bozanların ağzını kapattık mı, sonrası kolay. Enerjimizi demokrasi rejimi içinde heba edeceğimize, bunları eğitim gibi en önemli bir yöne çeviririz, Türkiye'yi fabrika bacalarının tüttüğü politikasız refaha kavuştururuz." Halbuki bundan daha yanlış bir düşünce olamaz.
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
29 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.