Kavramlar, İdeolojiler, Disiplinler Arası İlişkiler

Siyaset Bilimi

E. Attila Aytekin

Siyaset Bilimi Gönderileri

Siyaset Bilimi kitaplarını, Siyaset Bilimi sözleri ve alıntılarını, Siyaset Bilimi yazarlarını, Siyaset Bilimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devlet- sivil toplum ayrışmasını yaşamayan toplumlar, hem iktisadi hem de siyasi olarak geridedirler.
Devlet siyaset sahnesinin baş oyuncusudur; ama tek oyuncusu değildir. Öyleyse siyaseti her yönüyle kavrayabilmek için, devletin toplum içindeki konumuna da bakmak gerekir, Devlet toplumun üstünde yer alsa da, hiçbir devlet boşlukta durmaz. Devletin biçimi, niteliği, görevlileri, araçları, düşüngüsü (ideolojisi) hep toplumdan kaynaklanır. Devletin toplumla kurduğu ilişkiler ağına siyasal dizge (sistem) adı verilir. Bu dizgenin içine, devletten başka, siyasal partiler, baskı kümeleri, seçmenler, kısacası siyasal iş gören bütün kişi ve kuruluşlar girer.
Sayfa 28 - Yordam
Reklam
Hukuk sözcüğü, Arapça hak sözcüğünün çoğuludur. Türkçede anlam genişlemesiyle, tüze, kişilerin birbirleriyle ilişkilerini, kamusal yetkilerini ve görevlerini düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü anlamını edinmiştir
Sayfa 502Kitabı okudu
İmparatorluğun yerini alan yeni Türkiye Devleti'nde, siyasal katılma yönünde ilk dev adım, Nisan 1920'de, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıdır.
Sayfa 229Kitabı okudu
Yürürlükteki en eski olan anayasa 1787 ilkbaharında ABD' de yapılmıştır.
Sayfa 224Kitabı okudu
Anayasalar devletin ana kuruluşunu örgütleyen belgelerdir.
Sayfa 215Kitabı okudu
Reklam
215 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.