Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Son Darbe: 28 Şubat

Mehmet Ali Birand

Son Darbe: 28 Şubat Sözleri ve Alıntıları

Son Darbe: 28 Şubat sözleri ve alıntılarını, Son Darbe: 28 Şubat kitap alıntılarını, Son Darbe: 28 Şubat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Belgeselci, tarihin tanığıdır. İşi de yaşanmışı, olanı yansıtmaktır. Neredeyse 20 yıldır belgesel yapıyorum. “32. Gün" ekolünden yetişen meslektaşlarımla birlikte son 65 yılın en önemli imtihanlarını yansıttık ekranlarınıza. Demirkirat belgeseliyle 27 Mayıs'ı, 12 Mart-12 Eylül darbelerini ve Özal'lı Yıllar'ı anlattık. Şimdi ise bir diğer önemli dönemece, 28 Şubat'a geldik. Türkiye'nin bir kez daha demokrasi sınavına girdiği ve ne yazık ki bir kez daha “sınıfta kaldığı" o tarihi kırılma noktası. Kimilerine göre demokrasiye yapılmış balans ayarı, kimilerine göre postmodern darbe... Bu kitapta ve izleyeceğiniz belgeselimizde, sadece tanığı değil, mağduru ve sanığı da oluverdiğim o sancılı yılları anlatacağız sizlere.
Sayfa 11
Reklam
Halk sadece İslamcı söylemlerle kazanılamazdı. Herkese Umut verecek,yoksulları kazanacak bir parti programına ihtiyaç vardı.Adil düzen adı verilen parti programı, bu noktada devreye girdi...
ANAP lideri Mesut Yılmaz "Gazetelerde görüyorum ' Avrupa fatihi Çiller!' yazıyor. Vatandaşları Avrupa'ya vizesiz giremeyen ülkenin başbakanı Avrupa fatihi olabilir mi ? "
Reklam
Çiller o günlerde yaptığı konuşmalarda Gümrük Birliği'nin AB'nin ilk adımı olduğunu, tam üyeliğin uzak olmadığını söylüyor ve ekliyordu: " Yeter ki ev ödevimizi iyi yapalım."
Türkiye kendini krizin içinde buldu. Ekonomi rayından çıkmıştı ve acilen bir reçete hazırlanması gerekiyordu. Tabi acı ilacı içen yine vatandaş olacaktı.
Turgut Özal'ın beklenmedik ölümünden sonraki günlerde herkesin aklında iki soru vardı: Terör Türkiye'yi bölecek mi, laiklik elden gidiyor mu ?
Hüsamettin Cindoruk (TBMM Başkanı): siyasetçinin görevi devletle, devlet kurumunun ajanlarıyla kavga etmek değil, uzlaşmaktır. Kendi bilgisi varsa o bilgisini test edecektir. O kurumları da görmezlikten gelemez. Benim sayın çiller de gördüğüm, o kurumları küçük görme duygusudur. Bazı bilim adamlarımız da da bu vardır. “Ah ben bu işe bir el koysam, şunu yapsam...” orada ki mukavemetleri bilemezler. Orada siyasetin getirdiği başka birikimler vardır, ekonomik göstergeler vardır, gerçeklik vardır, gereklilik vardır. Türkiye de siyaset zaman zaman bu hataya düşmüştür.
Reklam
Engin Civan'ın " Hani nerede, bana para verdiğinin belgesi var mı ? sorusuna ,Selim Edes' in verdiği ünlü " Rüşvetin belgesi mi olurmuş pezevenk! " cevabıyla literatürümüze geçti.
Merkez sağ tamamen Demirel’in tutumundan dolayı tasfiye oldu, bir daha da toparlanması mümkün olmadı. Demirel 28 Şubat’tan kendisini ayıramadı, merkez sağı çökertti. Buradan da Tayyip Erdoğan doğdu.
Sayfa 244Kitabı okudu
Madımak Oteli Katliamı
Fikri Sağlar (Kültür Bakanı): Valinin söylediği ilginç bir şey var... "Beni emniyet müdürü ve jandarma alay komutanı aldattı. Çünkü ilk anda 'Müdahale edin' dediğimde sürekli 'Halk ile güvenlik güç- lerini karşı karşıya getirmeyin, olay kendiliğinden sönecektir' den- di. Ancak taşkınlık had safhaya vardığında, bu iki yetkili 'Biz müda- hale edecek durumda değiliz' dedi ve en önemlisi otel taşlanmaya başladığında, ben jandarmaya 'Müdahale edin' dediğimde 'Benim erlerim acemi' diye cevap verdi. Ne zaman müdahale ettiler? Otel yanmaya başladığı zaman... Beni aldattılar." Bu ifade çok önemli, o günkü güvenlik güçlerinin bu işteki sorumluluğunu gösteriyor.
Devlet, ihmal ve gafletiyle, katliama göz yummuştu.
Sayfa 39 - Madımak Katliamı
RP birçok ilde Bosna için yardım toplama geceleri düzenlemişti. Erbakan toplanan paralarla “Bosna‘ya füze fabrikası kurulduğunu” iddia etse de, Boşnak makamları kendilerine böyle bir ödemenin yapılmadığını söylüyorlardı. Zaten Bosna’da da füze fabrikası filan yoktu.
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.