Sultan II. Abdülhamid

Vahid Çabuk

Sultan II. Abdülhamid Sözleri ve Alıntıları

Sultan II. Abdülhamid sözleri ve alıntılarını, Sultan II. Abdülhamid kitap alıntılarını, Sultan II. Abdülhamid en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Abdülhamid Han'ın
Tiyatro ve konserleri sever, Çarşamba, cuma ve Pazar akşamları hususî tiyatro salonunda konser verdirir ve tiyatro temsillerini izlerdi. Sultan ll. Abdülhamid'in en çok ilgilendiği sanat marangozluk olmuştur. Aynı zamanda resme de meraklıydı. Yıldız Sarayı'nın bahçesini botanik ve zooloji seksiyonu haline getirmiş, kuşlara ve çiçeklere çok düşkün olduğu, büyük ağaçları ise fazlasıyla sevdiği bilinmektedir. Yıldız'da kurduğu kütüphanede 40binden fazla kitap bulunmaktaydı, pekçok el yazması, eski yazı matbu eserler, albümler, fotoğraf koleksiyonları, hat sanatı ile ilgili levhalar ve değerli antikalar vardı. Ayrıca yabancı eserlerden ve birçok polisiye eserleri Türkçe'ye tercüme ettirip okuduğu bilinmekteydi.
Sayfa 218 - İstanbul Kültür Medeniyet Serisi 17Kitabı okudu
Rus ve Bulgar zulmünden evlerini topraklarını terk eden 600 binden fazla Türk ve Müslüman göçmenin, İstanbul'a gelmesi, başşehri büyük sıkıntılara sokmuştur.
Sayfa 72 - İstanbul Kültür Medeniyet Serisi 17Kitabı okudu
Reklam
Osmanlı Devleti, kadın ve erkek olmak üzere, Gregoryen milletinin 988.887 Ermeni'den oluştuğunu ispat etmişti. Bundan başka, ülkede 160bin kadar da Katolik ve 36.336 Protestan Ermeni'nin yaşadığı ortaya çıkmaktaydı.
Sayfa 128 - İstanbul Kültür Medeniyet Serisi 17Kitabı okudu
ll. Abdülhamid
Spora meraklıydı, kılıç ve tabanca kullanmasını iyi bilirdi. Aynı zamanda cesurdu. Ermenilerin İstanbul'daki patırtıları sırasında ve kendisine suikast yapılacağı şaiyaları dolaştığı halde, cuma selamlığına çıkmaktan çekinmemişti.
Sayfa 216 - İstanbul Kültür Medeniyet Serisi 17Kitabı okudu
Ermeni nüfusu
Doğu Anadolu'da ıslahat yapılması istenilen ve Vilayet-i Sitte (Erzurum, Bitlis, Van, Diyarbakır, Mamuretü'l aziz ve Sivas)'de Türk nüfusa oranla Ermeni nüfusu hiçbir zaman %5'i geçmemiş, hep bu seviyenin altında kalmıştır.
Sayfa 128 - İstanbul Kültür Medeniyet Serisi 17Kitabı okudu
1838 yılında imzalanan Osmanlı-İngiliz ticaret antlaşmasından sonra İngiliz sanayisinin yerli simsarları durumuna gelmiş olan Rumlara, kısa zamanda Ermeniler de katıldılar. Böylece, devletin sömürülmesinde, Avrupa müstemlekeciliğine hizmet veren ve onunla bütünleşmekte fayda gören Ermenilerden müteşekkil bir komprador sınıfı türeyivermişti.
Sayfa 126 - İstanbul Kültür Medeniyet Serisi 17Kitabı okudu
Reklam
32 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.