Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir İhtilafın Siyasi Tarihi

Sünniler ve Şiiler

Laurence Louer
“Sünnilerle Şiiler arasındaki çatışma, asla İslâm peygamberinin halefi etrafındaki basit tartışmadan ibaret olmamıştır. Zira çok geçmeden meşru siyasi otoritenin doğasına dair temel sorular gündeme gelmiştir: Müslüman devlet başkanı hangi vasıflara sahip olmalıydı? Sıradan bir insan evladı olabilir miydi, yoksa ilahî bir vasıf mı taşımalıydı? Nasıl seçilmeliydi ve bununla bağlantılı olarak en meşru siyasi rejim tipi neydi?” Sünni-Şii ilişkilerinin tarihi, nereden bakılırsa bakılsın bin yılı aşkın süredir devam eden kesintisiz bir çatışmanın hikâyesidir. Bu bitimsiz mücadele, Hz. Muhammed’in halefi etrafındaki anlaşmazlıklardan doğan kadim nefrete bağlansa da, aradan geçen yüzyıllar, mevcut ihtilafın siyasi bağlama göre kâh canlanıp kâh sönümlendiğine işaret eder. Bu iniş çıkışlar çoğu zaman hükmeden ile hükmedilen grupların ihtiyaçlarına göre şekillenirken, bazen siyasi elitlerin meşruiyet kazanmasına yaramış, bazen de isyancıların başkaldırısının veya din adamlarının nüfuz kazanma çabasının aracı olmuştur. Sünniler ve Şiiler - Bir İhtilafın Siyasi Tarihi bugün hâlâ devam eden bu gerilimin tarihteki izini sürerken, İslâm’ın iki büyük mezhebi arasındaki süreklilik ve kopuşları da araştırıyor. Ortadoğu üzerine çalışmalarıyla tanınan siyaset bilimci Laurence Louër, uluslararası camiada başvuru kaynağı olarak kabul gören kitabında Irak, Pakistan, Suudi Arabistan, İran, Yemen ve Lübnan gibi farklı ülkelerin kendilerine has siyasi koşullarını ve toplumsal yapılarını göz ardı etmeden, serinkanlı bir Ortadoğu panoraması ortaya koyuyor.
Yazar:
Laurence Louer
Laurence Louer
Çevirmen:
Barış Özkul
Barış Özkul
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 253Basım Tarihi: 17 Haziran 2022İlk Yayın Tarihi: 2022Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789750533457Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
253 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Sünniler ve Şiiler
Tarihte dini anlaşmazlıklar hep süre gelmiştir Sünni Şii anlaşmazlığı da böyle bir ortamda cereyan etmiştir. Şiilere göre ilk üç Halife birer gaspçı olup Hz. Ali’den halifeliği çalmıştır. Şiiler genellikle hep Sünnilere karşı bir akım olmuştur tarihte birkaç adet Şii devleti kurulmuştur Karmatiler, Büveyhiler ve Fatımiler olmak üzere devletler
Sünniler ve Şiiler
Sünniler ve ŞiilerLaurence Louer · İletişim Yayınları · 202223 okunma
Reklam
235 syf.
6/10 puan verdi
Dini olarak değil de siyasi olarak ele alınmış sünni ve şiirlerin durumu, çok da beğendiğimi söyleyemem. Biraz sıkıcıdıydı çeviri kaynaklı da olabilir tabi...sünni ve şiiliği merak edenlerin başka kitabı tercih etmesini öneririm.
Sünniler ve Şiiler
Sünniler ve ŞiilerLaurence Louer · İletişim Yayınları · 202223 okunma
253 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Laurence Louer, "Bir ihtilafın Siyasi Tarihi" alt başlığını koyduğu, "Sünniler ve Şiiler" kitabında bize, geçmişten günümüze Ortadoğu'nun din-politik açıdan siyasi bir panoramasını resmediyor. Ortadoğu'nun dini-politik hamlelerini anlamayı hedeflediğimiz bu okumanın sonunda kafanız yeniden karışıyor, Ortadoğu-Arap/İslâm dünyasının karmaşık sosyo-politiği karşısında afallamaya devam ediyorsunuz. Şii-Sünni kavgası her ne kadar, "Peygamberin halefi" meselesine ve derin kırılmalara yol açan "Kerbela hadisesi"ne dayansa da, aslında hükmedenlerle, hükmetmek isteyenlerin ve hükmedilen etnik-dini grupların ihtiyaç ve isteklerine göre şekillenmiş, siyasi elitlerin meşruiyet, isyancı gurup ya da din adamlarının ise nüfuz kazanma aracı olmaktan öte gidememiş bir meseledir. Hulâsa, mesele, güç ve iktidar devşirme meselesidir, dini-itikadi bir mesele degildir.
Sünniler ve Şiiler
Sünniler ve ŞiilerLaurence Louer · İletişim Yayınları · 202223 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.