Dünyanın İlk Romanı

Şuşanik

Iakob Tsurtaveli

Şuşanik Gönderileri

Şuşanik kitaplarını, Şuşanik sözleri ve alıntılarını, Şuşanik yazarlarını, Şuşanik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
80 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
“ŞUŞANİK…” (dünyanın ilk romanı)
Şuşanik
Şuşanik
, günümüze yazılı olarak ulaşabilmiş olan, bilinen en eski Gürcü edebi eseridir. MS 5. yüzyıl’da yaşamış olan yazar
Iakob Tsurtaveli
Iakob Tsurtaveli
’nin ‘Kutsal Shushanik’in Şehit Oluşu’ adlı eseridir orijinali. Şuşanik’in şehadetini anlatan el yazması ilk kez 1882’de basılmış. ‘Şuşanik’in Şehadeti’ Türkçeye çevrilip 2019’da Şuşanik adıyla bu kitapta iki dilde (Türkçe ve Gürcüce) yayımlanmış. Yazarın ayrıca günümüze ulaşmamış başka kitaplarının da olduğu sanılmakta. Peki, kimdir bu Şuşanik? Şuşanik, inancı sebebiyle zulme uğrayan kadınlardan birisi. Kitap, Gürcü kralı Vahtang Gorgasali’nin hüküm sürdüğü dönemde (MS 439-502), Gürcistan’ın Aşağı Kartli bölgesini yöneten Prens Varsken’in Hristiyanlıktan çıkıp Zerdüşt dinine girmesinin ardından, eşi Kraliçe Şuşanik’e yaptığı eziyeti anlatır. Kraliçe Şuşanik, kocası Varsken’in baskısına boyun eğmeyip Hristiyan kalmayı devam eder ve saraydan ayrılıp küçük bir evde şehadete ermek için Tanrı yolunda çile çekmeye başlar. Azize’nin bu yolculuğunu bu kitapta anlatan yazar, sadece anlatıcı değil aynı zamanda bu romanın kişilerinden biridir. Kitap, dünyanın ilk romanı olarak değerlendiriliyor. Aslında hagiografi eseri olarak da geçiyor. (hagiografi: Hristiyanlıkta azizlerin, kilise büyüklerinin ve kendini dine adayanların hayatlarının anlatıldığı eserdir). İlk kez bu tarz bir roman okudum. İki dilli ve farklı alfabelerle yazılmış olmasından dolayı ilgimi çekti.
Şuşanik
ŞuşanikIakob Tsurtaveli · Othello Kitap · 202053 okunma
İlahi adalet
“Sen, insana söz söyleme gücü veren Tanrı’nın uyuduğunu sanma. Tanrı’nın kendisi zaten şöyle der: ‘Sizin yerinize ben cevap veririm.”
Reklam
Kitabın 2. Yarısından..
Kiril alfabesiyle özgün Gürcüce metin. (s. 55) (Çok güzel bir yazı türü. Keşke okuyabilsek).🥺
Şuşanik
Şuşanik
Çileli Şuşanik
“Azize Şuşanik’in şehadet yolundaki çilesi, Ocak ayında, ayın sekizinde ve Çarşamba günü başlamıştı. İkinci kez çile çekmeye başladığı zaman ise, Paskalya bayramından sonraki Çarşamba günüydü. Bir sonraki çilesi, 19 Mayıs’ta başladı ve ölümü de 17 Ekim’de, sevgili şehit azizler (Suriye’de 3. yy’da yaşamış Ortodoks kilisesince şehit sayılan iki kardeş) “Kosmas ve Damian’ı Anma Günü” gerçekleşti. Perşembe gününü ‘Aziz Şuşanik’i Anma,’ sonsuza kadar yüceltilmesi gereken Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’u Yüceltme Günü ilan ettik.”
Çevirmen’in Önsöz’ünden..
Şuşanik
Şuşanik
(Okuyunuz).
TESLİMİYET!
“Meyvelerimi zamansız topladığı, kandilimi söndürdüğü, çiçeklerimi kuruttuğu, merhametimin güzelliğini karanlığa çevirdiği, onurumu ayaklar altına aldığı için Tanrı ondan hesap soracaktır…”
Reklam
38 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.