Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Uzayı Çözen Bilim Adamı

Takiyüddin

Ali Kuzu

Takiyüddin Gönderileri

Takiyüddin kitaplarını, Takiyüddin sözleri ve alıntılarını, Takiyüddin yazarlarını, Takiyüddin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Güneş, ay ve yıldızlar aracılığı ile zamanın, özellikle de namaz vakitlerinin belirlenmesi ilmine ilm-i Mikat adı verilir.
Sayfa 41 - parola yayınlarıKitabı okudu
Takiyüddin göllerden,ırmaklardan ve kuyulardan suları yukarı çıkarmak için çeşitli araçlar tasarlamış ve bunları bir eserinde ayrıntılarıyla tasvir etmiştir.
Sayfa 39 - parola yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Takiyüddin'in 6 silindirlik su pompası aynı zamanda kağıt üretimi ve metal işlemede kullanılan aletlere ilham kaynağı olmuştur.
Sayfa 39 - parola yayınlarıKitabı okudu
168 syf.
1/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
Sanırım kitapta Takiyuddin'den başka astronimiyle ilgilenmiş tum bilim adamları var. Kitabin yarısından çoğu, Kepler, Kopernik, Galileo, Hubble ve diğer bilim adamlarına ayrılmış. Tekrarlar, kitabın amacı dışında ansiklopedik ve teknik bilgi ve kuramlarla geciştirilmiş bir ...... Pisagor'un, Fisagor olduğunu da bu kitaptan öğrendim. Belki öyledir de ben bilmiyorumdur.
Takiyüddin
TakiyüddinAli Kuzu · Paraf Yayınları · 201334 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Osmanlı'nın en önemli astronomlarından olan Takiyüddin, 14 Haziran 1521 tarihinde Şam'da doğdu ve Mısır ve Şam'da yetişti. 1550 yılında İstanbul'a gelen Takiyüddin, 1577 yılında III. Murat'ın fermanıyla Tophane sırtlarında bir gözlemevi kurmuştur. Sinüs/tanjant hesaplarını tablolar halinde kullanıma sunmuş, 841'i Türkçe 1337 eser oluşturmuştur. Akıldışı söylentiler sonucu Tophane sırtlarındaki gözlemevi Padişah (III. Murat) emriyle yıkılmıştır. Yeni bir gözlemevi ancak 300 yıl sonra kurulmuş ancak bu sefer de 31 Mart ayaklanmasına kurban gitmiştir. Kepler'in hocası Tycho Brahe ile aynı zamanda yasamış ve yaklaşık aynı gözlemleri yapmıştır. Rasathane yıkıldığı için çalışmaları son bulmuştur. Diğer taraftan Kepler, Brahe'nin gözlemlerini kullanarak Kepler yasaları diye bilinen gezegenlerin dönüşleri ile ilgili yasaları keşfetmiştir.
Takiyüddin
TakiyüddinAli Kuzu · Paraf Yayınları · 201334 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Okunmalı :)
Kitabı bir çırpıda okuyabilirsiniz. Taküyiddin'in nasıl biri olduğunu, islam dünyasına ne tür kolaylıklar sağladığını, hangi alanda deha olduğunu, yapmış olduğu rasathanenin islami olarak nasıl bakıldığını, uzayı nasıl bir bakış açışıyla ele aldığı, geometriyi, matematiği ve trigonometriyi uzayı incelemek amaçlı nasıl ele aldığını anlatan bir eser. Akılda kalıcı bilgilere sahip bir kitap. Mutlaka okunması gereken bir eser. Ben "Bilim adamlarımız serisini" aldım. Uzaya olan merakımdan dolayı ilk olarak Taküyiddin'i okumak istedim ve aslında nasıl bir ecdâddan geldiğimizi gördüm. Tarihte kalemiyle değil de cengi ile tanınan bir ırk olduğumuz diğer milletler tarafından kabul görmüş bir konu. Ancak bu böyle değil. Dünyaya yön vermiş neredeyse tüm mucit beyinler İslam ve Osmanlı tebaası altında yaşamıştır. Bizler beynelminel milletlere nasıl bir ecdâda sahip olduğumuzu göstermek için bu tarz eserleri sık okumalıyız. Bir roman okuyorsanız, ekstra göz atmak için yanınıza alabileceğiniz ve genel kültürünüzü yükseltebileceğiniz bir tarzda kitap zaten. Ben iki veya üç kitap birden okuyan biri olarak öneriyorum. İyi okumalar..
Takiyüddin
TakiyüddinAli Kuzu · Paraf Yayınları · 201334 okunma
Reklam
16. Yüzyılın ünlü astronomu Copernicus, sinüs fonksiyonunu kullanmamış, sinüs, kosinüs, tanjant ve kotanjantdan söz etmemiştir. Oysa Takiyüddin bunların tanımlarını vermiş, kanıtlamalarını yapmış ve cetvellerini hazırlamıştır.
İçinde yaşadığımız dünyayı anlamak için, idealler dünyasından bakmak gerekliydi.
Sayfa 118 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Usturlap
Usturlap, Güneş ve yıldızların ufuk yüksekliklerini ölçüp buradan zaman hesabı yapmayı sağlayan bir gözlem aracıdır.
Sayfa 50 - Parola yayınlarıKitabı okudu
İlm-i Mikât
Güneş, Ay ve yıldızlar aracılığı ile zamanın, özellikle de namaz vakitlerinin belirlenmesi ilmine İlm-i Mikât adı verilir.
Sayfa 41 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Reklam
İslam dini, namaz vakitlerini belirlemek için Güneş ve Ay'ın konumlarını temel almıştı. Ancak kıble yönünün saptanması ve sivil takvimin oluşturulması için gökbilim gözlemlerinden ve ölçümlerinden yararlanılmıştır. Böylece, İslam devletlerinde rasathane kurumları oluşmuş ancak yaşamlarını fazla sürdürememişlerdir. İslam devletlerinde rasathanelerin yaşamlarının hep kısa olmasının ilk nedeni, kurumların birincil amaçlarının günlük yaşayışa ilişkin sorunları çözmek olmasıdır. Takvimin oluşturulmasından ve kıble yönüyle ilgili gerekli saptamaların yapılmasından sonra rasathanelerin birincil amacı da ortadan kalkmış oluyordu. Gökbilim çalışmalarının kurumsallaşıp devlet politikası haline getirilmemesi de rasathanelerin kısa ömürlü oluşlarının ikinci nedeniydi. İslam devletlerinin yönetimlerinde meydana gelen değişiklikler rasathanelerle ilgili politikaların da değişmesine neden oluyor, rasathaneler ilgisizlik ve ödenek yetersizliğinden gözlemlere kapanıyordu.
Sayfa 15 - Parola yayınlarıKitabı okudu
1577 yılında III. Murat'ın fermanıyla Tophane sırtlarında bir gözlemevi kurmuş ve ne yazık ki bu gözlemevi, Şeyhülislam Kadızade'nin "Gözlemevleri bulundukları ülkeleri felakete sürükler." şeklindeki fetvası üzerine 1580'de yıkılmış ve bu olaydan beş yıl sonra da Takiyüddin, 1585 yılında ölmüştür.
Sayfa 13 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Takiyüddin Kimdir?
Türk-İslam âleminin son, Osmanlı Devleti'nin ilk ve tek rasathanesinin kurucusu, klasik İslam astronomisinin de en önemli ve son temsilcisi olan Takiyüddin Raşit, İstanbul Rasathanesi ile meşhur olmuş bir Türk astronomudur.
Sayfa 9 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Şeyh Edebali'den Osman Gazi'ye
Geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın.
Sayfa 5 - Parola yayınlarıKitabı okudu