Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanzimat'tan Lozan'a Azınlıklar

Önder Kaya

Tanzimat'tan Lozan'a Azınlıklar Gönderileri

Tanzimat'tan Lozan'a Azınlıklar kitaplarını, Tanzimat'tan Lozan'a Azınlıklar sözleri ve alıntılarını, Tanzimat'tan Lozan'a Azınlıklar yazarlarını, Tanzimat'tan Lozan'a Azınlıklar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
giriş
Siyasi arenada zayıf bir devletin uluslararası ilişkilerde sesini layığı ile duyurabilmesi neredeyse imkansızdır.
Hz. Ömer zamanına kadar gayrimüslimlerden ele geçirilen topraklar Müslümanlar arasında dağıtılıyordu. Ancak bu durum hem gayrimüslim halkı topraksız bırakıp köleliğe itiyor, hem de zamanla devlete karşı bir güç olarak ortaya çıkabilecek güçlü bir toprak aristokrasisinin doğmasına zemin hazırlıyordu. Bu nedenlerle Hz. Ömer gayrimüslimlerden ele geçirilen toprakların yine onların elinde bırakılmasını, bunun karşılığında da haraç adıyla belli bir miktar vergi alınmasını karara bağlamıştır.
Sayfa 23 - Mustafa Fayda; Hz. Ömer Zamanında Gayr-i Müslimler, İstanbul 1989, s. 63.Kitabı okudu
Reklam
Batılı güçler, Osmanlı ülkesindeki bu faliyetlerini özellikle 19.yy da büyük ölçüde artırmışlardır. Bu faliyetlerde başı çeken ülkeler ise Amerika, Almanya, Fransa ve İngiltere'dir. Protestan ve katolik mezheplere mensup bu devletler misyonerlik faaliyetleri sırasında Müslümanlar, Rumlar ve Yahudiler üzerinde pek de başarılı olamamışlardır.
Sayfa 144 - kronik yayıneviKitabı okudu
296 syf.
·
Puan vermedi
Yıllar önce Tanzimat'tan Lozan'a Azınlıklar adıyla basılmış olan kitabın İmparatorluktan Cumhuriyet'e Azınlıklar adıyla yenilenmiş hali. Önder Kaya kitaplarında olduğu gibi burada da bir akıcılık, kolay okunurluk var. Sıkılmıyorsunuz. Kaya, İslam hukuku ve Hz. Peygamber döneminden başlayarak Osmanlı döneminde azınlık, ekaliyet ya da gayrimüslim olarak adlandırılan cemaatlerin, toplumların yerini anlatmış. Gayet faydalı bir kitap olduğunu söyleyebilirim.
Tanzimat'tan Lozan'a Azınlıklar
Tanzimat'tan Lozan'a AzınlıklarÖnder Kaya · Yeditepe Yayınevi · 200410 okunma
Fatih İstanbul’u fethedince Bursa’da bulunan Ermeni ruhanilerinden Hovagim’i İstanbul’a getirecek ve onu Ermeni cemaatinin yöneticisi olarak görevlendirecektir. Fatih, Ovakim ile birlikte farklı bölgelerden de Ermenileri İstanbul’a yerleştirecektir. Nitekim zaman içinde İstanbul’da yerleşen Ermeni halkına “Altı cemaat halkı” denilmeye başlanacaktır. Söz konusu cemaatlerin yerleştirildikleri mevkiler Karagümrük, Malta, Çarşamba, Tekye, Kömürcü ve Ahırkapı civarı idi.
Sayfa 78 - Kronik Kitap
Bilindiği kadarıyla Osmanlı Devleti'nde Yahudilerle ilk temas Orhan Gazi zamanında yaşanmıştır. 1326 yılında Bursa'yı fetheden Orhan Gazi, burada bulunan Yahudi cemaatine dokunmamış ve onlara Etz Hayim adında bir sinagog inşaatı için izin vermiştir.
Sayfa 93 - Kronik Kitap
Reklam
... Ermeniler ilk başta Türklerden ayırmada güçlük arz ederler... Yabancı erkeğe karşı Müslüman kadınları gibi sıkı sıkıya kapanan Ermeni kadınları, Türk kadınları gibi giyinirler.... Prusyalı bir subay olan Moltke, Ermenilerden bahsederken onların Hıristiyan Türkler gibi hareket ettiklerinden dem vurur... Ermeni kadını kocasıyla aynı ortamda yemek yiyemez, onunla yan yana yürüyemez, kayınpederinin ya da kocasının erkek kardeşlerinin yanında sesini çıkaramaz, çocuğu üzerinde baskın bir rol oynayamaz...
Sayfa 80 - Kronik Kitap
Yeri gelmişken belirtmekte fayda var ki, Osmanlı İmparatorluğu zamanında gayrimüslimleri kitlesel olarak zorla din değiştirmeye zorlama gibi bir husus, devşirme sistemi bir tarafa bırakılırsa görülmemiştir. Bunda Kur'an'daki açık hükümler bir yana, maddi menfaatlerin de etkili olduğu söylenebilir. Zira Osmanlıların Balkanlarda yaşayan gayrimüslimleri zorla Müslümanlaştırması demek cizye, haraç ve benzeri vergilerden feragat edilmesi anlamına geliyordu. Bunu açık bir örnekle ifade edecek olursak, 16. yüzyılda kayda geçen yaklaşık 900.000 Hıristiyan'ın imparatorluğa ödediği vergi 2.800 kilo altına denk geliyordu.
Sayfa 29 - Kronik Kitap