#Tarih Dergi - Sayı 102 (Haziran 2023)

#Tarih Dergisi

#Tarih Dergi - Sayı 102 (Haziran 2023) Sözleri ve Alıntıları

#Tarih Dergi - Sayı 102 (Haziran 2023) sözleri ve alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 102 (Haziran 2023) kitap alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 102 (Haziran 2023) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sahaf dükkanlarında, ikinci el kitapçılarda toplanmış anıların ölçümünü yapmak kimsenin, kitapçının bile elinde değildir. Herbirinde paramparça ama derin bir tarih bekler; hiçbir arkeologun bütün tabakalarını ayrıştıramayacağı kazı alanlarıdır.
Sayfa 81 - Enis Batur
Tokadın aslı enseyeymiş daha kötüymüş aslında:)
Türklerde tokat, bedenin arka kısmına, bilhassa enseye atılır ve buna "artlamak" denirdi. Yüze vurulan tokat, Türklere İndo-İrani kültürlerden geçmiş görünmektedir.
Sayfa 94
Reklam
Tabanca kelimesinin kökeni
Anlaşılan eski silahlarda tetiğe dokununca horozun çakmak taşına çarpması, atılan bir tokatın sarsıntısına benzetilmiş ve silah horozuna tabanca denilmiştir. Kısa zamanda anlam genişlemesiyle mekanizmanın bütünü için kullanılır olmuştur.
Sayfa 94 - Tabanlamak (deve toynağıyla tekmelemek: bknz. deve tabanı- tokat atmak tekmelemenin kibarcası olduğu için küçültme eki -ca sonuna ekleniyor)
Kadızade Mehmed sadece tasavvuf aleyhtarlığıyla kalmadı. O yılların Osmanlı toplumunun dar bir çevresinde bilinip geneline yayılmayan bazı dini konulardaki ihtilafları tartışmaya açarak kamuoyunu uzun süre meşgul etti.
Sayfa 61 - Kadızadeliler hareketi
Tabanca kelimesi Anadolu'da ilk defa 1317 tarihli Mantıku't-tayr'da, Pers mitoloji kahramanı Rüstem'in öyküsünde geçer.
Sayfa 94 - Anadolu'da tabanca tokat anlamında kullanılıyor, Farsça anlamdaşı 'sille' gibi.
Arabistan'da Vehhabilik
Vehhabilik hareketi, aynı Birgili ve takipçisi Kadızadeli toplulukları gibi itikadi olarak İbn Teymiye ekolüne yaslanarak gelişmiş ve bir devletin ideolojisi haline gelebilmiştir.
Sayfa 64 - Kadızadeli zihniyetinin devam eden etkileri: Vehhabilik
Reklam