Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihi Değiştiren Keşifler

Ali Çimen

Tarihi Değiştiren Keşifler Gönderileri

Tarihi Değiştiren Keşifler kitaplarını, Tarihi Değiştiren Keşifler sözleri ve alıntılarını, Tarihi Değiştiren Keşifler yazarlarını, Tarihi Değiştiren Keşifler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gertrude Bell'in Irak tarihine katkıları.
Irak'ın kurulmasıyla Bell, hayatının geri kalanını, bizzat mimarlığını yaptığı bu ülkede geçirdi. Vaktinin çoğunu, dünyanın en önde gelen arkeoloji müzelerinden biri olan Bağdat Müzesi'ni ete kemiğe büründürmeye ayırdı. Sergilenenlerin büyük bir kısmının bulunması ya da getirilmesinde bizzat rol aldı. Diğer bir amacı alanı da kadınların eğitim hayatına katılmasıydı. Bu konuda oldukça başarılıydı. Onun attığı temeller üzerine lraklı kadınlar, ilerleyen yıllarda Ortadoğu'nun en yüksek eğitim seviyesine ulaşacaktı. Bell, 1924'te 58 yaşında iken Irak'ta aşırı dozda uyku hapı alarak intihar etti. Bağdat'ta defnedildi. Kimilerine göre dünya siyaset sahnesinin en güçlü kadınlarından biri olan bu kadın, Çanakkale cephesinde ölen nişanlısının acısını daha fazla taşıyamamıştı.
Sayfa 364 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İngiliz casus ve kâşifi: Irak'ın mimarı Gertrude Bell!
Amerika'nin nasıl "Kurucu Babalar"ı varsa, günümüzdeki Irak'ın ortaya çıkmasında da rol oynayan bir "kurucu" vardı. Üstelik bu kişi, düşünülenlerin aksine ne bir Müslüman ne de bir erkekti: Oxford mezunu, dağcılığa ve arkeolojiye gönül vermiş, ateşli bir şair, yazar ve sıkı bir Ingiliz emperyalisti olan Gertrude Bell!
Sayfa 361 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
1000'li yılların başında yaşadığı düşünülen Gudridur, Ortaçağ'ın en çok seyahat eden kadını unvanına sahiptir. Önce Grönland'a, oradan da Kuzey Amerika'ya (evet, Kolomb'dan önce!) gittiğine, orada üç kez evlenip çoluk çocuğa karıştıktan sonra Roma'ya gelip kendini dine adadığına inanılıyor.
Sayfa 355 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"İnanılmaz güzellikte bir ıssızlık!"
Neredeyse herkes, Neil Armstrong'un Ay'a ayak basar basmaz söylediği o tarihe geçen cümleyi biliyor. Peki, Buzz Aldrin ne demişti?: "Güzel, çok güzel. İnanılmaz güzellikte bir ıssızlık!"
Sayfa 253 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Uzay çalışmaları insanlığa ne kazandırdı?
Uzay çalışmalarının insanoğluna bir şey kazandırmadığını, buna karşılık dünyanın parasının çarçur edildiğini ve bu paranın insanlık adına daha faydalı şeyler için harcanması gerektiğini savunan çevreler vardır. Bu önerme kulağa hoş gelse de işin aslı fazlasıyla farklıdır. Uzay çalışmaları aslında tam olarak bu amaca hizmet etmektedir. Söz gelimi elektrikli el süpürgesi (Apollo projesi), hava tabanlı koşu ayakkabıları (uzay kaskı geliştirmesi), itfaiyecilerin kullandığı kask içi soluklanma sistemleri, acil durumlarda kullanılan termal battaniyeler (60'lı yılların uzay çalışmaları) uzay çalışmalarının ürünüdür. Havaalanları pistlerinin güvenli iniş için geliştirilmesinde, tenis raketlerinden yarış arabalarına varıncaya dek onlarca obje ve aracın daha dayanıklı, hızlı ve güvenli olmasında, fiberglasın insaat sektöründe yaygın olarak kullanılmasında, güneş enerjisiyle çalışan elektrik üretme ve ısıtma sistemlerinin geliştirilmesinde (1980'lerde kullanılan uzay istasyonları) yine uzay araştırmaları birinci derecede rol oynamıştır. Devam edelim; güneş gözlüklerinden trafik kazalarına müdahale kesicilerine, dondurulmuş gıda teknolojisinden giderek ucuzlayan hava taşımacılığına, bebek mamalarının çocuklar için daha besleyici hale getirilmesinden (uzay yiyecekleri araştırmaları) diş tellerine (kaçılır kapanır uydu çalışmaları), tırmanış ayakkabılarından kalp ameliyatlarında kullanılan lazer teknolojisine, yüzücü mayolarından yangın söndürme teknolojilerine varıncaya dek, yine hayatımızın ayrılmaz parçası olan birçok şey uzay çalışmalarının insanlığa hediyesidir.
Sayfa 348 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Gurur verici: Ay'a giden adamın Atatürk hakkında söyledikleri...
1969'da Ankara'da devlet başkanınızı ziyaret etmiştik. İsmini şimdi çıkartamıyorum. Ama tek bildiğim Türk lideri Atatürk'tür. Onun başarıları hakkında çok şey duymuştuk.
Sayfa 347 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Buzz Aldrin'in yüzüğü
Yüzüğünüzü Türkiye'den mi aldınız? Aynen Türk bayrağı gibi bir ay ve yıldız var üzerinde. Neyi sembolize ediyor? Hayır, San Francisco'da kendim yaptırdım. Uzayı sembolize ediyor. Ay ile yıldız arasındaki boşluk, benim diğer dünyalarla olan ilişkimizle bir köprü görevini gördüğüne inandığım uzayı simgeliyor. Aslına bakarsanız, İstanbul'dan elmas alıp üzerine ekletmek istiyorum. Ay'dan getirdiğimiz taşlardan birinden küçük bir parça koymak isterdim ama kimse bize Ay taşı koklatmadı! (Gülüyor…)
Sayfa 347 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
İlginçtir, bazıları da "Neden artık Ay'a gitmiyorsunuz?" diye soruyor. Amacımız orada koloni kurmak ya da zapt etmek değildi ki? Biz insanoğlunun oraya güven içinde gidip gelebileceğini gösterdik ve "Bundan sonra neler yapabiliriz?" sorusunun cevabını aradık.
Sayfa 346 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Ali Çimen Buzz Aldrin ile röportaj yapıyor.
İnsanoğlunun Ay'a gitmediğini iddia eden komplo teorilerini duyduğunuzda neler hissediyorsunuz? Gülüyorum. Dikkate almam. Bunlara inanacak kadar saf olanlara da üzülüyorum açıkçası (Gülüyor.) Bunlar vizyonu dar ve konuşacak başka bir şeyi olmayan insanlar… Astronomiye değil, astrolojiye inanmak isteyen insanlar… Yıldızlara ve kâğıt fallarına bakıp hayatlarını yorumluyorlar. Konuşması ilginç bir konu kabul ama bizim oralarda bunlara "koca karı hikâyeleri" derler!
Sayfa 345 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Ay'a gitmediğimizi söyleyenler koca karı hikâyesi anlatıyor!" Edwin Buzz Aldrin (Ay'a ayak basan ikinci insan)
Sayfa 341 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Fırlatma Penceresi (Launch Window): Güneş, Dünya ve bir dizi diğer unsurun dikkate alınmasıyla yapılan hesaplamalar sonucu uzay araçlarının fırlatılması için ortaya çıkan en uygun zaman dilimidir.
Sayfa 309 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Sovyetler 1959'dan 1976'ya kadar Luna programı kapsamında Ay'a 24 uzay aracı yolladı. Bu program sayesinde Ay'daki toprağın kimyasal yapısı, yer çekimi, sıcaklık ve radyasyon miktarı hakkında önemli bilgiler elde edildi.
Sayfa 300 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Atmosferin yanı sıra "Van Allen Kuşakları" denilen ve Dünya'nın manyetik alanından kaynaklanan bir tabaka da gezegenimize gelen zararlı ışınlara karşı bir kalkan görevi görür. Güneş'ten ve diğer yıldızlardan sürekli olarak yayılan bu ışınlar, insanlar için öldürücü etkiye sahiptir. Özellikle Güneş'te sık sık meydana gelen ve "parlama" adı verilen enerji patlamaları, Van Allen Kuşakları olmasa, Dünya'daki tüm yaşamı yok edebilecek güçtedir. Bu kuşak dünyaya özgüdür.
Sayfa 298 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
2 Ocak 1959'da Ay yarışı resmen başladı. Rusya'nın güneyindeki gizli bir üsden ateşlenen Luna l (Ay l) uzay aracı, insansız bir kâşif olarak atmosferi terk edip Ay'a doğru yöneldi. Ardında, Hint Okyanusu üzerinde, sodyum gazından oluşan portakal renkli parlak bir iz bırakıyor, böylelikle Rus astronomlar aracı takip edebiliyordu. 3 Ocak'ta Dünya'nın 113.000 km. uzağında bir noktadaydı. Uçuşun 34. saatinde Luna 1 Ay yüzeyine 5.995 km. yakınlıkta iken, içindeki alıcılar ve ekipmanlar, programı yöneten Rus bilim adamlarına bilgi akıtmaya başladı. Luna l, radyo cihazları, takip vericisi, uzaktan ölçüm sistemi ve beş ayrı bilimsel araçla donatılmıştı. Bir manyetometre (manyetik kuvvet ölçme aracı), Gayger sayacı, mikro meteorit dedektörü ve Ay'la ilgili bilgi toplayan diğer teknik donanım çalışıyordu. Amerikalılar, Van Allen Radyasyon Kuşağı'nın" varlığını keşfetmiş olmalarına rağmen, kuşağın dış katmanlarını ilk ölçen Luna oldu.
Sayfa 298 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
143 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.