Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihte Araplar

Bernard Lewis

Tarihte Araplar Gönderileri

Tarihte Araplar kitaplarını, Tarihte Araplar sözleri ve alıntılarını, Tarihte Araplar yazarlarını, Tarihte Araplar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Bernard Lewis, Arapların tarih sahnesine çıktığı 7. Yy la beraber ortaya çıkan gelişmeleri ve kültür, medeniyetini özetle açıklamış. Emeviler , Abbasi darbesi, Türklerin ve İranlıların gücü, Fatimiler , İsmailiye hareketi, haçlı seferleri ve Memlûkluler . Halâ arabca ve Kur'an vasıtasıyla dünyada etkinliği devam eden bir millet.
Tarihte Araplar
Tarihte AraplarBernard Lewis · Pegasus Yayınları · 201984 okunma
"Mekke nüfusu çeşitliydi. “İç Kureyş" adıyla tanınan merkezi ve hâkim unsur iş adamları, tacirler, girişimciler ve transit ticaretinin gerçek sahiplerinden oluşan bir çeşit tüccar aristokrasisinden ibaretti. Onlardan sonra, "Dış Kureyş" denilen, şehre nispeten yeni yerleşmiş olanlardan müteşekkil, mütevazı hukuka sahip ufakça tacirler topluluğu ve nihayet yabancılar ve bedevilerden meydana gelen "işçi sınıfı" yer alıyordu. Mekke dışında "Kureyş Arapları" yani tâbi bedevi kabileleri bulunuyordu."
Reklam
"En önemli tanrılardan üçü Menât, Uzza ve Allat idi ki, sonuncusunu Herodotos zikreder. Bu üç tanrı, genellikle daha yüksek bir tanrıya, Allah'a tâbi bulunuyordu."
"Şeyh kabile efkârını belirlemekten ziyade, buna uygun hareket eder, vazife yükleyemez ve ceza veremezdi. Şeyhin “idarecilik" vazifesi emretmekten çok, hakemlik yapmaktı. Şeyh zorlama kudretine sahip olmadığı gibi, makam salâhiyeti, hükümdarlık, kamu cezası vb. kavramları da göçebe Arap toplumunda nefret uyandırırdı. Şeyh kabilenin yaşlıları tarafından "Ehlü'l-beyt" adıyla tanınan tek bir ailenin üyesi arasından seçilirdi."
"Güney Arabistan'ın servet ve bereket ülkesi olduğu hakkındaki efsanevi şöhreti, buradan gelen veya daha uzak ülkelerin mahsulü olduğu halde, bu yolla Akdeniz bölgesine ulaştığından yanlış olarak Güney Arabistan malı sanılan baharat yüzündendi."
"Sabálıların Afrika da geniş sömürgeler meydana getirdikleri ve adını Güneybatı Arabistan kavmi Habasat'tan alan Habeşistan Krallığı'nı kurdukları anlaşılıyor. Etiyopya'nın Arapçadaki adı da Habeşistan'dır."
Reklam
"Haçlılar devri Batı vakayinamelerinin birçoğunda bu kelime (arap) yalnız Bedeviler için kullanılıp Yakın Doğu'nun Müslüman halk kitlesine "Sarazen" adı verilir."
240 syf.
6/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
Yazarın Önsözünden; Bu eser, bir Arap tarihi olmaktan ziyade tarih olaylarının bir yorum denemesidir. Çünkü böyle geniş bir konuyu olay ve tarihleri sıralayarak ortaya koymaktan daha çok Arapların insanlık tarihinde yeri, kimliği, yaptıkları işler ve gelişme safhalarının belirli özelliklerimizi bazı esaslı noktalarını ayrı ayrı ele alıp incelemeye çalıştım.
Tarihte Araplar
Tarihte AraplarBernard Lewis · Pegasus Yayınları · 201984 okunma
240 syf.
3/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Büyük hayaller ile aldığım kitabı hayal kırıklığı ile bitirip kitaplığıma kaldırdım. Öncelikle kitaptan beklentim Arap ırkının tarihsel kökeni, etnografik yapısı ve tarihsel gelişimi , İslam öncesi yaşayışlarının ana hatları ve İslam ile bunun ne ölçüde değiştiği , Arapların medeniyete katkıları vb.konular iken 17 sayfada İslam tarihine geçilmiş standart bir lise kitabı havasında anlatım devam etmiştir. İslam tarihi bölümünde yine uygarlıktan ziyade kronolojik yönetim ele alınmıştır. Bir diğer husus şiiliğin sunni islamdan aşağıda konumlandıran anlatım ve özellikle ismailiye mezhebinin yer yer sapıklıkla tasvir edilmesi. Sayfa 135 örneklerden biri) Daha önce bir çok eserinde rastlamadığım şekilde İslam tarihinin mezhepsel mücadelelerinde yazarın taraflı anlatımını anlamakta zorluk çektim.Zira tüm dinler tarihinin önemli kısmı yayılma sonrasında mezheplerin Savaşlarında ibaret olup bu temel gerçek tüm dinler için kanımca geçerlidir. Özelliklede tarihi genellikle kazananların yazdığı, günümüzden çok uzakta olmayan tarihlerinde yaşananların dahi yer yer çarptırıldığı modern zamanlarda bile tarihçilerin taraflı ifadelerini anlamlandıramıyorum. Bir diğer konu Arapların diğer uluslara katkıları ve aldıkları konuları da yazarın yüzeysel anlattığını düşünüyorum....
Tarihte Araplar
Tarihte AraplarBernard Lewis · Pegasus Yayınları · 201984 okunma
Ömer Selman'a sordu: " Ben hükümdar mıyım yoksa halife mi?" Selman şöyle cevap verdi : Eğer Müslüman ülkesinde bir dirhem, yahut az veya çok vergi alırsan ve bunu kanunsuz bir şekilde kullanırsan sen halife değil hükümdarsın, demiştir. Ve Hz. Ömer bunun üzerine ağlamıştır.
Reklam
Halife manevi güce sahip değildi; o ne mevcut düzeni değiştirebilir ne de yeni bir nizam koyabilirdi.
Sayfa 181Kitabı okudu
Abbasîler iktidara dinî bir hareket sonunda geldiler. İktidarlarının dinî görünüşünü ortaya koymaya çalışarak halkın sevgilerini korumağa gayret sarfettiler. Başlangıçta din adamlarını ve fakihleri hoş tutmaları ve en azından halk arasında dinî kaidelere saygı gösterme hususunda ıs­ rar etmeleri dikkati çekmektedir. Bir Arap tarihçisi şöyle demektedir: "Bu hanedan dinî ve dünyevî kudretin birleştiril­diği bir siyaset ile dünyayı idare etti; insanların iyileri ve din­darları dinî hislerle, diğerleri ise korku ile onlara itaat ediyor­du."
Türkler, İslamiyet'i kabullerinden kısa bir zaman sonra siyasî bakımdan İslâm dünyasının kaderine hakim olmuşlardır. Selçuklular ve özellikle Osmanlılar zamanında Türk tarihi ile İslâm tarihi artık içiçe girmiştir.
XIX. ve XX. yüzyıllarda Batı'nın tesiri, İslâm toplumunun bütün geleneksel yapısını ve onun fikrî paraleli olan düşünce tarzını tehdit etti.
Sayfa 193Kitabı okudu
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.