Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tutiname

Anonim

Tutiname Yorumları ve İncelemeleri

Tutiname yorumları ve incelemelerini, Tutiname kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Tutiname puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
324 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tutiname
Tûtînâme, Papağanname veya Dudukuşunun Hikayeleri olarak bilinen eser, maalesef ki yabancı ülkelerde gösterilen ilgiye oranla ülkemizde hak ettiği ilgiye henüz erişememiş muhteşem bir kitaptır. Eser, Doğu’nun ve “Şark Bilgeliği”nin en eski hikaye külliyatlarından biridir. İçerdiği masallar, efsanelere beşiklik etmiş Anadolu, İran ve Hindistan
Tutiname
TutinameAnonim · Can Yayınları · 2017496 okunma
336 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Tûtînâme 14.08.2020 Tûtî : Papağan Kadın karakterimiz kocası ticaret için uzaklara gidince sevgilisi ile buluşmak ister.Otuz gece bu buluşma için hazırlanır ama sahibine bağlı papağan anlattığı hikayeler ile buluşmalarını engeller. . Binbir Gece Masalları'nın otuz gecelik versiyonu diyebileceğimiz bir çalışma.Masalların,hikayelerin,fablların anlatış sebepleri farklı ama kurgu aynı.Papağan ağzı ile sevgilisi ile buluşması gerektiğini söylemek zorunda kalsada anlattıkları ile verdiği mesajlar ile yapmaması gerektiğini belirtmektedir. . Benzer kurguyu yakın zamanda Ahmet Ümit'in Masal Masal İçinde kitabında da görüyoruz. . Yazım hatası : 89.Syf.
Tûtînâme
TûtînâmeAnonim · Can Yayınları · 2021496 okunma
Reklam
324 syf.
8/10 puan verdi
Binbir gece masallarına benziyor,çok keyifle okuduğum kitaplardan,gece uyku problemi çekenler için birebir,kitabı okurken o masal aleminin içine dalıp mışıl mışıl uyuyorsunuz,
Tutiname
TutinameAnonim · Can Yayınları · 2017496 okunma
324 syf.
·
Puan vermedi
İçerisinde nasihat dolu hikaye ve masallar barındıran, size vaktin nasıl geçtiğini hissettirmeyecek okunması tavsiye edilir bir eser. Behçet Necatigil' in güzel Türkçemize çeviri yoluyla kazandırdığı bu kitap otuz geceye ayrılmış her birinde içiçe geçmiş masallar bulunduruyor. Anlatıcı bir papağan olduğu için adını Tûtiname olarak almış. Bir papağanın , eşinin yokluğunda sadakatsizliğe kalkışan Mâh-ı Şeker adındaki genç kadını masal ve hikâyeleriyle nasıl oyaladığına şahit olacaksınız. Okumak isteyenlere merak uyandıran sorumuz. Bakalım Tûtimiz ticaret için başka bir yere giden Hâce Sâid 'in eşi Mâh- ı Şeker'e Hâce Sâid gelene kadar bu sadakatsizliği yapamaması için engel olabilecek mi?
Tutiname
TutinameAnonim · Can Yayınları · 2017496 okunma
302 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
#kitapalıntıları "Yapmaya ve yapıcı olmaya çalış. Yoksa yıkıcı olmak ve yıkmak çok kolaydır..." "Üç şeyden üç şey hasıl olur: Önce kanaat ki zenginlik getirir. Sonra zahmete katlanmak ki rahat getirir. Sonra temiz kalpli olmak ki insanı murada erdirir." "Bir kişi âlemde dört şeyden çekinmelidir: Gazap, yalan, acele ve ihmal." Selam arkadaşlar dün bitirdiğim kitabımın kısaca yorumu; Kitap, hikâye içinde hikâyeler barındıran, ibret verici, öğütlerle dolu kısa hikâyelerden oluşuyor. Herkese keyifli okumalar dilerim.
Tuti-name
Tuti-nameAnonim · Yeni Zamanlar Yayınları · 2017496 okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
Tûtî kelimesi Farsça kökenlidir, Türkçede "Dudu" olarak telaffuz edilir ve "Papağan" anlamına gelir. Nâme ise "mektup, kitap" gibi anlamlarda kullanılır. Yani aslında Tûtînâme, Papağanın Kitabı gibi bir anlama geliyor. Bu kitap o kadar eski ki, kökeni Hindistan'a kadar uzanıyor. Hatta Binbir Gece Masalları'nın mantığı da, aslında Tûtînâme' ye dayanıyor. Kitap iç içe geçen pek çok masaldan oluşuyor. Ana hikayeye baktığımızda zengin bir tüccar ve onun karısı Mâh-ı Şeker'i görüyoruz. Tüccar işi nedeniyle uzaklara gider. Mâh-ı Şeker tek başına kalır ve gönlünü civardaki bir gence kaptırır. Hazır kocası da yokken, bu gençle yasak aşk yaşamaya niyetlenir. Lakin evin bilge Tûtî'si (yani papağanı) olup bitenin farkındadır. Mâh-ı Şeker' i işlemeye niyetlendiği günahtan korumak için ona her gece masal anlatmaya başlar. Masallar hem uzun, hem iç içe geçmiş durumdadır. Tûtî, kadını otuz gece boyunca böyle masallarla oyalar ve otuzuncu gece nihayet evin beyi geri döner. Böylece Mâh-ı Şeker günaha bulaşmaktan kurtulmuş olur. Ama esas mevzu ana olay değil, olayın içinde geçen masallardır. Her birinde bir ibret, alınacak bir ders vardır. Geçen yılın sonunda okuduğum Binbir Gece Masalları'na kıyasla bu kitap çok çok daha güzeldi. En azından içindeki masallar, Binbir Gece' deki gibi yoğun ve sapkın cinsellik içermiyordu Ayrıca Behçet Necatigil'e de buradan selam olsun. Bu kitabı doğru düzgün bir şekilde okura sunabilmek için çok emek vermiş
Tutiname
TutinameAnonim · Can Yayınları · 2017496 okunma
Reklam
324 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Uyumadan önce birkaç sayfa masal okunmaz mı? İlaç gibi gelir yorgun zihne, bünyeye... Akıllı ve sahibine sadakatle bağlı dudukuşu Tûtî, sahibi gelene kadar yoldan çıkmasın diye evin hanımını sabahlara kadar masal anlatarak meşgul eder. Kişisel fikrimi soracak olursanız, evin hanımı yüzeyde sadakatsizliğe meyilli gibi dursa da, aslında pek gidesi de yoktur onu beğenen beyzadeye. Yoksa kuşcuk onun aklını tam otuz gün nasıl çelsin, her seferinde soruyor "o hikaye nasılmış, anlat bakalım" diye. Velhasılı kelam, kuş hanımının ve efendisinin yuvasını tatlı diliyle, kıvrak zekasıyla korur. Kelile ve Dimne'de olduğu gibi bol bol "kıssadan hisse" çıkardık yine.. =)
Tutiname
TutinameAnonim · Can Yayınları · 2017496 okunma
324 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
tûtinâme, bir papağanın anlattığı öykülerden teşekkül eden bir eser. doğu klasikleri arasında hatrı sayılır bir yeri olan, ilk olarak sanskritçe’den farsçaya, farsçadan dilimize gelmiş bir yapıt. osmanlıda ilk çevirip okunmaya başlanması 15 ya da 16. yy’da, dönemin padişahının isteği üzere gerçekleşmiş. taze bir doğu klasiği okuyucusu olarak ilk gözüme çarpan, bu kitabın da diğer okuduklarım gibi öğüt, nasihat amacı güderek yazılmış olması oldu. İnsanlardaki tamahkarlık, açgözlülük, hırs gibi kötü kabul ettiğimiz hasletlerin negatif sonuçlarını bazen fabl şeklinde bazen hükümdarlar, letaif varlıklar alemi üzerinden şekillendirerek anlatıyor. İç içe hikaye örgüsü olan bu kitabı okurken açıkcası en hoşuma giden kısım ayet ve hadislere atıfla ilerleyip, kelam-ı kibar olarak bize ulaşan velilerin sözleriyle ve beytlerle süslenmesi. (bunun eserin aslında olmayıp sonradan eklendiğini söyleyen de var ama, iyi bir fikir olmuş). yine şark edebiyatındaki kadın ve güzellik vurgusu burada da çok yoğundu. hemen hemen her hikayede aşık olan birileri, güzelliği perilere benzetilen bir kadın vardı. bunu da, aşksız insanı merkeb hükmünde sayan -beyazid bistami’nin meşhur hikayesi- ve hakiki aşk için beşeri aşkı bir merdiven kabul eden doğu anlayışının payı büyük. kitabı sevdim mi, evet sevdim. oldum olası hikaye, masal dinlemeyi seven biri olarak okuması bana keyif verdi. şarkın zengin zihin dünyasına bir adım daha atmış gibi hissettim, doğu klasiğine giriş yapmak isteyenlere tavsiye edebilirim.
Tutiname
TutinameAnonim · Can Yayınları · 2017496 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
"Savulun bîçareler öteye / çün kaldı divan erteye." Birçok hikayenin sonunda böyle söyleniyor. Zira güzeller güzeli Mâh-ı Şeker, gözü ile görmediği, kulağı ile aşık olduğu beyzadeye kavuşmak için akşamı bekler. Lakin Mâh-ı Şeker evlidir. Kocası bir tacirdir. Ticaret gereği başka bir diyara gitmesi gerekince eşini tûtî kuşuna emanet eder. Tûtî kuşu da emanete sahip çıkmak adına ve Mâh-ı Şeker'in harama yönelmesine engel olmak için her akşam bir hikaye anlatmaya başlar. Mâh-ı Şeker hikayeleri dinlerken gün doğmuş olur ve kulağı ile aşık olduğu beyzadeye vuslatı ertesi akşama kalır. Ve kocası gelene kadar bu durum böyle sürüp gider. Bu kitapta aslında Doğu coğrafyasında yaşayan insanlara özgü olarak aklın yanında sezgilerini kullanmalarına, rüyalara, olağanüstü hadiselere inanışlarına şahitlik ediyoruz. Anlatılan bazı hikayelerde ortaya konulan kıssadan hisselerin birçoğunu hâlâ kullanıyoruz. Yani yüzyıllar önce yazılmış ve anlatılmış olmasına rağmen bugün bile yol göstericiliğini koruyan bir eser. Ve bu kitapta günümüz yaşantısı ile hiç örtüşmeyen bir mesele üzerine de düşünmemize neden oluyor. "...gözden evvel aşık olurmuş kulak uyarınca, kulaktan aşık olmuştu ( s.179)."Garip değil mi? Bir insanı, bir başka kişinin anlattıkları ile sevmek. Bir nevi bir hayale aşık olmak. Mümkün mü? Belki. Belki de değil. Bu soruya herhalde herkes farklı bir cevap verir. Ama bir gerçek var ki günümüzde her şeyin görüntüden oluştuğu bir dönemde üzerine düşünülmesi gereken bir mesele...
Tutiname
TutinameAnonim · Can Yayınları · 2017496 okunma
324 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Bir tüccar ticaret için yolculuğa çıkar. Karısı da aşığına gitmek için hazırlanır. Fakat tam o sırada tüccarın papağanı, hanımına güzel bir hikaye anlatır ve sabah olunca da buluşma ertesi güne kalır. Kitap bu şekilde otuz gün ve farklı iç içe öykülerden oluşuyor. Hikayelerin ilginç yönü, büyük çoğunluğu kadın-erkek aşk ve beraberliğinden bahsetmesi. Arap / Doğu edebiyatının hem de dindar kimliği ile bel altı mantığı hoşuma gitmedi..
Tutiname
TutinameAnonim · Can Yayınları · 2017496 okunma
39 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.