Işınsu, edebiyata şiirle başlamış, tiyatro ile devam etmiş, hikâye yazmış ve romanda karar kılmış bir yazarımızdır. İlk romanından itibaren başarıyı yakalamış olan yazar, roman tekniği ve tipleştirme açısından günümüz romanın ilk sırada gelenlerindendir. romanlarında insanın çıkmazlarını ve iç çatışmalarını, özellikle kadın karakterleri ve onların psikolojik çözümlemelerini verişi yazarlığının üstün yanlarını oluşturur. Kalemi ile hayatı iç içe olduğundan, roman anlayışı da gerçekçidir. Sadece Türkiye Türkleri değil, dışarıdaki Türkler de onun roman dünyasının içindedir; Batı Trakya Türkleri, Bulgaristan Türkleri, Irak Türkleri ve onların dramları da romanlarına konu olur. Işınsu, Tanzimat'tan bugüne yetişen kadın romancılarımız içinde, kendi insanını tanıyarak, duyarak, yaşayarak ve en önemlisi de severek anlatan, milletine ve değerlerine yabancılaşmamış bir romancı olarak öne çıkmaktadır. Işınsu, roman yazmak için yaratıldığına inanan bir yazardır. "Benim gerçek dünyam romanın dünyası, şu yaşadığım hayat ise, sanki suni olanıdır. Öfkem, mutluluğum, mutsuzluklarım, suskunluklarım hep yazmakta olduğum romanlardaki olaylar ve kişilerle ilgilidir. Yazarken yüreğimi koyuyorum ortaya; yüreğim, bütün yürekler gibi sıcak, samimi ve gerçekçidir. Ona ters gelen şeyler yazmak istemem, hiç yazmadığımı sanıyorum. Olduğumca samimiyim. Dil konusuna gelince, işte bana göre, hiç abartmasız ve içtenlikle yazmaya çalıştığım için, yaşayan Türkçeyi kullanmaya, böylece rahat anlaşılmaya dikkat ediyorum."
Yazar:
Emine Işınsu
Emine Işınsu
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: Kasım 2004Yayınevi: Elips Kitap
ISBN: 9789758971374Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Hayranı olduğum yazardan, psikolojik bir romanı ustaca sosyolojik hatta tarihsel olaylarla ilişkilendirdiği enfes bir yapıt. Kitap ilk 100 sayfada tipik mutsuz, sadakatsiz bir aile örneği gibi görünse de sonradan bağlandığı konularla bir ustalık eserine dönüşüyor. Ana karakter Ceren, kocası orhan’ın ilgisizliği ve ihanetlerinden bunalmış, terapi gören iki çocuk annesi bir kadın. Ressam olan Ceren hayatın yükü sebebiyle resim yapma dürtüsünü bile ötelemiş. Kitap bu aile sorunu üzerine ilerlerken bir yandan da Adnan Menderes döneminin siyasi ve sosyolojik olaylarına ışık tutuyor. Halktaki belirsizlik sıkıntısı, darbe oldu olacak korkusu kitapta iyiden iyiye hissettiriliyor. Bir de Kerküklü bir Türk olan Tarık karakteri ile, Kerkük Türklerinin sıkıntılarını okuyoruz. Barzani ile Arap yönetimi arasında sıkışan Kerkük Türklerinin Ana vatan özlemlerini, iliklerimize kadar hissediyoruz. Tarihe, toplumuna, dünyanın herhangi bir köşesinde kalmış acı çeken her Türkün sorununa eserlerinde yer veren duyarlı bir yazardan, alt metni dolu dolu olan, mesajlarla dolu harika bir roman. Tavsiyemdir. Keyifli okumalar…
Tutsak
TutsakEmine Işınsu · Elips Kitap · 2004237 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Emine Işınsu / Tutsak. Emine Işınsu (1938- 2021) Yazar, Kars'ta doğdu. Halide Nusret Zorlutuna'nın kızıdır. Ankara Koleji'ni bitirdi. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü öğrencisi iken öğrenimini yarıda bırakarak fıkra yazarlığına başladı. 1971'de bir neslin yetişmesinde büyük etkisi olan ilim ve fikir dergisi Töre'yi çıkardı.  Yazdığı romanlarıyla pek çok ödüle layık görüldü. Roman 1973 yılında yazılmıştır. 1960 yılındaki ihtilale giden süreç Türk siyaseti ile ilgili olarak değerlendirilirken, ana konu Kerkük Türklerinin yaşadıklarıdır. Yazarın diğer eserlerinde olduğu gibi, psikolojik tahlilleri ile idealist Tarık'ın Kerkük mücadelesi, buna karşılık Erbilli olmasına rağmen ideallerinden vazgeçip, müteahhitlik yapan Orhan'ın hayatı üzerinden mesajlar verilmeye çalışılmaktadır. Romanı okuduktan sonra Kerkük'ün, ülkemiz sınırlarının dışında kaldığı 40 yıl gibi az bir zaman diliminde bile, haksızlık ve zulme direnmeyip zenginleşmeyi tercih edenlerin içine düştüğü durumu görürken, idealist insanların öldürülse bile hayatta kalabileceklerini düşünüyorsunuz. Yazarın her satırına işlediği, Ülkücü, Turancı düşüncenin haklılığının, bugün ispatlanmış olması Emine Işınsu'nun ve ideallerinin ne kadar doğru olduğunun da bir göstergesidir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Tutsak
TutsakEmine Işınsu · Elips Kitap · 2004237 okunma
200 syf.
6/10 puan verdi
Tutsak
Tutsak
Emine Işınsu
Emine Işınsu
Emine Işınsu
Emine Işınsu
hanımın okuduğum beşinci kitabı oldu ama okuduğum ilk romanı oldu. Daha önce Emine Işınsu'nun iki tane tiyatro eserini, bir tane hikaye türünde eserini, bir tane de deneme türünde eserini okumuştum. İlk defa roman türünde bir eserini okuduğum için roman dili olarak bana alışılmışın dışında geldi. Kitap da her karakter bir duyguyu temsil ediyordu. Yazar bu kitabında 1950-1960 arası Türkiye'yi, darbeye gidilen ortamı ve Kerkük'ü, Kerkük'lü Türkmenleri, Türkmenlerin yaşadığı zulmü, Turan'ı, Turan ülküsünü çok teferruatlı bir şekilde işlemiş. Kurgusal olarak sağlam olan, yoğun imgeli bir romandı. Emine Işınsu kitaplarını bilenlerin çok kolay bir şekilde okuyabileceği bir romandı... 1960 öncesi Türkiye'si ve Kerkük. Tutsak'ta üç tutsaklık birbirine geçer, dolanır, birlikte akar: yaklaşan ihtilalin gerilimindeki Türkiye'de insanların insafsız siyasî akışa tutsaklığı, yanlış bir evliliğe hapsolmuş kadının tutsaklığı ve Kerkük Türkü'nün Irak diktatoryası altındaki tutsaklığı. Romandaki 1960 öncesi Kerkük'tür ama o Kerkük hiç bitmedi. Orda katliamlar hâlâ devam ediyor. Ne diyelim? Bir yakın tarih romanı mı, aktüalite mi, kehanet mi? Belki hepsi.
Tutsak
TutsakEmine Işınsu · Bilge Kültür Sanat · 2018237 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.