Amerikan Yüzyılı'ndan Yol Ayrımına

Ya Sosyalizm Ya Barbarlık

Istvan Meszaros

Ya Sosyalizm Ya Barbarlık Sözleri ve Alıntıları

Ya Sosyalizm Ya Barbarlık sözleri ve alıntılarını, Ya Sosyalizm Ya Barbarlık kitap alıntılarını, Ya Sosyalizm Ya Barbarlık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Eğer gelecek yüzyıl, gerçekten de sermayenin muzaffer 'Amerikan yüzyı­lı' olacaksa, artık insanlığın yaşayabileceği bırakın tam bir bin yılı, gelecekteki bir yüzyıl bile olamayacaktır."
Epos Yayınları
"Emek ve sermaye arasında yaşanan temel çelişkiler şu şekilde sıralana­ bilir: ~ üretim ve üretimin kontrolü; ~üretim ve tüketim; ~ üretim ve dolaşım; ~ üretim ve tekeller; ~gelişme ve az gelişme (örneğin 'kuzey-güney' hem dünyayı hem de tek tek her bir ülkeyi böler.); ~ kriz üreten çelişkinin yaydığı tohumların etki alanının genişleme­ si; ~ üretim ve yıkım (son söylenen genel olarak 'üretici' ya da 'yaratıcı yıkım' şeklinde yüceltilir); ~ sermayenin emek üzerindeki yapısal hakimiyeti ve sermayenin canlı emeğe engellenemez bağımlılığı; ~boş zaman üretimi (artık-emek); gerekli emeğin sömürülmesi ve yeniden üretilmesi zorunluluğu bağlamında sakatlayıcı bir biçimde olumsuzlanması; ~ üretime dönük girişimlerde devreye sokulan otoriteryan karar alma süreçleri ve karşılıklı rızayla yapılan anlaşmaların uygulanmasına ilişkin ihtiyaç; ~ istihdamın genişlemesi ve işsizliğin ortaya çıkışı; ~ maddi ve insani kaynakların ekonomik kullanılma çabası ve buna bağlı olarak bu kaynakların akılsız bir biçimde israf edilmesi;"
Epos Yayınları
Reklam
SSCB sonrası kapitalist Rusya:
"Rusya'da olanlara bakın. İşsizlik deneyimi olmayan bir ülkede şimdi işsizlik çok büyük boyutlarda. Daha önce söz ettiğim gibi Rusya'da çalışı­yorsanız, madenciler gibi aylarc'a ücretinizi alamayabilirsiniz. Burada dinamik bir gelişim ve dönüşüm sürecinden söz ettiğimizi akıldan çıkarmamalıyız. Bu süreç, insanlığı hiç olmadığı kadar perişan olma tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor ve bu konuda bir şeyler yapabilecek tek toplumsal güç, gerçekten de toplumsal metabolizmayı denetlemenin alternatif yolunu çizebilecek tek uygun güç emektir. Emeğin belli kesimleri değil, sermayenin uzlaşmaz karşı­tı olarak emeğin bütünü."
Epos Yayınları
"ABD üslerinin bulunduğu askeri işgal bölgelerinin sayısı altmış dokuz ülkeden az değildir ve bu sayı NATO'nun genişlemesiyle birlikte giderek artmaktadır. ABD üsleri bulundukları bölgelerde, halkların değil, grotesk bir ideolojik yar-gı ama, talebi olan politikaları dikte etmek amacı taşıyan işgal gücünün çıkarına bulunmaktadır."
Epos Yayınları
Karl Marx
"Burjuva ekonomisinde ve ona denk düşen üretim çağında, in-sani özün tam işletimi bir tahliye, evrensel nesneleştirme, toplam yabancılaşma; tek taraflı ve sınırlı hedeflerin parçalanması ise insanlığın kendi kendini kurban ederek sonunu hazırlaması olarak görünür." -
Grundrisse I
Grundrisse I
Epos Yayınları
"Vietnam Savaşı, en uzun süren ve ABD'nin başka halkların iç ilişkile­rine yönelik yaptığı en vahşi müdahaleler serisinin yalnızca sonuncusudur."
Epos Yayınları
Reklam