Yeniçağda Bilgi Felsefesi

Sara Çelik

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
NOTLAR: YAZAR: SARA ÇELİK Kısacası, ussalcılığa göre, insan usu doğuştan ya da a priori temel birtakım doğruluklar taşır ve bu doğruluklardan tümdengelimsel olarak öteki daha tikel yapıdaki doğruluklar türetilir; bu şekilde tüm bir bilgi sistemi kurulma olanağı bulur. Bilginin bu temel ilkelerine "doğuştan ideler" denilmektedir. . Bu
Descartes, doğuştan ideleri öne sürmesi bakımından ussalcı (rasyonalist) bir düşünür olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü zihnimizde bazı temel doğrulukların yaradılışımız gereği bulunduğunu öne sürmektedir. Bu durum aynı zamanda a prio­rizm olarak adlandırılır. Henüz hiçbir yaşam deneyiminde bulunmadan, bir başka deyişle deney öncesi olarak bazı temel doğruluklara insan zihninin doğuştan sahip olması a priorizm (deney-öncesilik) terimi ile dile getirilen bir durumdur.
Reklam
Gözlemlenebilir yaratıcı bir süreç içinde ortaya çık­ mayan bilgiler, felsefi bilginin temelini oluşturamazlar. Felsefi bilgide dile gelen nedensel açıklama belli bir etkiyi ortaya çıkaran yaratıcı sürecin bilimsel açıklamasıdır. Gözlemlenebilir, yaratıcı bir süreç içinde ortaya çıkmayan hiçbir şey felsefenin konusu olamaz; bu durumda tüm tinsel olgusallık ve giderek Tanrı, felsefenin konusu olamazlar.
Hobbes eğer bir Tanrı olacaksa o da maddesel olmalıdır iddiasında bu­lunur.
"Düşünüyorum, o halde varım / Cogito, ergo sum."
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.