Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeterli Temel İlkesinin Dörtlü Kökü Üzerine

Arthur Schopenhauer

Yeterli Temel İlkesinin Dörtlü Kökü Üzerine Gönderileri

Yeterli Temel İlkesinin Dörtlü Kökü Üzerine kitaplarını, Yeterli Temel İlkesinin Dörtlü Kökü Üzerine sözleri ve alıntılarını, Yeterli Temel İlkesinin Dörtlü Kökü Üzerine yazarlarını, Yeterli Temel İlkesinin Dörtlü Kökü Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
["öğrenmeye ilk ve konunun başlangıcı olanla başlama; daha ziyade öncelikle en kolay olanla başla" 1013a] -Aristoteles-
Sayfa 220 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Akıl
Aklın, kalıplar dışında sahip olduğu hiçbir şey yoktur: Akıl dişildir, salt alır ve bir şey üretmez. Aklın ayrıca hem Latin hem de Germen dillerinde dişil olarak ortaya çıkması tesadüf değildir; anlama ise buna karşın erildir.
Sayfa 179 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mantıksal Doğruluk
Örneğin "Bir üçgen, üç çizgi ile kapanmış bir mekândır" yargısının en dipteki temelinde öz- deşlik ilkesi, yani bu ilke ile ifade edilen düşünce vardır. "Uzamı olmayan hiçbir cisim yoktur" yargısının en temelinde çeliş- mezlik ilkesi yatmaktadır. "Her yargı ya doğrudur ya da doğru değildir" yargısının en temelinde üçüncü halin imkânsızlığı ilkesi yatmaktadır. Nihayetinde "Hiç kimse niçin öyle olduğunu bilmeden bir şeyi doğru olarak kabul edemez" yargısının te- melinde tanımanın yeterli temel ilkesi yatmaktadır.
Sayfa 167 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Yargı Gücü
Algısal tasavvurların yardımıyla işleyen düşünme, bütün idrakin asli çekirdeğidir zira kaynağa bütün kavramların temel konumuna geri gitmektedir. Bunun için şansın baş rolü üstlenmediği durumlarda düşünme, bütün hakiki orijinal düşüncelerin, bütün birincil temel bakış açılarının ve bütün icatların yaratıcısıdır.
Sayfa 163 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Hume
Hume'un] bu sorusu, Kant'ın transandantal idealizme yol açan derinlikli araştırmalarının itici gücü ve başlangıç noktası olmuştur ki transandantal idealizmden de bizim bireysel olarak dünyaya bağlı oluşumuz gibi bütün olarak dünyanın da bize bağlı olduğuna dair kanaat hasıl olmaktadır. Bu idealizm ise Berkeley 'in önceden var olan idealizmine göre esasen çok daha derinden kavranmış ve sağlam temellidir.
Sayfa 63 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
"Anlama tarafından doğru şekilde idrak edilen gerçekliktir, akıl tarafından hatasız olarak idrak edilen doğruluktur -yani, temeli olan yargıdır. Bunlardan ilkinin karşısında yanılsama (yani hatalı olarak algılanan) ve diğerinin karşısında yanlış (yani hatalı şekilde düşünülen) vardır."
Sayfa 123Kitabı okudu
Reklam
En Büyük Şaka
Dünya akıp giden bir cerayandır; oluş ve yok oluşların ezeli ve ebedi sahnesi olarak bu tasavvur dünyasına "ızrıdap"mührünü vurmaktadır; bu varoluş içerisinde temel işlevi somut olanı soyut kavramlar haline getirmek olan "akıl" ise insana bu dünyanın ötelerinde olduğu varsayılan bir yerlerden hiçbir hakikat sunamaz ya da insanı bu ızdırap sarkacında kurtaramaz; dolayısıyla kendi kendinin nedeni "causa sui" ya da bir ilk neden "causa prima" olarak görülebilen, iyi ve mükemmel bir Tanrı'nın eseri olarak sürekli şükredilmesi mükemmel bir dünya fikri olsa olsa şakadır.
Yeterli temel ilkesinin kökü
Bütün tasavvurlarımız öznenin nesnesidirler ve öznenin bütün nesneleri bizim tasavvurlarımızdır. Ancak şimdi bütün tasavvurlarımızın kendi aralarında kurallı bir şekilde ve a priori belirlenebilen bağları olduğu ortaya çıkmaktadır; ve bu bağlantı vesilesi ile hiçbir şey kendi başına ve bağımsız olarak var olamaz da ya aynı şekilde kendi başına ve izole hiçbir de şey bizim için nesne olamaz.
Kant, olduğu halleriyle transandantal ilkeleri göstermiştir. Bu ilkeler ile nesneler ve bunların imkânlarını a priori yani bütün deneyimden önce belirleyebiliyoruz. Kant bu şeylerin kendilerini sundukları şekilde bizim idrakimizden bağımsız var olamayacaklarını ispatlamıştır. Böylesi bir dünyanın rüya ile akrabalığı ise açıktır.
139 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.