Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yitik Paradigma: İnsan Doğası

Edgar Morin

Yitik Paradigma: İnsan Doğası Gönderileri

Yitik Paradigma: İnsan Doğası kitaplarını, Yitik Paradigma: İnsan Doğası sözleri ve alıntılarını, Yitik Paradigma: İnsan Doğası yazarlarını, Yitik Paradigma: İnsan Doğası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
En güzel bitiş cümlesi olarak altı çizildi.
Her şeyi açıklayan şiarlardan, her şeyi çözdüğünü sanan sözlerden kurtulmak ferahlatıcıdır. Nihayet dünyayı, hayatı, insanı, bilgiyi, eylemi açık sistemler olarak anlamak ferahlatıcıdır. Ruhumuzdaki ve hayatımızdaki bu ilksel yara, dipsizliğe ve hiçliğe açılan bu çatlak, hayatımızın ve ruhumuzun arzulayan, nefes alan, yiyen, içen ve öpen, aç susuz ağzıdır aynı zamanda.
Sayfa 208 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Hiroşima’dan sonraki yıkımın tahmini kaynakları
Atom fiziği, tarihli toplumu yöneten ve bu uğurda çekişen kör ve denetimsiz güçlerce kullanıldı; biyoloji de bu çıkarlar için kullanılabilecek durumdadır ve sırası geldiğinde bu da olacaktır. Daha da vahimi, antropoloji de gerçekten bir bilim haline geldiğinde aynı şey onun için de geçerli olacaktır.
Sayfa 205 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bin yıllık kölelik
“İnsanın insana kulluğu tarihli toplumun en büyük icatlarından biridir.”
Sayfa 173 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Bazen de alakamızın olmadığı kültleri, hatıraları din adına kutsarız.
Mit, atalar kültünü, ataların hatırasını ve mevcudiyetini sürdürür ve böylece de kolektif-bireysel kimliğin devamlılığını sağlar. Bu ata, kök, soykütüğü temaları sembollerde, totemlerde, amblemlerde, takılarda, ritüellerde, seremonilerde, şenliklerde saplantılı biçimde tekrar tekrar ortaya çıkar.
Sayfa 160 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Tekinsiz boşluktan korkarsanız, boşluğu Tanrılarla doldurursunuz.
Tıpkı büyü gibi, büyünün tanrılarla doğrudan bağlantılı tarihsel gelişimi olan din de “insanlığın takıntılı nevrozudur.” (Freud, 1932)
Sayfa 134 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
T. S. Eliot’ın formülü henüz geçerliliğini yitirmemiştir: “Human kind cannot bear vere much reality.” (İnsan türü gerçekliğin fazlasını kaldıramaz).
Sayfa 136 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Psikanaliz ve insanın yazgısı
Freud'un, psikanalizin savunucuları kadar muhaliflerinin de yeterince anlayamadığı en önemli katkısı, cinselliğin bütün zihinsel faaliyetler üzerindeki işgalci gücünü keşfetmesidir. Nitekim cinsellik rüyadan entelektüel yaratıma kadar bütün faaliyetleri yönlendirir, değiştirir ve dönüştürürken kendisi de yönlenmiş değişmiş, dönüşmüş, yüceltilmiş olur; ancak aynı zamanda tam tersine, üst korteksin de kendi zorlamalarını, uyarılarını ve ketle melerini dayatarak cinselliği karşı yönde işgal ettiği görülmelidir.
Sayfa 122 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Delilik sapiens'in fidyesidir. Bu bağlamda Lacan'ın sözünü onaylıyoruz: "İnsanın varlığı, delilik olmaksızın anlaşılmamakla kalmaz, deliliği özgürlüğünün sınırı olarak içinde barındırmayan bir varlık insan da olamaz.” (Lacan, 1972)
Sayfa 121 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
256 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.