b

Bir takım ilginç şeyler

İsviçreli ressam Arnold Böcklin'in, 'Ölüler Adası'yla neyi anlatmak istediği sorusuna verdiği yanıt tarihe geçer: "Neyi görüyorsanız onu." Jung'un da üzerine kafa yorduğu bir resim olduğundan merak edip uzun uzun incelediğim tablo, 19.yüzyıl sembolizminin tüm öğelerini barındırıyor... 1883 yılında yapılmış olan
Bahar Ayini :)
Sinirbilim uzmanı
Jonah Lehrer
Jonah Lehrer
şöyle diyor; "Ses duyumuz, oluşum halindeki bir eserdir." Ne kadar ilginçtir ki; İşitme korteksimizdeki nöronlar, dinlediğimiz eserlerle değişir ve şekillenir. Bu bizim müzik zevkimizi oluşturur. Sürekli yüksek sesle konuşulan, birbirine bağıran bireylerin olduğu bir evde yetişen çocuğun bağırmayı iletişim dili gibi algılaması da nöronlarının bu duruma uyum sağlamış olmasıyla ilgilidir. Paris'te bir balede genç bir müzisyenin, bestesiyle bütün salonda büyük bir infial yarattığını duymuş muydunuz? Öyle bir kaos ki, tek bir besteyle insanlar birbirini yaralıyor, yumruklar havada uçuşuyor ve çığlıklar içinde kaçışıyorlar. Yükselen öfkenin sebebi bestenin dopamin nöronlarını altüst etmesiydi... Dopamin en yoğun duygularımızın kimyasal kaynağıdır. Ve dopamin sistemindeki aksaklığın sonu şizofrenidir. Ve sonra o salondaki hiç bir bünyenin almadığı beste dünyaca ünlü bir yapıta dönüşüyor. Hele şu nöronlarımızın azmine bakın ki, bir süre sonra aklına zarar verebilecek sesleri bile zevkinin bir parçası kılabiliyor. Ondan lezzet almamızı sağlayabiliyor :) Merak eden arkadaşlar için o meşhur beste :) (Bahar Ayini) youtu.be/EkwqPJZe8ms Fakat endişeye mahal yok, çünkü o yıllardan bu yıllara bunun gibi onlarca beste kulağınıza çalınmış olmalı... :)
Reklam
"Amaçlar diyarında her şeyin ya bir bedeli ya da onuru vardır." diyor Kant. 1997 yılında 'ölüm çerçisi' diye anılan bir anatomi uzmanı, plastinasyon adını verdiği bir yöntemle insan ve hayvan kadavralarını mumyalayarak bir sergi açıyor. Yöntem kısaca şöyle; Doku hücrelerindeki sıvı ve yağ çıkarıldıktan sonra dokular içten ve dıştan polimer bir madde ile kaplanıp eskisi gibi görünmesi sağlanıyor. Pek çok tartışmaya neden olan sergiyi bugüne dek 13 Milyon insan ziyaret etmiş. Kimilerine göre bu sergi insanlık dışı adledilirken, kimilerine göre görsel bir şölen... Bense Kant'ın tespitine katılıyorum, insan bedeni sanatın hammaddesine dönüştürüldüğünde ve bir cesetten maddi gelir elde edilmeye başlandığında işler çığrından çıkıyor demektir... (Görmek isteyen arkadaşlar için Serginin adı: Körperwelten)
14 öğeden 11 ile 14 arasındakiler gösteriliyor.