Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
188 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
İntikam Yemeği Geç Yenir
Bu yıl okumadığım yıllardır rafta bekleyen kitaplarıma şans vermeye karar vermiştim. Elbetteki her kitabın bir zamanı varmış bu yıl yeni türler okuyarak bunu görmüş oldum :) Okuduğum bu kitaba yani Hamlet’e gelecek olursam, İngiliz sanatçı
William Shakespeare
William Shakespeare
tarafından 1599 ile 1601 yılları arasında yazılan temasında trajedi’yi işleyen bir oyun aslında ve
Hamlet
HamletWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202045bin okunma
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
Tüm Kapıları Kapandı Hayatın
Tüm kapıları kapandı Beckmann'ın hayatının. İş aradı, reddedildi; eşi vardı, ihanet etti; eş aradı, engellendi; anne babasına sığınmak istedi, sığınağı çöktü. Kapıların dışında kaldı. Haliyle, tek çareyi ölüm olarak gördü. Haksız mıydı? Tanrı var mıydı? Varsa o, savaşa girmek zorundayken; savaşta sorumluluğu altında olan askerler kayıp giderken, savaşta yaşadığı acılar yetmiyormuş gibi savaşın ardından psikolojik bunalımlarını, korkulu rüyalarını neden görmezden geldi? Tanrı yanılgı mıydı? Tanrı, Beckmann'ın sandığı gibi yetersiz, güçsüz, kuvvetsiz bir şey miydi? Kötülüğe müdahale edemiyor muydu? Öyle olsa Tanrı olur muydu? Değilse demek ki müdahale edemiyor değil, etmiyordu. Etmiyorsa nedendi? Askerler çok üzüyor beni. Ölseler hayatları bitiyor, ölmeseler Travma Sonrası Stres Bozukluğu'yla ya da ona benzer dertlerle sürdürüyorlar hayatlarını. Her yerde kan, her yerde ceset, her yerde ölüm görür oluyorlar. Sadece rüyalarında bile olsa... Savaştaydı, savaştan sonra tüm varlığı yitip gitmişti. Açlıktan, evsizlikten, yorgunluktan bıkmıştı. Artık hiçbir çaresi kalmamışsa insanın, ölüm en güzel son olmaz mıydı onun için? Öteki kimdi peki Beckmann'ın bu ölme arzusuna karşı çıkıp duran? Öteki, hayattı. Öteki Beckmann'ın yaşama arzusuydu. Pozitif yönüydü. Hayata devam etmek gerek, insanlar hep ölecek, ama insanlar iyidir; diyendi. Beckmann ötekiyi dinliyor fakat ona inanmıyordu. Ölürken bile sesini aradı ötekinin. Ölürken bile "Neredesin hayat?" dedi. Ama artık cevap gelmesi için geç idi.
Kapıların Dışında
Kapıların DışındaWolfgang Borchert · Can Yayınları · 20216,3bin okunma
Reklam
177 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Şuana dek okuduğum tek tiyatro eseriydi ve tavsiye üzerine bu türe başlangıç olması için okudum. Açıkçası oynanmak için değil de okunmak için yazılan bir kitaba çok şaşırdım. Şuana dek okuduğum romanlardan farklıydı ama çok sevdim ve yoğun betimlemeler olmamasına rağmen olayları hayalimde canlandırmak daha kolay geldi. Tiyatro türü değil de kitap özelinde ise kitabı çok eğlenceli buldum, okurken baya keyif aldım. Sadece diyaloglar ve monologlar ile karakterler o kadar güzel tanıtılmış ki daha ilk sahnelerden bazı karakterlere gıcık oldum. Akıcılık, okuyucuyu içine çekiş ve karakterlere bağlanma anlamında bence çok başarılı bir kitaptı.
Hazan Bülbülü
Hazan BülbülüHüseyin Rahmi Gürpınar · İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,538 okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
Arka kapa yazısından... "Sadece İspanyol edebiyatının değil, çağının en büyük şair ve oyun yazan olarak kabul edilen Lorca'nın ilk oyunu Kelebeğin Kötü Büyüsü ilk kez Türkçede. Lorca'nın 1919'da yazdığı, ilk defa 1920'de sahnelenen Kelebeğin Kötü Büyüsü farklı sanat formlarını kucaklayan bir tiyatro metni. Oyunda, Lorca'nın şairliği ve oyun yazarlığıyla birlikte, resim sanatına duyduğu büyük tutkunun izleri de gizli. Müzikle yaşadığı büyük aşkın izleri de. Kelebeğin Kötü Büyüsü'nde şafak var, gün ışığı var, ağır ağır inen karanlık var. Büyü var, rüya var, şiirsel uçuşmalar var. Parlak bir umuttan karanlık bir umutsuzluğa yolculuk var. Yanılsama var, armoni var, cürel var. Kelebeğin Kötü Büyüsü'nde ardından gelen kuşakları derinden etkileyen Lorca 'nın gençliği var. İlk oyun heyecanı var. Bu oyunda, dünya tiyatro tarihinin gözbebeği olan başyapıtların müjdesi var."
Kelebeğin Kötü Büyüsü
Kelebeğin Kötü BüyüsüFederico Garcia Lorca · İmge Kitapevi · 201656 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Romeo ve Juliet Günümüz dünyasında Nasıl olurdu
Aradan geçen onca zamana rağmen zamansız bir dili olan edebi yanı olması, sadece tiyatral anlamda bir kitap değil bir aşk şiir duygu çıkışlar inişler ifade edilirken okurunda bunu hissedebilmesi, aynı zamanda kitapların genelinde komedi içermesi her zaman her yaşta kitleyiciyi kendine çekiyor Shakespeare. Romeo ve Juliet bildiğimiz gibi aşkın tiyatrosunun Shakespeare in gözü ve kalemiyle yansımış hali.İyi okumalar dilerim.
Romeo ve Juliet
Romeo ve JulietWilliam Shakespeare · Remzi Kitabevi · 200560,5bin okunma
175 syf.
9/10 puan verdi
3.Richard karakterinin makyavelist bağlamda incelenmesi
TARİHSEL ÇELİŞKİLER Shakespeare Tudor hanedanlığına bağlı 1.Elizabeth döneminde yaşadığı için bu eser siyasi propaganda içerir. ( güllerin savaşı Henry Tudor’un York hanesinden Richardı mağlup etmesiyle son bulur ) -3.Richard oyunda çizilen karakterinin aksine kambur ve çirkin değildir hatta kaslı ve zinde bir görüntüsü vardır. 36 kilo
III. Richard
III. RichardWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20131,075 okunma
Reklam
222 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Mükemmel
Shakespeare'a güzel bir giriş kitabı olabilir. İçerisindeki entrika, Shakespeare'ın edebî diliyle birlikte ayrı bir güzel olmuş. Hamlet'in diğer karakterler ile olan ilişkisini okumak tarif edilemezdi.(Bu arada Ophelia'ya yazık oldu)
Hamlet
HamletWilliam Shakespeare · Ötüken Neşriyat · 202345bin okunma
66 syf.
8/10 puan verdi
·
18 saatte okudu
Yazarımız kadın başrol oynatmayı seviyor. Buraya bir kalp koyalım bunun için. Rosita genç bir kadındır ve babasının durumu olmadığı için zengin bir adamla evlenmek zorunda kalır. Fakat bu zengin adam çok gaddardır. Düğün günü Rosita'nın halihazırda sevgilisi olan delikanlı ve beş yıl önce Rosita'yı bırakıp giden sevgilisi Rosita'nın evine gelip Rosita'yı kendileriyle gitmeye ikna etmeye çalışırlar fakat tabi ki yakalanırlar. Bir güldürü oyunu olduğu için birçok absürtlük barındıran oyun, akıcı ve keyifli.
Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı Güldürüsü
Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı GüldürüsüFederico Garcia Lorca · De yayınevi · 196085 okunma
102 syf.
9/10 puan verdi
Oyunda üç kadınla ilişki yaşayan bir adam anlatılmakta. Üç kadın da hostestir. Farklı havayolu firmalarında çalışmaktadırlar. Adam ise mimardır ve pek evden çıkmaz. Kadınların hepsiyle nişanlı olan erkeğimizin evinde uşağı da vardır. Uşak evin bütün sırlarını bilir ve patronunun nişanlılarını idare etmekte en büyük yardımcısıdır. Nişanlılar eve gelip gittikçe uşak evi o kişiye uygun olarak dizayn eder ve yemekleri ona göre ayarlar. Ama teknoloji hızlı gelişmektedir ve uçaklar daha hızlı yol almaktadır artık. Bundan dolayı kızların eve geliş gidişleri sorun olmaya başlarken bir de eve mimarımızın arkadaşı gelir ve ortalık iyice karışır. Çok eğlenceli, aşırı hızlı ve doğaçlamaya çok açık olan bir oyun. Ve benim için çok özel bir anlamı daha var: Bu oyunu en az bir sene boyunca oynayacak olmam. Ve son söz olarak: I love you Judith.
Boeing Boeing
Boeing BoeingMarc Camoletti · Samuel French · 20121 okunma
80 syf.
6/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Köy trajedileri serisinin son oyunu. İlk iki oyuna göre daha düz bir anlatımı var. Şiirsellikten daha uzak. İlk oyun çiftlerin kavuşması, ikinci oyun evlilik, üçüncü oyun ise bir evliliğin ölümle bitimini anlatıyor. 3 oyunda da ana karakterlerin kadın olması ve acıların kadınlar üzerinden anlatılması çok doğru olmuş. Çünkü her ne kadar erkekler çok zorlansa da, çok üzülse de ilişkilerde (evlilik, doğum, ölüm...) olan kadına oluyor. Bu oyun beni daha az etkileyip, daha az içine aldı. Ama bu seriyi bir tiyatrosever olarak okumak güzel bir gözlem ve tecrübeydi.
Bernarda Alba'nın Evi
Bernarda Alba'nın EviFederico Garcia Lorca · İz Yayıncılık · 2004134 okunma
Reklam
128 syf.
8/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Köy trajedileri serisi ikinci oyun. Yine bir köy. Yine iki aşık. Ama bu sefer de çocuğu olmayan genç bir çift anlatılıyor. Kadın çocuk isterken, erkek çocuk sahibi olmak istemiyor. Kitabın sonsözünde çok güzel açıklamalar var. Burayı okuyunca oyunla ilgili toplumsal değerlendirmeler daha iyi yapılabiliyor. Pagan kadının Yerma ile olan konuşmaları da ayrıca dikkatli okunması gereken kısımlardı.
Yerma
YermaFederico Garcia Lorca · Ayrıntı Yayınları · 2017126 okunma
98 syf.
8/10 puan verdi
Köy trajedileri serisinin ilk oyunu. En başarılı bulduğum oyun oldu. Genç bir erkeğin ve kızın köy yerinde düğüne giden süreci anlatılıyor. Kızımız düğünün ortasında sevgilisiyle kaçıyor. Peşlerine düşenlerden kaçıyorlar. Sonrası için lütfen okuyunuz. Tam bir yeşilçam filmi gibiydi.
Kanlı Düğün
Kanlı DüğünFederico Garcia Lorca · İz Yayıncılık · 20131,451 okunma
166 syf.
10/10 puan verdi
Oyununa gideceğim için önden bilgi sahibi olmak için okuduğum kitap kendisi. Othello adında bir Arap kahraman ile soylu güzeller güzeli Desdemona’nın aşk hikayesi. Eser psikolojide patolojik kıskançlığın karşılığı olan Othello sendromuna da ismini vermiş. Bir adamın şüphe ve kıskançlıkla zor bela evlendiği, başının üzerinde tuttuğu kadına “orospu” yaftası yapıştırıp öldürmesini konu almış. Okudukça yer yer sinir krizine girdim. Allah hepinizi Iago gibi hainlerden,Roderigo gibi takıntılılardan korusun, en önemlisi Othello gibi başkasının ağzına bakıpta size iğrenç yakıştırmalar yapacak adamlardan da korusun. Tek sinirlendiğim bari ölürken Desdemona iki çift laf etseydi, kadın ezik gibi işlemediği bir günahı çekerek öldü. Keşke babamın karşısında durdum işte beni kimler istedi de ben sana aşık oldum Allahım sümsüğü deseydi. Velhasıl okuyun. “Tehlikeli düşünceler ilk başta zararsızmış gibi gözükürler, ama hele bir kana karışsınlar da seyret sen, nasıl kükürt ocakları gibi tutuşuyorlar.”
Othello
OthelloWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202120,5bin okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
Harika bir kitap.Herkese tavsiye ederim.Cimri bir baba oğlu, kızı, sevgilileri ve uşakları var.Baba oğul'un aynı insana aşık olması çok akıcı yapmış ama cimri tabiki parayı seçmiş.
Cimri
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202221,9bin okunma
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kral Lear
Kral Lear
, İngiliz şair, oyun yazarı olan ve dünyanın en iyi dram oyunu yazarı
William Shakespeare
William Shakespeare
tarafından yazılmış bir oyundur. Yaklaşık olarak 1605 yılında yazıldığı tahmin edilen oyun, Shakespeare'in önemli trajedilerinden biridir. Oyunda Lear’ın trajedisine paralel olarak Gloucester’ın hikâyesi yer almaktadır. Her iki hikâyenin de teması, kötü oğullarının da etkisiyle iyi oğullarını haksız yere cezalandıran babaların zor durumu ve trajik sonunu konu edinir. William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Kral Lear’de yozlaşan dünyanın çaresi olmayan çöküşünü ele alır. Bu oyunun kurgusu, karakterleri, felsefeli konuşmaları, evrenselliği ve zaman aşımına uğramayacak insani boyutuyla ortaya çıkan görünüm, Shakespeare’in hiçbir tragedyasında görülmeyen ölçülere ulaşır. Bu tragedyanın yapısına iyice kaynaşmış olan grotesk özellikler, tragedya-komedya ikilemi, Kral Lear’in kendine özgü niteliklerinin başında yer alır. Ömrünün son demlerini yaşayan Britanya Kralı Lear, tahtından inip krallığını üç kızı arasında eşit biçimde paylaştırmaya karar verir. Krallığın en büyük bölümünü, kendisini en çok seven kızına verecektir. Goneril ve Regan dalkavukluk ederek onu pohpohlar ama Cordelia’nın içtenlikle dolu sevgi sözleri babasını tatmin etmeyince kendisini ülkeden sürgün edilmiş halde bulur. Ne var ki diğer iki kızı Lear’ın umduğu gibi yanında durmayacak ve böylece tüm aileyi yerle yeksan eden bir kaos fırtınası esmeye başlayacaktır.
Kral Lear
Kral LearWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi · 20228,1bin okunma
717 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.