Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Siyasi Tarihi

Profil
Yok efendiler, yok!.. Ferdi saltanat Türk milli devletinde tekrar kurulamayacaktır; ve kurulmasına taraftarlık edenler hiçbir haklı ve meşru delil bulamayacakları için milli iradenin mutlaka hışmına uğrayacaklardır…
Avrupa sermayesinin Türkiye'yi istilasından ne gibi neticeler doğdu?
Bu neticeler, bugün, artık kör gözlere bile batacak raddeye gelmiştir: Memleketimizin maden servetleri yabancı sermayedarlara mal oldu; memleketimizin kara ve deniz nakliye vasıtaları, demiryollar ve vapurlar tamamen yabancı sermayedarlar elindedir; memleketimizin belli başlı iskelelerinin limanları, sahillerimizin fenerleri yine yabancı sermayedarlar elindedir; memleketimizin belki en önemli bir servet kaynağı olan tütün işi de yabancı sermayedarlar elindedir; memleketimizde akçe piyasasının mutlak ve müstebit hükümdarı olan sözde Osmanlı Bankası yabancı sermayedarların elindedir; ve nihayet Düyunu Umumiye kuruldu ki, onun vasıtasıyla memleketin gelir kaynaklarından birkaç belli başlısı doğrudan doğruya yabancı sermayedarlarının idaresi altına geçti; ve devletin bağımsızlığının bir kısmı bu suretle zayi olmuş oldu… Banka, Reji, Düyunu Umumiye, Avrupa kapitalinin Türkiye iktisadi bağımsızlığını asmak için hazırladığı altından bir sehpadır. Efendiler, efendiler, Düyunu Umumiye'nin bildiğiniz muazzam ve muhteşem binası, tesadüfi olarak, İstanbul'un bağrına ve Babıâli'nin ta tepesine kurulmuş değildir. Bu mahallin seçilmesinde, hatta binanın şekil ve kıyafetinde bile timsali bir mahiyet vardır. Padişah sarayından ve Babıâli'den daha sağlam, daha mükemmel, daha gösterişli olan bu bina, Tanzimat'tan beri Osmanlı Devleti'nin gerçek hükümdarı olan Avrupa kapitalinin, Avrupa sermayesinin yüce hükümdarlık sarayıdır.
Memalik-i Şahane Duhanları Müşterekü'l-Menfaa Reji Şirketi veya kısaca "Reji", Osmanlı Devleti, Düyunu Umumiye ve üç bankacılık grubu (Die Österreichische Kreditanstalt - Viyana, Banker S. Bleichröder - Berlin ve Bank-ı Osmani-i ŞahaneKitabı okudu
Reklam
Gericiliğe fırsat vermeden, çağdaşlaşmayı uygulamalıyız.
Batı'da aralıklarla meydana gelip, gericiliklerle çarpışarak, kanlı fedakârlıklar sayesinde nihayet galebe çalabilen Rönesans, dini reform ve ihtilal hareketlerinin semerelerini, biz kısa bir zamanda elde etmeye mecburuz ve bunun için o hareketlere karşı çıkan engellerin hepsine birden hemen bir anda göğüs germek mevziindeyiz. Avrupa'da birkaç asra yayılmış olan olguları Türkiye'de birkaç on seneye sıkıştırmak icap ediyor. Türkiye çağdaş devleti az zaman zarfında başarıyla kurulamazsa, fırsatın elde kaçırılmış olmak tehlikesi vardır.
Türkiye’nin doğru ve olumlu rolünü oynayabilmesi, dünyaya daha iyi bir gelecek sunabilmesi ancak Atatürk’ün laik ve demokratik cumhuriyet düzeninin yeniden kurulmasıyla mümkün olabilecektir.
Sayfa 148 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Bölge Merkezli Dış Politika
Türkiye, 1920’li ve 1930’lu yıllarda çömez bir devlet değildir, gerçek bir bölgesel güçtür. Günümüzün terminolojisiyle pivot devlet olarak ortaya çıkmıştır.
Sayfa 133 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Hatay
Hatay’ın Türkiye’ye katılması, Atatürk’ün izinde yılmadan yorulmadan yürüyen Türk Devletinin barış yoluyla kazandığı siyasi bir dünya zaferidir.
Sayfa 130 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Reklam
Tek Parti
Tek partinin genellikle bir oligarşinin hegemonya ya da bir kişisel iktidar aracı olduğunu vurgulayan Shwartzenberg, Atatürk Türkiye’sinde Cumhuriyet Halk Fırkasının istisna olduğunu belirtmektedir.
Sayfa 105 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Uruguay’da yayınlanan ‘El Dia’ gazetesi, 1 Eylül 1922’de bu heyecan ve ilgiye şu yorumu getirmiştir: “Türklerin zaferi tam bir İngiliz yenilgisidir. Arap dünyasındaki İngiliz planlarına en güçlü ve en akıllı darbedir.”
Sayfa 76 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Atatürk’ten Sonra Batı
Batının büyük devletleri, Türk Devrimi’nin kendileri için yarattığı tehlikenin, dün olduğu gibi bugün de farkındadır. Ancak, 20. yüzyılın başındaki kurtuluş ve kuruluş sürecine karşı bir hamleleri olamamıştır. Bütün umutları, Atatürk’ten sonra devrimin yaşamayacağıdır. Atatürk engeli ortadan kalkınca devrimin çökmesini ve “Lozan’da verdiklerini birer birer geri almayı” beklemektedirler.
Sayfa 69 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Lozan
Lozan, o günün koşullarında Türkiye’nin yapabileceği en iyi antlaşmaydı. O kadar iyiydi ki, “Türklere gereğinden fazla ödün verildiği” gerekçesiyle ABD Lozan’ı onaylamayı reddetmişti. Lozan’da Atatürk ve İnönü, işgalcilerin sökülüp atıldığı tek bir karış toprağı pazarlık konusu yapmamıştır. Türkiye haritası, Kurtuluş Savaşı’nın bitirildiği noktalarda çizilmiştir.
Sayfa 55 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Reklam
Türk ve Müslüman Anadolu
Dinimizin adı ve peygamberimiz bilinmediği gibi din ilkelerini ve ibadetleri doğru dürüst bilen kimse de çıkmadı. Ezan dinlemişlerdi. Fakat ezan okumayı bilen yoktu. Namaz kılan bir iki kişi çıktı. Onlar da namaz surelerini yanlışsız okuyamadı. Daha garibi niçin namaz kıldıklarını bir türlü anlatamadılar. Bu bölük, o zamanki milletin bir parçasıydı. Hepsi Anadolu köylüleriydi. Biz Anadolu köylüsünü dindar, mutaassıp bilirdik.
Sayfa 49 - Tekin YayıneviKitabı okudu
İddialar
Son zamanlarda sık sık başvurulan bir çarpıtma, “Ermeni soykırımı” iddialarıdır. Bu iddialar, Batılıların Türkleri kovup Anadolu’yu Hıristiyanlaştırmayı hedefleyen ırkçı önyargılarıyla beslenmektedir.
Sayfa 42 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Türk kimliği ve varlığı, günümüzde tarihte benzeri görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıyadır. Buradaki amaç, Türklerin birey olarak kendilerine saygılarını yitirmesi, ulus olarak da güven duygusundan uzaklaştırılmasıdır.
Sayfa 42 - Tekin YayıneviKitabı okudu
610 syf.
·
Puan vermedi
Türkiye’deki sol çizgi içindeki MDD ve Dev-Genç çizgisine dair olayların ve isimlerin öğrenilmesi açısından o dönemde bizzat bu hareketlerin içinde yer almış olan bir öğrencinin, militanın anılarını okumak oldukça etkileyici. Bizzat içeriden okumak hem detay açısından doyurucu olurken diğer yandan da bir taraftan okumanın bilinciyle okuduklarını analiz etmeni kolaylaştırıyor.
Yarılma (1954-1972)
Yarılma (1954-1972)
Gün Zileli
Gün Zileli
Yarılma (1954-1972)
Yarılma (1954-1972)Gün Zileli · İletişim Yayınevi · 201039 okunma
Batı dünyasında yaşanan Rönesans ve Reform hare­ketini bir türlü gerçekleştiremeyen Doğunun binyıllık sosyal ve kültürel yapısından ve de İslamiyetin klasik katı kuralla­rından kurtulmanın tek yolu, Kemalist devrimlerin sihirli kanatlarına yapışmaktı...
193 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.