Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Peki, Tetraktis neden bu kadar saygı görüyordu? Çünkü milattan önce altıncı yüzyılda yaşayan Pisagorcuların gözünde, Tetraktis evrendeki düzenin bir özeti gibiydi. Yunanlıların çığır açan düşünce devriminin sıçrama tahtası sayılan geometride, 1 sayısı sıfır boyutlu bir noktayı, 2 sayısı iki nokta arasındaki bir doğruyu, 3 sayısı üç nokta arasındaki bir düzlemi, 4 sayısı ise dört tane yüzü olan üçboyutlu bir objeyi temsil ediyordu. Dolayısıyla, Tetraktis uzayın bilinen tüm boyutlarını kapsıyordu.
"Kalbindeki edebiyatı, beynindeki matematik ile çözemezsin."🌿
Reklam
Örneğin monad (yani 1 sayısı) bütün sayıların kaynağıydı ve fiziksel dünyanın yapısındaki su, hava ve ateş kadar gerçek bir varlıktı. Ama aynı zamanda, soyut bir fikir, bütün yaratılışın kaynağındaki metafiziksel birlikti. Hiçbir benzeri olmayan önsüz-sonsuz yaşamı, Tanrı’nın kendisini ve ilahi aklı simgeliyordu.
Ya da ölüm klasik bir matematik sorusuydu da ikimiz farklı çözüm yolları mı aradık? Oysa bütün yollar tek kapıya çıkıyormuş meğer.
929 syf.
7/10 puan verdi
·
27 günde okudu
Yaşamın köklerine derin dalış.
Evrim sürecinde kendiliğinden örgütlenme ve doğal seçilim arasındaki ilişkileri ortaya koymak üzere yayınlanmış bu kitap üç kısımdan oluşmakta. Eser hakkında hiç inceleme yazısı olmadığı için bu kısımlara kısaca değinmek istiyorum. İlk kısım kendiliğinden örgütlenme ve seçilim arasındaki ilişkiyi bir yasa ile yürütüldüğüne dair görüşü, seçilimin
Düzenin Kökenleri
Düzenin KökenleriStuart Kauffman · Alfa · 06 okunma
Azalsın daha iyi değil mi
Gazzali, "Fazla eğitim verilecek olursa halk uyanır ve din hükümlerine karşı imanı azalır" korkusu ile matematik bilgisinin derinlemesine öğretilmemesini isterdi.
Reklam
Öğretmenlere öğrenci kullanma kılavuzu
Birey olma yolunda ilerlerken, bedenin sırlarını ve sınırlarını keşfederken bir gence tarih, matematik, çoğrafya, kimya gibi o an ihtiyac duymadığı disiplinleri ve belgeleri dayatmak şüphesiz tiksinti uyandıracaktır. Hormonları mürekkep gibi hokkaya doldurup tüy batırılarak yazılmış bir kitap yoktur daha...
Sel yayınları
Belki de Galileo evrenin tanrı tarafından matematik bir dilde yazılan bir kitap olduğunu söylediğinde yanılmamıştı.
Hayat beklenmedik şeylerle doludur. Bu da en sevmediğim tarafıdır. Hayat matematik gibi bir şey olsaydı keşke.
Tarih okumak kişileri bilge,
Şiir okumak huzurlu, Matematik ilmini okumak şaşmaz kılar Doğa felsefesi insanda derin bir basiret oluşturur, ahlak ise törelerden kaynaklı bir ağırlık bahşeder, diyalektik ve retorik ise tartışma yeteneği kazandırarak kişiyi mücadelede diri tutar.
Reklam
“Tarih kitapları insanları akıllı, şiirler anlayışlı, matematik cin fikirli, felsefe derin, ahlak kitapları ciddi ve temkinli yapar; mantık ve hitabet ise insana tartışma yeteneği kazandırır.” Mores
Okurken, matematik problemi çözer gibi zorlandığımız , yazarın niyetini kestiremediğimiz, tasvir edilen dönemin içine dahil olamadığımız kitaplar, bir yerden sonra sadece kağıt israfina dönüşür.
“Sydney Brenner’ın ifadesiyle ‘Matematik mükemmelin sanatıdır . Fizik en uygun olanın sanatıdır . Biyoloji ise yeterli olanın sanatıdır .”
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.