Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Meral Gökçen

Meral Gökçen
@meralgokcen
Antropolog
Sabitlenmiş gönderi
336 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Paleolitik çağdan beri insan-hayvan arasındaki ilişki, hem insanları, hem de hayvanları farklı biçimde etkilemiştir. Günümüz dünyasının aksine tarih öncesi insanlar, tamamen doğaya bağlıydı. Dolayısıyla, tarih öncesi toplumlar için doğal kaynak olarak, özellikle bitkiler ve hayvanlar bugüne kıyasla çok daha önemliydi. Orta Anadolu Çanak Çömleksiz Neolitik dönemde insan-hayvan-çevre ilişkilerinin incelendiği bu tezde, ilk olarak genel anlamda tarih öncesi toplumlarının hayatta kalmaları için gerekli temel ihtiyaçların karşılanmasında hayvanların önemi anlatılmıştır. Tarih öncesi toplumların hayatlarını devam ettirebilmeleri noktasında önemli katkısı olan hayvansal kaynaklara ulaşabilmeleri için, av yöntemleri geliştirmelerinin yanı sıra, çeşitli av aletleri yapabilmeleri, çevresel özelliklere hakim olabilmeleri ve hayvan davranışları hakkında bilgi sahibi olma gerekliliğide incelenmiştir. Aynı zamanda insanlar, çevredeki hayvanlarla başa çıkmak için toplumda çeşitli sosyal, kültürel uygulamalara da gerek duyduğunu gösterilmiştir. Böylece Paleolitik avcı-toplayıcı toplumlarla birlikte, tarım ve hayvancılık ekonomisine bağlı olan Neolitik toplumların dünyasında da, besin ve teknolojik ihtiyaçları karşılayan hayvanlar, manevi uygulamaları da desteklediğini gösterilmiştir. Ayrıca bu çalışma, dünya genelinde tarih öncesi dönemin insan-hayvan ilişkisi başta olmak üzere özellikle batı Asya ve Anadolu tarih öncesi insan-hayvan ilişkileri değerlendirilmesinin yanı sıra, günümüz dünyasını yerli toplumları ile Özellikle günümüz anadolu geleneklerindeki insan-hayvan ilişkilerinin çeşitli örnekleri sunulmuştur.
Tarihöncesi Toplumlarda İnsan-Hayvan İlişkisi
Tarihöncesi Toplumlarda İnsan-Hayvan İlişkisiAbu Bakar Siddiq · Çizgi Kitabevi Yayınları · 20196 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Öğretmen Olmak
Öğretmen OlmakDoğan Cüceloğlu
8.8/10 · 6,5bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Gandhi'nin de dediği gibi, değerlerimiz kaderimizi belirler.
Sayfa 163Kitabı okudu
İnsanı doğuştan kötü ve güvenilmez olarak tanımlayan bir toplum, daima denetleyici. totaliter ortamlar ve kurumlar yaratacaktır. Evlenirken biri diğerinin ayağına basmaya çalışacak, öbürü de ilk gece karşısındakinin gözünü korkutarak aile kuracaktır.
Reklam
Eğitim sisteminin çerçeve ve çevreden yoksun kalmasıyla birlikte, eğitim de mümbit bir alan olarak görülmekte ve işlevsiz projelere maruz kalarak adeta "talan" edilmektedir.
Eğitim her zaman meydan okuyucu bir durumdur. Yapılan bütün tariflerin ötesinde eğitim, öğretmenler için her zaman yaratıcı ve dinamik bir zemin olabilir.
Karada yüzülmez, denizde yürünmez, havada oturulmaz
Nedenler, hepsini aynı anda, hatta oldukları biçimde göremeyeceğimiz kadar büyük olabilir, ama genede kendi gerçeklerimizden, kendi nedenlerimizden söz edebiliriz.
Bazen, iki dünya birbirinden yalnızca bir tül perde ile ayrılıyormuş gibi..
Reklam
Deborah Blau birden özgürlükten koptu, tepesi üstü yuvarlanarak çarpışan iki dünyanın arasında kalıp paramparça oldu.
Bir hatip, bize özgürlükten söz et dedi. O da yanıtladı: Kent kapısında ve ocağınızın başında, secdeye varıp kendi özgürlüğünüze tapındığınızı gördüm. Tıpkı kendilerini katleden tiranın önünde eğilip, ona övgüler düzen köleler gibi.
Sevinçliyken yüreğinizin derinliklerine bakın göreceksiniz, sizi şimdi sevindiren, bir zamanlar üzenden başkası değildir.
Mermeri işleyen ve taşta kendi ruhunun şeklini yakalayan, toprağa sürendan daha soyludur.
Aşk taçlandırdığı gibi çarmıha da gerer sizi
994 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.