Mevlana Halid -i Bağdadi hazretleri dergahta mürşid, Senendec'de ise matematik ve astronomi bilginiydi. Bir elinde Buhari, diğer elinde hendese cetveli vardı. Dini ve fenni iki kanadı vardı, o yüzden Zü'l-cenaheyn dediler. İki cenahlı. İki kanatlı. Dünya ve ahiret kanadı. Biz" Rabbena atina fi'l ahiret" demiyoruz "fi'd dünya ve'l ahiret" diyoruz. Böyle öğretti Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)
Sayfa 35 - Kaşgar
Kul, canla başla neye rağbet eder ve elde etmeye çalışırsa, onun dünyası odur. Mevlânâ Hâlid-i Bâğdâdi
Reklam
Rabıta Hindistan kökenlidir. Rabıta'yı Hindistan'dan getirip Ortadoğu'da bunu yayan, 1178-1826 yıllarında yaşamış Mevlana Halid-i Bağdadi'dir. Rabıta İslam alemine bundan 180-200 sene önce sokulmuş olan bir bidattır.
Sayfa 202 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Mevlânâ Hâlid hazretleri 1224 (1809) yılında gönlündeki mürşidi bulmak üzere Hindistan'a çıkar ve bu yolculuğa çıkarken şöyle der: Maksudum vuslatimdir, ona varana kadar bütün zorlukları seveceğim.. Uzak da olsa aradığım, onu buluncaya kadar sabredeceğim.
Mevlana Halid-i Bağdadî Hazretleri'nin [kuddise sirruhu] şifa kaynağı eserlerinden biri olan Caliyetü'l-Ekdar ve's-Seyfü'l-Bettar, Esmaü'l-Hüsna'yı, Bedir ashabinin kıymetli isimlerini, çeşitli duaları ve salâvat-i şerifleri içermektedir.
"O ne güzel bir cömerttir ki, O'nun cömertlik fışkıran varlığı sâyesinde denizden inci, sert taştan yâkut ve dikenden gül çıkar. Eğer bahçede O'nun güzel ahlakından bahsedilirse, sevinçten ağzını açıp gülmeyen, yani açılmayan gonca göremezsin." Mevlana Hâlid-i Bağdâdî
Sayfa 182Kitabı okudu
129 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.