Önder Erdoğan

Önder Erdoğan
@onddr
Özgürlük, insanın bütünsel gelişimine bağlı olan bir beceridir. E. Fromm.
280 syf.
8/10 puan verdi
Dorian Gray'in Portresi
Wilde nin arkadaşları ile iddaya girerek sadece bir kaç günde yazdım dediği tek romanı. “ ben bütün dehamı hayatıma harcadım; eserlerime sadece yeteneğimi harcadım ” diyen Wilde nin bu kitabı okunmaya değer. Kitaptan : " Sıradan insanlar olgunlaşmak için, hayat kendilerine sırlarını açana kadar beklerlerdi ama seçilmiş, küçük bir azınlığa hayatın gizleri , o gizleri örten perde açılmadan söylenirdi. " " Aslında kendimizi herzaman yanlış anlıyor, başkalarınıysa pek ender anlıyorduk . Deneyim ahlaksal açıdan bir değer taşımıyordu. Yanlızca hatalarımıza verdiğimiz bir addı. " " Aklın hizmetlerinden yararlanılması gerekiyordu kuşkusuz; ayrıca her türlü tutkulu deneyimin feda edilmesini gerektirecek hiçbir kuramın ya da sistemin kabul edilmemesi. Hayatın amacı aslında deneyimin kendisi olmalıdır, tatlı ya da acı meyveleri değil." " Hangi tutkuların kaynakları konusunda kendimize yalan söylüyorsak, bizi en çok baskı altında tutan tutkular onlardı. " "Sıradan kadınlar insanın hayal gücünü asla harekete geçiremezler. Onlar yaşadıkları çağla sınırlı insanlardır. Onları başkalaştıracak hiçbir güçleri yoktur. "
Dorian Gray'in Portresi
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Everest Yayınları · 201873,9bin okunma
Reklam
752 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Kitabı okurken Dostoyevski'nin yaşamından izler bulabilirsiniz...dikkatimi çeken ilk şey, yazar en sünepe karakterlere bile zaman zaman bilgece-zaman zamanda retorik-roller (Lebedev, keller, ippolit, general) vermiş ancak diğer yandan bazı konuşmalar çok uzun sürüyor ve buda okuyucu yoruyor....kitabın belkide en az 200 sayfası gereksiz ayrıntı ve sıkıcı diyaloglardan oluşuyor... öte yandan Dostoyevski'nin insan zihninin derinliklerine inmedeki ustalığı hayal gücünün genişliği sayesinde zaman zaman Dostoyevski, romanı gereksiz ayrıntılardan ve sıkıcılıktan sizi çekip beyninize oksijen gitmesi için müdahalelerde bulunuyor...kitabın bazı kısımlarını okurken kafamda soru işaretleri belirdi...tuhaf şekilde sanki yazar sorumu duymuş gibi ilerleyen paragraflarda soruma cevap vermişti..sanırım bu tarz kitapları özel yapan bu tarz empatik durumlar... Prens Mışkin karakteri zihinsel paradokslarla dolu (sara hastası olmasının etkisi var) onunla ilgili satırları okurken- ah ulen orda ben olsaydım vs vs yapardım diyebilirsiniz içinizden, hatta biraz daha ileri giderseniz budalalığı everestin zirvesine çıktığı anlarda suratının ortasına (ya da kitabın ortasına) yumruk atmak isteyebilirsinizde kimbilir takdir sizin...iyi okumalar.
Budala
BudalaFyodor Dostoyevski · İletişim Yayınları · 201925,3bin okunma
385 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Naturalizmin kitabı
Thoreau'nun da içinde bulunduğu Naturalizm ve transandantalizm akımlarının başucu kitaplarından biri diyebiliriz. Kişisel görüşüm, 19. yüzyılın kültürel ve felsefi dönüşümünün güzel bir örneği. Kitabı okurken sanki Thoreau uzayda bir solucan deliği açıp bana sesleniyor gibi hissettim. Marjinal ve anarşik bakış açısıyla fikrinizi değiştirmeyebilir ama okuduğunuzda, zihninizde yeni kapılar açılacak ve karşı modernizmin tokadını yanağınızda hissedeceksiniz...belkide kitabı okuduktan sonra, bir seyyah veya münzevi gibi kendinizi yollarda veya dağ başında ahşap kulübenizde, çorbanıza ekmek banarken bulabilirsiniz. Yazar doğa-insan ilişkisini anlatırken, Aldous Huxley in (eğer okuduysanız) meskalin etkisi altındayken yazdığı "algı kapıları" adlı kitabında anlattıklarına benzer betimlemeler ile karşılaştım sanki...Bana göre Thoreau günümüzde yaşasaydı Budist rahibi ya da anonymous üyesi olurdu:)
Walden
WaldenHenry David Thoreau · Zeplin Yayınları · 20191,619 okunma