Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kapitalizm, her fırsatta kötüye kullandığı birikmiş zenginliğin sağladığı güçle değil, varolma mücadelesinde, modern toplumda ayakta kalmaya daha uygun bir sistem yaratması sayesinde kazanan taraf oldu.
Reklam
Faydalarının yanı sıra, kapitalizm kazancın adil dağıtımında tam bir başarısızlık göstermiştir. Sistem, yarattığı zenginliğin en büyük dilimini tek bir sınıfın kârı için saklama ve dolayısıyla toplumun geri kalan kısmının payına düşeni onlardan çalma eğilimindedir.
Papalar, din bilginleri, Erasmus gibi hümanistler ve Bruno gibi düşünürlerin hepsi çok kadınla evliliği doğal karşılıyordu.
1.Dünya Savaşı deneyiminden sonra geriye dönüp baktığımızda, yorgun imgelemimizde diğer savaşlar kötü ama o ölçüde çocuksu görünürler. Oysa 16.yüzyılda uluslar, 19.yüzyılda olduğundan çok daha fazla kin ve kıskançlıkla köpürüyor, birbirlerine tehditler ve abartılı kibirlenmelerle sataşıyor, birbirlerini yok etmeye yemin ederken kana susamış kılıçlarını durduracak bir anlık tereddüt dahi yaşamıyorlardı.
Sanatçı, zanaatkar durumundan çıkıp bir zihin ve düşünce aristokratı haline gelmişti. Ama tek başlarına yaşayan sanatçıların içinde bulundukları toplumun talepleriyle fildişi kulelerinden çıkıp, mesajlarıyla insanlığı et­ kiledikleri dönem henüz gelmemişti. Kendisiyle kitleler arasına bir mesafe koyan rönesans sanatı, zengin patronların ve entelektüellerin oluşturduğu aristokrat sı­ nıfın coşkusuyla yüceltiliyordu. Böylece sanat, bir saray etkinliği haline gelmiş ve toplumsal gereklerin etkisinde kaldığı daha önceki dönemlerde olduğundan çok daha fazla, patronaja dayanmak zorunda kalmıştı. Her tür ruhani ya da dünyevi yararlılık kaygısından kurtulan sanat eseri, bir "objet d'art" (sanat nesnesi) haline gelmiş ve kendi kendinin amacı olmuştu. Sanat eseri, salt bir seyretme ve tat alma edimi için yapılıyordu artık ve bu eseri de ancak kültürlü bir seçkinler zümresi anlayabilirdi.
Sayfa 256 - PdfKitabı okuyor
Reklam
Rönesans
Rönesansın önemli sonucu, Batı'da kilisenin yerini pozitif düşüncenin, diğer bir deyişle bilimin almış olmasıdır. Akıl tek kılavuz olarak kabul edilmiş, artık insanların düşünen, eleştiren, soran, yargılayan ve kendi fikirlerini özgürce ortaya koyan varlıklar olması gerektiği inancı ağırlık kazanmıştır.
Rönesans
Batı'nın mevcut üstünlüğüne zemin oluşturan bu akımın ana hatlarını ise şöyle sıralayabiliriz: Yeryüzü ilginçtir, araştırılmalıdır. İnsanoğlu güçlüdür ve çok şey başarabilir. Özellikle de aklıyla. İnsanın sürekli faal olması onurlu bir iştir, Sürekli çalışılmalı, araştırılmalıdır. Ve gerçek olan güzeldir.
Akıl kiliseye karşı ayaklandı,sanat ve bilim batıya çağ atlattı.RÖNESANS
"Avrupa Renosansı 15. yüzyılda başlamadı. Bilakis, Avrupalılar Arap kültürü ile tanışınca başladı. Avrupa'nın uyanışı İtalya'da değil, Müslüman İspanya'da başlamıştır." Robert Briffault Fransız romancı ve antropolog
112 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
#prens #machievelli
Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (3 Mayıs 1469 – 21 Haziran 1527) bir düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı olarak anılıyor. Lakin hakkında bilinenler çok az. Nasıl yaşadığı, ne okuduğu, ne yaptığına dair veriler çok az. Politikadan vaz geçemediği, bu sebeple sayısız işkence görüp hapis yattığı biliniyor. 1513 yılında
Prens
PrensNiccolo Machiavelli · Doğan Kitap · 202114,8bin okunma
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.