Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Amadeus Magnus

Amadeus Magnus
@sinemaestro
1 Mart 1900
364 kütüphaneci puanı (Geçen ay: 55)
332 okur puanı
Eylül 2021 tarihinde katıldı
Amadeus Magnus yorumladı.
140 syf.
6/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
Kitap, Edward Page Mitchell'ın birçok yapıtından seçilen 7 öyküden oluşuyor. 'Kırılca Adam' ise kitabın ilk hikayesi. Kendisi bir gazetede editörlük yaptığı dönemde öykülerini yayımlamaya başlamıştır. Hatta zaman makinesi temasını H.G. Wells'ten önce kendisi kullanmıştır. Öykülerini derinlemesine incelediğimizde, bilimle iç içe olduğu ve 19. yüzyılın bilimsel gelişmelerini ustalıkla harmanlayıp kullandığı göze çarpıyor. Mitchell'in akıl hocası ise Edward Everett Hale imiş (Tuğla Adam'ın yazarı). Hikayeler gayet akılça kalıcı ve sürükleyiciydi, özellikle her şeyin açıklamasının temelinde bilimin yattığı mesajını vermesi etkileyiciydi.
Kırılca Adam
Kırılca AdamEdward Page Mitchell · Fihrist Kitap · 20219 okunma
Amadeus Magnus okurunun profil resmi
Fihrist'in cevirileri nasil? Toplu alim yapacaktim bir ara, kurucusu ile yazismam sonrasinda haklarinda ayyuka cikan haberlerin dogruluguna kani olup vazgecmistim.
Reklam
Amadeus Magnus bir yorumu yanıtladı.
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Filmi Kadar İyi Bir Kitap
Beş filmlik ilk seri, bir yeniden çevrim ve dördüncüsü yolda bir prequel üçleme ile perdede 5, edebiyatta 60 yılı devirmiş bir eser Planet of the Apes. Kitapla uyarlama arasındaki 5 yıl, yazarın bir diğer incisi
Kwai Köprüsü
Kwai Köprüsü
'nde de vardır (1952-1957). Filmlere -özellikle ilk seride 1. ve 3. (Escape) film ile prequel seride ilk 2 film- bayılan
Maymunlar Gezegeni
Maymunlar GezegeniPierre Boulle · İthaki Yayınları · 20185,3bin okunma
Ipek Montanari okurunun profil resmi
Film/kitap karşılaştırmalı, ayrıntılı ve nazik yorumunuz için teşekkürler :)
Amadeus Magnus okurunun profil resmi
Ben teşekkür ederim. Bu arada hazır Cesur Yeni Dünya okuyorken hissettiğim şu ayrımı da yapmak isterim; en sevdiği bilim-kurgu "meta" bakışla The Day the Earth Stood Still (1951) olan bir sinefil olarak, bu kitap ve Çocukluğun Sonu gibi, insanlığın kendi içindeki çekişmelerin, iktidar mücadelerinin "yukarıdan bakıldığında" ne kadar anlamsız ve "biricikliğimizin" sadece sonsuz egomuzdan ve kibirimizden kaynaklı olduğunu yüzümüze vuran eserleri ben 1984 ve Brave New World gibi distopyalardan daha çok seviyorum. Eminim ki günümüzde böyle hisseden başkaları da vardır.
Hükümdarları birbirinden ayırmak mümkün değildi. Sanki hepsi aynı tornadan çıkmıştı. Belki de kimsenin aklının ermediği bazı biyolojik süreçler sonrasında gerçekten de öyle olmuştu.
Sayfa 183Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Çoğu maymun için bir insan, bir insandı işte, hepsi aynıydı. İki kişi arasındaki farkı ayırt edemiyorlardı.
Sayfa 196Kitabı okudu
Dünyayı elinde tutabilecek ve bizimkilerle orantılı uzuvlara sahip bir varlık düşünün. Bu tür varlıklardan pekala çok sayıda mevcut olabilir. Ve şimdi çok rica ederim, bu varlıkların galip tarafa bir ya da iki köy kazandıran, sonra da bu köyleri kaybettiren bütün muharebeler hakkında ne düşüneceğini tahayyül edin.
Sayfa 56
Reklam
Dünyayı ellerinde tutabilen ve organlarının orantısı bizimkiyle aynı olan bir madde biçimi tasavvur ediniz, üstelik bu maddeden pekala çok sayıda bulunabilir. Bu durumda, daha sonra kaybetmek zorunda kalacağımız iki köy kazanmak için giriştiğimiz şu savaşlar hakkında bu varlıkların ne düşüneceklerini lütfen bir düşünün.
"Eğer kötülük maddeden kaynaklanıyorsa, aslında kötülük yapmak için ihtiyaç duyduğumuzdan çok daha fazla maddeye sahibiz," dedi bu filozof. "Ya da kötülük akıldan ileri geliyorsa, o zaman da fazla akla sahibiz. Mesela siz biliyor musunuz ki, sizinle konuştuğum şu anda bizim türümüze mensup olup şapka takan yüz bin deli, bir o kadar sayıda fakat sarık takan başka yaratıkları öldürüyor veya onlar tarafından öldürülüyor ve dünyanın hemen hemen her yerinde bu durum ezelden beri böyle sürüp gidiyor?" Siriuslu titredi ve bu kadar cılız hayvanlar arasında bu kadar korkunç kavgalara sebebiyet veren meselenin ne olduğunu sordu. "Mesele," dedi filozof, "sizin ökçeniz kadar bir toprak parçası. Üstelik birbirini gırtlaklayan bu milyonlarca insandan biri bile bu toprak parçasında tek bir saman çöpüne sahip değil. Mesele; bu toprak parçasının Sultan diye anılan tek bir adama mı, yoksa nedendir bilinmez Sezar diye anılan başka bir adama mı ait olacağını belirlemekten ibaret. Söz konusu küçük toprak parçasını ikisi de görmedi ve görmeyecek de. Üstelik bu birbirlerini gırtlaklayan hayvanların hemen hemen hiçbiri, uğruna birbirlerini gırtlakladıkları kişileri de hiç görmedi."
Sayfa 62