Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Daryush Shayegan

Daryush ShayeganYaralı Bilinç yazarı
Yazar
8.5/10
100 Kişi
485
Okunma
62
Beğeni
5,7bin
Görüntülenme

Hakkında

Tahran Üniversitesinde, karşılaştırmalı felsefe ve Hint çalışmaları alanında profesör olarak çalışmıştır. İran Medeniyet Çalışmaları’nın başkanlığını yapmıştır. Yapıtları arasında, Yaralı Bilinç, Geleneksel Toplumlarda Kültürel Şizofreni (Metis, 1997) Kültürel Şizofreni: İslam Batıya Karşı (1997) ve Rose İssa ve Rujin Pakbaz ile beraber hazırladıkları Modern İran Sanatı (2001) gibi çalışmalar bulunmaktadır.
Unvan:
İranlı Filozof, Yazar
Doğum:
Tahran, İran, 24 Ocak 1935
Ölüm:
Tahran, İran, 22 Mart 2018

Okurlar

62 okur beğendi.
485 okur okudu.
35 okur okuyor.
557 okur okuyacak.
19 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Uyumsuzluğumun farkına vardığımdan beri sorunlarımın değişmediğini görmenin şaşkınlığı içindeyim.
Sayfa 21
"Hep bir yerlerde karanlık kalan bir şeyler, doldurulması gereken bir boşluk vardır; ve bu boşluklar, bilgilerin dokusunda pot yapan delikler gibidirler."
Reklam
Sanki, ne kadar uzağa gidersem gideyim, aynı başlangıç noktasına varıyormuşum gibi.
Zira bilgiler de, varlığın farklı halleri, mevcudiyetin farklı düzeyleri olduğu gibi vardırlar.
Yapılardaki biçim değişiklikleriyle kafalar değiştirilemez, bizzat kafaların altüst edilmesi gerekir. 
Okumamış olanlar için aylık, okumuş olanlar için haftalık okuma önerisi:
Geceleyin Kütüphane
Geceleyin Kütüphane
Varoluş ve Tarihsellik
Varoluş ve Tarihsellik
Yaralı Bilinç
Yaralı Bilinç
Cehenneme Övgü
Cehenneme Övgü
(Mümkünse,
Cehenneme Övgü
Cehenneme Övgü
)
Şeffaflık Toplumu
Şeffaflık Toplumu
Tavsiye kitaplar, filmler, tavsiyeler pek hoş görülmez ama dursun şurada. Verimli okumalar olsun.
Reklam
Öyleyse neydi ve ne olmalı asıl amacımız ? O herkesin en içte arzuladığı hak edene vaadedilen cenneti kazanmak için çabalamak ve beklemek mi yoksa onu bu dünyada kendi ellerimizle kurmak ve var etmek için mücadele etmek mi ?
Yaralı Bilinç
Yaralı Bilinç

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Tüm derinliğiyle karşımda yayılan yeni nesneler ve beni hazırlıksız yakalayan yeni fikirler bana yabancı. Bunları tanımak için zihnimde ne elverişli sözcükler ne de uygun tasvirler var. Bilgi alanımda apansız ortaya çıkıveriyorlar ve ele geçirilmez tarafları var! bunlardan yararlandığım, bunlara hükmettiğim kadar maruz kaldığım da doğru, fakat hafızamın akışında bir yerlerde asılı kalıyorlar. Oluşumların tarihini çizemiyorum, doğrularınada tanık olmadım. Ne olumlarından önce ard arda gelen bunalımları yaşadım ne de onlara varolma olanağı veren üretim biçimlerini... Sıyırıp atamadığım zorlamaları başıma musallat eden, alışkanlıklarımı altüt eden ve bir türlü açıklığa kavuşturamadığım akıl almaz şeyler bunlar. Bununla birlikte onlardaki bir taraf beni cezbediyor, çekiyor ve tüm çabamı harcamama rağmen onlardan yardım almaktan alakoyamıyorum kendimi. Bütün zihinsel kategorilerini yaşadığım dünyada, şimdi açığa çıkmakta olan şeylerin üstünü örtebilecek tarzda biçimlenmiş olması, düşüncemin başka bir şekilde işlemesinden, beni çevreleyen şeylerin mantığına ters giden varoluş alanları keşfetmesinden. Benim düşüncem, kavradığı şeydeki somut gerçekliğin üstünü örterken, bir yerlerdeki üstgerçekli­ği'ni açığa vurur. Üzerini örttüğü şey, beni doğrudan etkileyendir açı­ğa vurduğuysa aksine, artık varolmayan şeydir; zira o şeye mal edilen bu üstgerçeklik artık dünyamda yoktur, değişimlerin önüne geçilmez akışında sürüklenip gitmiştir. "
Yaralı Bilinç
Yaralı BilinçDaryush Shayegan · Metis Yayıncılık · 2017368 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Yazarımız Yaralı Bilinç adlı eserinde özelde İran kültürünü genel çerçevede ise İslam dinin hakim olduğu coğrafyalarda ve kısmen de olsa modern Avrupa kültürünü tam olarak içselleştirememiş tarihsel olarak geride kalan toplumları, ontolojik, epistemolojik ve estetik alanlarda incelemiş ve karşılaştırmaya tabi tutmuştur. Modern Batı kültürü
Yaralı Bilinç
Yaralı BilinçDaryush Shayegan · Metis Yayıncılık · 2017368 okunma
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
'Her şeyden önce,' der Gaston Bachelard, ''sorunları yerli yerine koymayı bilmek gerekir. Ve ne denirse densin, bilimsel yaşamda sorunlar kendi kendiliklerinden yerli yerine oturmaz.Hakiki bilimsel kafanın göstergesi de, 'sorunu anlama gücüdür'. Bilimsel bir kafa için her bilgi bir sorunun cevabıdır. Soru olmasaydı, bilimsel bir cevap da olmazdı. Hiçbir şey kendiliğinden olmaz. Hiçbir şey verili değildir. Her şey kuruludur.'' Bilimsel bir kafaya sahip olmak aynı zamanda eleştirel ve nesnel bir kafaya da sahip olmaktır; bizi ilgilendirdiği kadarıyla Bachelard' ın sözlerini de muhtemelen bu yönde yorumlamak gerekir. Zaten sorunu da anlama gücü İranlı aydınlar tarafından nadiren hesaba katılmıştır; bu da kötü niyetten değil, yapamamalarından böyle olmuştur. Kendilerini geriye çekip soruna mesafeli bakamıyorlardı. Zira ülkemizin gençliğine rağmen, köklü bir uygarlığın torunları olan bizler çok eski kafalıyızdır. Bachelard olsa, önyargılarıyla yaşıt, derdi bizim için. Düşünmek manen gençleşmektir; ''bir geçmişi yalanlaması gereken ani bir dönüşümü kabul etmek'' tir aynı zamanda. Bu dönüşümü kabul etmek, kendini açmaktır; bizi tehlikeli maceralardan gaspa uğramaktan koruyan yumuşacık kozamızdan çıkmaktır. s: 54 ... Yazarın okuduğum ilk kitabı. Son derece donanımlı ve açık görüşlü bir zihin. Alıntılar yerli yerinde. İran aydını bir zihin. Sevdim.
Melez Bilinç
Melez BilinçDaryush Shayegan · Metis Yayınları · 201397 okunma