Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Donald W. Winnicott

Donald W. WinnicottOyun ve Gerçeklik yazarı
Yazar
7.8/10
81 Kişi
464
Okunma
90
Beğeni
9,5bin
Görüntülenme

Hakkında

Uzmanlığını çocuk doktorluğu alanında yapmış, daha sonra çocuk psikolojisi ve psikanalizle ilgilenmeye başlamıştır. İngiliz 'nesne ilişkileri okulu'nda Melanie Klein'dan sonra en önemli isimlerden biri olmuş, bebekler ve çocuklarla gerçekleştirdiği yoğun klinik çalışmalardan yola çıkarak psikanaliz alanına çok önemli katkılarda bulunmuştur. Britanya Psikanaliz Cemiyeti, Britanya Psikoloji Cemiyeti Tıbbi Bölümü gibi önemli kurumların başkanlığını yapan Winnicott'ın Oyun ve Gerçeklik, Through Paediatrics to Psychoanalysis (1958), The Maturational Processes and the Facilitating Environment (1965), Therapeutic Consultations in Child Psychiatry (1971), The Piggle (1977), Deprivation and Delinquency (1984), Talking to Parents (1993) gibi uzmanlar kadar genel okura da seslenebilen, ana babalar tarafından kılavuz kitaplar olarak okunan çok sayıda yapıtı bulunmaktadır. Türkçe'de Çocukları Anlamak: Ailelere Çocuk Psikolojisi kitabı (Gendaş, 1998) içinde bir makalesi yer almıştır.
Unvan:
İngiliz Çocuk Doktoru, Psikiyatrist ve Psikanalist, Yazar
Doğum:
İngiltere, 1896
Ölüm:
İngiltere, 1971

Okurlar

90 okur beğendi.
464 okur okudu.
30 okur okuyor.
775 okur okuyacak.
19 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bırakalım gençler toplumu değiştirsin ve yetişkinlere dünyayı yeni bir gözle görmeyi öğretsinler; ama büyüyen bir kız ya da oğlan meydan okuduğu zaman bir yetişkin de bu meydan okumaya karşılık versin. Bu karşılığın ille de hoş olması gerekmez. Bilinçdışı fantezide bunlar ölüm kalım meseleleridir.
Kronik hale gelmiş depresyonun sebebini açıklıyor resmen :)
Kişinin hayatın yaşamaya değer olduğunu hissetmesini sağlayan her şeyden önce yaratıcı kavrayıştır. Bunun karşısında dış dünyayla boyun eğmeye dayalı bir ilişki vardır; bu ilişkide dünya ve dünya ile ilgili ayrıntılar sadece uyulması gereken ya da uyum talep eden bir şey olarak tanınır. Boyun eğme birey için bir boşunalık duygusunu da beraberinde getirir ve hiçbir şeyin önemli olmadığını, hayatın yaşamaya değil mi diye düşüncesi ile bağlantılıdır.
Sayfa 96 - Metis Yayınları, 5. Basım Haziran 2021, çev: Tuncay BirkanKitabı okudu
Reklam
Çocuğun tümgüçlülük yanılsamasının annenin eşduyumlu olmayan yanıtlarıyla erken ve sert engellenmesi ciddi psikopatolojik neticeler doğurur. Böyle durumdaki bir çocuk giderek bir ''sahte kendilik'' geliştirecektir. Kendiliğinden, ihtiyaç ve taleplerinden vazgeçecek, hızla annenin ve başkalarının taleplerine göre kendini oluşturmaya çalışacaktır. Artmış bir zihinsel aktivite ile kendini ve çevresini sürekli olarak tarayacak, gerçekliği değerlendirmeye çalışarak yüzeyel bir uyum göstermeye yönelecektir. ''Hakiki kendilik'' gelişmemiş bir nüve olarak ''sahte kendilik'' tarafından sarılıp, kuşatılıp korunacaktır. ''Hakiki kendilik'' kendiliğinden ihtiyaçların, dışavurumların kaynağıdır. ''Sahte kendilik'' ise çevrenin sağlamadığı olumlu ortamı sürekli olarak oluşturmaya yönelik bir aktivitedir.
Winnicott kuramında, çocuk başlangıçta bütünleşmemiş, zamanda ve mekanda dağınık deneyimler yaşamaktadır. Bu deneyimler kendiliğin çekirdeklerini oluşturur. Kendiliğin bütünleşmesi, gelişmesi anne ile ilişki içinde, annenin sağladığı çevre içinde gerçekleşir. Çocuğun bütünleşmiş şekilde kendini algılaması ve kendilik duygusunu geliştirmesi annenin sunduğu ''kucaklayıcı çevre'' sayesinde olur. Annenin çocukla ilgili bütünleşmiş tasarımları çocuğun giderek kendi bütünleşmesini kavramasına yol açar.
Annenin bebeğe bebeğin kendisini geri verme rolü dediğim şey, çocuk-aile ilişkisi açısından da önemlidir. Çocuk büyüdükçe, olgunlaşma süreçleri karmaşıklaşıp özdeşleşmeler çoğaldıkça, çocuğun anneyle babanın yüzlerinden ve kendisiyle ebeveynlik ve kardeşlik ilişkisi içinde bulunan diğer insanların yüzlerinden kendini geri almaya yönelik bağımlılığı giderek azalır doğal olarak.
• Gizlenmek zevklidir, bulunmamak felaket.
Donald W. Winnicott
Donald W. Winnicott
💫
Gizlenmek zevklidir, bulunmamak felaket
Donald W. Winnicott
Donald W. Winnicott
Reklam
"gizlenmek zevklidir, bulunmamak felaket."
Donald W. Winnicott
Donald W. Winnicott

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
oyun 've' gerçeklik
İşte başlıkta yer alan ‘ve’ bağlacı bizim tam da hayatı yaşadığımız,
Donald W. Winnicott
Donald W. Winnicott
un adını verdiği ‘bir ara bölge.’ Şöyle sorar: ’’Hayatlarımıza bakarsak zamanımızın çoğunu davranışlarda ya da tefekkürde değil başka bir yerde geçirdiğimizi görürüz. İşte ben ‘’nerede?’’ diye soruyorum ve bu soruya cevap vermeye çalışıyorum.’’ Winnicott’ın en önemli
Oyun ve Gerçeklik
Oyun ve GerçeklikDonald W. Winnicott · Metis · 2013168 okunma
248 syf.
10/10 puan verdi
Biz tam yaşayan ve tam seven canlı insanlarla ilgileniyoruz
Donald Winnicott, Freud gibi bir kültür ikonu değildir. Jacques Lacan gibi ateşli bir mürit grubu ya da anlaşılamayan bir jargonu bulunan entellektüel bir kült figürü de değildir. Kariyeri boyunca 60 bin çocuk tedavi eden Winnicott, psikanalizi değişmez kuralları olan bir bilimden çok, hem şiire hem de sevgiye yakın, hayal gücüne dayanan insani bir uğraş kabul etmiştir. Kitap yıllarca Winnicott'un verdiği seminerlerin bir derlemesidir aslında. Anne - bebek, süt çocuğu - dünya gibi ilişkileri çok daha gerçekçi ve mantığa uygun bir yolla okurlarına/dinleyenlerine sunan Winnicott, bizlere bireyin gelişimi konusunda adeta rehberlik ediyor.
Donald W. Winnicott
Donald W. Winnicott
Bireyin Gelişimi ve Aile
Bireyin Gelişimi ve AileDonald W. Winnicott · Pinhan Yayıncılık · 201620 okunma
186 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Çocuk, başlangıçta bütünleşmemiş, kaotik deneyimler yaşamaktadır. (#52068882) Bu ilk deneyimlerden kendiliğin gelişmesine, anne ile ilişki içinde, annenin çocuğa sunduğu "kucaklayıcı çevre" içinde geçilir. Yaşamın ilk evrelerinde kuramsal olarak çocuğun, anne ya da annenin bir parçasıyla kendisini kaynaşmış
Oyun ve Gerçeklik
Oyun ve GerçeklikDonald W. Winnicott · Metis · 2013168 okunma