Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

François Georgeon

François GeorgeonSultan Abdülhamid yazarı
Yazar
Derleyen
8.4/10
60 Kişi
242
Okunma
22
Beğeni
3.659
Görüntülenme

François Georgeon Yorumları ve İncelemeleri

François Georgeon yorumları ve incelemelerini, François Georgeon kitabı hakkındaki okur görüşlerini , François Georgeon puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
648 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Sultan Abdülhamid
Sultan II.Abdülhamid gerek saltanatı müddetince, gerek tahttan hal' edildikten sonra ve gerekse günümüzde gündemden düşmeyen tarihi bir şahsiyet. 33 yıl iktidarda kalmış olan II.Abdülhamid'i daha iyi anlamak, öğrenmek ve türlü spekülasyonlardan uzak durmak için yıllar öncesinde başladığım dönemi üzerinde yaptığım okumalarda 49.kitabı da bitirmiş bulunuyorum. Kitap için en iyi II.Abdülhamid biyografilerinden biri diyebilirim kendimce. Kimi olayları ayrıntılı kimi olayları ise kısa fakat okuyucuya doyurucu bir şekilde vermiş yazar. Olabildiğince tarafsız yaklaşmış. Tek bir olumsuz tarafı ise -aslında gerçek olmayan- II.Abdülhamid'in hatıra defterinden yararlanmış olması. Aslında çoğu büyük tarihçi bu hataya düştü zamanında. Ama gene de II.Abdülhamid üzerindeki okumalarda gözardı edilemeyecek bir kitap.
Sultan Abdülhamid
Sultan AbdülhamidFrançois Georgeon · İletişim Yayınları · 2012120 okunma
·
Puan vermedi
Osmanlı'nın belki de en çok tartışılan padişah hakkında yazılan son derece nesnel ve herhangi bir tercih yapmak zorunda hissetmeksizin eldeki verilere göre hakikati ortaya çıkarmaya gayret gösteren kıymetli bir eser. Böyle bir eserin hangi fikre sahip olursa olsun bir yabancı tarafından değil de, bizden biri tarafından yazılmasını arzu ederdim.
Sultan Abdülhamid
Sultan Abdülhamid
Sadece "Sultan" kelimesinin ilk harfinin yazım kurallarına riayet edilmeksizin "sultan" şeklinde yazılması tercümanın vermek istediği bir mesaj olsa gerek.
Sultan Abdülhamid
Sultan AbdülhamidFrançois Georgeon · İletişim Yayınları · 2012120 okunma
Reklam
648 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Kitap üzerinde uzun uzun konuşmaya gerek yok. Arka kapak yazısını okumak yeterli. Eğer Abdülhamit'i tüm yönleriyle anlamak istiyorsak mutlaka okunması gereken eserlerden biri. "Osmanlı İmparatorluğu tarihi ele alınırken üzerinde en çok tartışılan sultanlardan birisi kuşkusuz II. Abdülhamid’dir. “Ulu Hakan” ya da “Kızıl Sultan” olarak sıfatlandırılıp, tarih yazımı ekollerinin kahramanı ya da düşmanı sayılmıştır. François Georgeon bu kapsamlı eserinde, kendi döneminin ve imparatorlukların ulus-devletlere dönüştüğü sürecin bir aktörü olarak II. Abdülhamid’i anlatıyor. Hafiyeler ve jurnallerle iktidarını otoriter bir biçimde korumaya çalışan Abdülhamid’le, muhafazakâr modernleşmeci bir padişahın imparatorluğu eski gücüne kavuşturma telaşına eşzamanlı olarak bakıyor. Georgeon, bu süreçte yaşanan siyasal ve diplomatik gerilimler kadar II. Abdülhamid’in kişiliğini etkileyen faktörleri de inceliyor. İmparatorluğun ihtiyaçları ile padişahın bu ihtiyaçları nasıl karşılamaya çalıştığını tarihçi titizliği ile ince ince işliyor. Klişelere itibar etmeyen bir bakışla, kanlı canavar ya da paranoyak hükümdar çizgilerine indirgenemeyecek bir portre çiziyor. Sultan Abdülhamid, usta bir tarihçinin kaleminden çıkan sürükleyici bir biyografi..."
Sultan Abdülhamid
Sultan AbdülhamidFrançois Georgeon · İletişim Yayınları · 2012120 okunma
296 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Fransız Kültür Merkezi'nin düzenlemiş olduğu etkinlik sayesinde kitapla ve yazarıyla tanışma fırsatı buldum. François Georgeon, Osmanlı Devleti tarihi üzerine çalışan başarılı bir Fransız tarihçi. Son kitabı "Osmanlıdan Cumhuriyete İstanbul'da Ramazan" tanıtım etkinliği için 2018'in Ramazan ayında İstanbul'a geldi. Tanzimatla beraber başlayan değişim rüzgarını Ramazan üzerinden anlatmaya çalışan tarihçi, eserin kronolojisini günümüze kadar getirmeyi arkadaşı sayesinde başarmış. Kitabın günümüz İstanbul'unda Ramazan kısmını başka bir Fransız tarihçi kaleme almış. Sosyal ve politik analizler barındıran bu son kısmı beni daha çok heyecanlandırdı. Ayrıca konferans boyunca anlık tercüme olmasının yanı sıra yazarların kısmen Türkçe konuşmaları çok hoşuma gitti. Çünkü ilk defa bir Fransız'ın Türkçe konuştuğunu görünce ister istemez insan heyecanlanıyor. Türk toplumunun geçirdiği değişime yakından tanık olmak isteyenler için mükemmel bir eser olduğunu düşünüyorum.
Osmanlıdan Cumhuriyete İstanbul'da Ramazan
Osmanlıdan Cumhuriyete İstanbul'da RamazanFrançois Georgeon · 201816 okunma
648 syf.
8/10 puan verdi
Kimilerine göre hilafetpenah emirü'l müminin zilullah fi'l-arz Abdülhamid Han Hazretleri olan kimilerine göreyse sadece grand assasin ve grand saigneur kızıl sultan müstebit Abdülhamid olan şahsiyeti François Georgeon günahıyla sevabıyla yazmış. Ermeni meseleleri hariç aşağı yukarı objektif bir kalem kullandığını söyleyebilirim. Bunun dışında kullandığı kaynakçada Sultan Abdülhamidin yazdığı bir hatırattan çok defa söz ediliyor ancak söylenene göre hatıratı Abdülhamid değil, başını Süleyman Nazif yazarak sonunu İsmet Bozdağ uyduruyor. O yüzden bazı bölümleri şüphe duyarak okumakta fayda var.
Sultan Abdülhamid
Sultan AbdülhamidFrançois Georgeon · İletişim Yayınları · 2012120 okunma
264 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Benim gibi kahve tiryakisi ve tarih konusuna aşırı düşkün biriyseniz mutlaka ve mutlaka okumanızı tavsiye ederim, okurken sizi kahve kültürünün içine çeken bir anlatımı var.
Doğu'da Kahve ve Kahvehaneler
Doğu'da Kahve ve KahvehanelerFrançois Georgeon · Yapı Kredi Yayınları · 202210 okunma
Reklam
648 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
biyografi
Yazar François Gorgeon 1942 doğumlu. Fransa'da Ulusal Bilim Araştırma Merkezi'nde "Türk ve Osmanlı Araştırmaları" bölümünün başında. 1941 yılından beri Avrupa'da Abdülhamid halkında yazılan ilk otobiyografik kitabın yazarı. Ve bence çok objektif ve o günün şartlarını değerlendirerek hem Osmanlı Devleti'ni hem de Batılı diğer güçlü
Sultan Abdülhamid
Sultan AbdülhamidFrançois Georgeon · İletişim Yayınları · 2012120 okunma
144 syf.
8/10 puan verdi
140 sayfada bu kadar geniş bir konuyu basit bir şekilde anlatması,gerçekten takdire şayandır. İmparatorluğun son yıllarını merak edenler genel çerçevede belli başlıklar altında yazılmış bu eseri okuyabilir. Yazarın Türk olmayışından dolayı bazı çevirilerde ufak problemler yaşanmış lâkin mühim değil. Tavsiye edilir,iyi okumalar.
Bir İmparatorluğun Ölümü 1908- 1923
Bir İmparatorluğun Ölümü 1908- 1923Paul Dumont · Cumhuriyet Gazetesi Yayınevi · 199712 okunma
648 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
69 günde okudu
Osmanlı İmparatorluğu tarihi ele alınırken üzerinde en çok tartışılan sultanlardan biri hiç uşkusuz II. Abdülhamid'tir. Genelde üzerine yapılan çalışmalarda Ulu Hakan ya da Kızıl Sultan diye kalıplara hapsedilmiş olan II. Abdülhamid'in yazar; kitabın başında karakterini ve tahta geçene kadarki yaşamını basitçe ele alıyor. Saltanatını anlatırken başına geçtiği devletin durumu ve uluslararası şartları göz önünde tutarak hafiyeler ve jurnallerle iktidarına sağlamlaştırmaya çalışmasını anlatırken, muhafazakar modernleşmeci bir görünüm çizen padişahın imparatorluğu eski gücüne kavuşturma telaşına eş zamanlı olarak bakıyor. Sonuçta yazar eserinde klişelere itibar etmeyen bir bakışla kanlı canavar ya da paranoyak hükümdar çizgilerine indirgenemeyecek bir portre çiziyor...
Sultan Abdülhamid
Sultan AbdülhamidFrançois Georgeon · İletişim Yayınları · 2012120 okunma
328 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Osmanlı İmparatorluğu ve Jön Türk Devrimi
II.Meşrutiyet'in ilanının 100.yıl dönümünde (2008) muhtelif akademisyenler tarafından hazırlanmış makalelerden oluşan bir kitap. Yazarların farklılığı konuların da çeşitliliğine neden oluyor ve bu da kitabı zenginleştiriyor. Kitapta toplam 12 makale var. Kitapta Hürriyet kahramanlarının flimajlarının oluşmasındaki görsel objelerin kullanılması, devrimden sonra Jön Türkler, II.Meşrutiyet'ten sonra siyasi mahkumların durumu, ilan edilen genel af, hapishanelerdeki isyanlar, Arnavut vilayetlerindeki Jön Türk devriminin yansımaları, Ahmed Rıza'nın devrim sonrasındaki siyasi ilişkileri, grevler vs. konularına değinen makaleler mevcut. Bana göre en ilginç makalelerden biri de II.Meşrutiyet'in ardından gelen ilk Ramazan ayı ile II.Abdülhamid devrindeki Ramazanların kıyaslandığı ve değişimi Ramazan üzerinde inceleyen makaleydi (François Georgeon).
Osmanlı İmparatorluğu ve Jön Türk Devrimi
Osmanlı İmparatorluğu ve Jön Türk DevrimiFrançois Georgeon · Timaş Akademi · 20223 okunma
21 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.