Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gülay Toksöz

Gülay ToksözKalkınmada Kadın Emeği yazarı
Yazar
8.6/10
6 Kişi
29
Okunma
6
Beğeni
1.724
Görüntülenme

Hakkında

Gülay Toksöz, (Prof. Dr.) Lisans ve yüksek lisans derecesini ODTÜ Ekonomi-İstatistik bölümünden, doktora derecesini Freie Universitaet Berlin Politik Bilimler bölümünden almıştır. 1992’den beri Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesidir. 2004-2008 yılları arasında Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı başkanlığını yapmıştır. Toplumsal cinsiyet perspektifinden işgücü piyasaları, kadın emeği, uluslararası emek göçü konularıyla ilgilenen Toksöz’ün bu konulara ilişkin çok sayıda ulusal ve uluslararası makalesi vardır. Kitaplarından bazıları: Sendikacı Kadın Kimliği (Seyhan Erdoğdu ile birlikte, İmge Yayınları, 1998), Sosyal Koruma Yoksunluğu-Enformel Sektör ve Küçük İşletmeler (Şerife Türcan Özşuca ile birlikte, SBF Yayınları, 2003), Uluslararası Emek Göçü (Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2006), Türkiye’de Kadın İstihdamının Durumu (ILO, 2007) ve Kalkınmada Kadın Emeği’dir (Varlık Yayınları, 2012). “Irregular Migration, Informal Labour and Community: A Challenge for Europe” (2007) başlıklı kitabı Erik Berggren, Branka Likic-Brboric, Nikos Trimikliniotis ile birlikte derlemiştir. “Geçmişten Günümüze Türkiye’de Kadın Emeği” başlıklı kitabı Ahmet Makal’la birlikte derlemiş ve bu çalışma Ankara Üniversitesi yayını olarak çıkmıştır (2012).
Unvan:
Türk Akademisyen

Okurlar

6 okur beğendi.
29 okur okudu.
1 okur okuyor.
35 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gelişmekte olan dünyada kadınların hala yarıya yakını tarımdadır. Tarımsal üretim sürecinde kadın emeği farklı boyutlarda yer alsa da köylü hanesinin idamesinde kadın emeği vazgeçilmez öneme sahiptir.
Oğlan ve kız çocuklarının erkeklere ve kadınlara dönüşmelerini iktidar terimleriyle anlamak için Freud'u yeniden yazmıştır. 'Eril' olan; iktidar ve egemenlik arar, benmerkezci, bireyci, rekabetçi ve pragmatiktir. 'Teknolojik tarz' erildir. 'Dişil' olan besleyici, sanatsal ve felsefidir. 'Estetik tarz' dişildir.
Reklam
... kalkınmacılık iyi niyetli veya masum bir vizyon değildir, yerel elitlerle birlikte Batılı güçlerin uyguladığı bir strateji olarak daha önceki sömürgeci vizyonların ötesine geçememiştir.
Ev içinde karşılıksız harcanan emek hesaba katılmadığı sürece makroekonomik politikaların gerçek etkinliğini değerlendirmek mümkün değildir.
Kimi ülkelerde ekonomik büyümeye rağmen gelir dağılımında adaletsizliğin arttığı, işsizliğin, konut yetersizliğinin, yoksulluğun, topraksızlığın, insan hakları ihlallerinin ürkütücü boyutlarda çoğaldığı koşullarda modernizasyon teorisi bu gelişmeleri açıklamakta yetersiz kalmıştır.
Kadın yazarları okuma etkinliği
(ÇIKIN ÇIKIN GELİN #42027708 ) Sevgili muhterem 1K ailem, 😊 Bir etkinlik düzenlemek istiyorum. Kadınlığa, kadın olmaya, kadın olmayı anlamaya dair… Dünya kadınlar gününe 10 gün kalmışken "emeği" daha çok anlayalım istiyorum ve kadın yazarlarımızı daha çok okumaya davet ediyorum sizleri. Umarım bu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok