Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ksenophon

KsenophonAnabasis yazarı
Yazar
8.2/10
256 Kişi
1.203
Okunma
90
Beğeni
7,4bin
Görüntülenme

Ksenophon Yorumları ve İncelemeleri

Ksenophon yorumları ve incelemelerini, Ksenophon kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Ksenophon puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
95 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
28 saatte okudu
Antik Dünyada Ekonomi Kavramının Oluşumu: İktisat Üzerine / Oikonomikos
“Acaba soru sormak bir eğitim yöntemi midir İskhomakhos? Çünkü sorduğun bu sorular sayesinde öğrendiğimi fark ettim.” -Sokrates (sayfa 74) Bugün yine Antik Yunanistan topraklarına bir yolculuk yapıyoruz. M.Ö. yaklaşık 432 yılında doğduğu söylenen Antik dünyanın en garip simalarından birinin hayatına konuk oluyoruz. Bu kişinin ismi kiminizin
İktisat Üzerine
İktisat ÜzerineKsenophon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020128 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
Anadolu coğrafyası hakkında engin bilgiler sunan bu kitapta, liderini kaybettikten sonra boşluğa düşen paralı askerlerin yolcuğunu çok güzel anlatmış, kitapta yazar kendinden hep üçüncü kişi olarak bahsetmektedir. Bu kitabin İskender'e ilham olduğu da söylenmektedir.
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015891 okunma
Reklam
271 syf.
·
Puan vermedi
İlk kez 1974 yılında Türkçeye çevrilen bu eser, seçkin bir ailenin çocuğu olan Ksenephon tarafından yazılmıştır. Ksenefon’un “On Binler” olarak adlandırdığı ordu Yunanlılar olmakla birlikte eserde Küçük Asya ülkelerinden söz etmektedir. Ksenefon, Herodot’tan çok etkilenmiş bir yazar olarak gezip gördüğü yerleri anlatmaktadır. Eserde ayrıca yazarın içinde bulunduğu Pers savaşları anlatılmıştır. Savaştan dönerken yaşadıkları her şeyi anlatan Ksenefon, Anabasis dışında da eserler yazmıştır. Bu eserde en çok söz edilen ve benim de dikkatimi çeken durum ise bağırsak falı bakılması ve ordunun sürekli yiyecek sıkıntısı çekmesi oldu. Bağırsak falına, tanrılara verilen kurbanların bağırsağından geleceğe dair işaretler aldıklarına inanarak bakıyorlar. Ayrıca Anzer balı yedikten sonra zehirlendiklerini düşünüyorlar. Çünkü ordu tamamen uyuyor bir gün boyunca. :) Sokrates’in öğrencisi olan Ksenefon’un M.Ö. 355 yılı gibi öldüğü düşünülür. Döneme ilgisi olanlar için önemli bir kaynak eserdir. Dili kolaylıkla anlaşılır durumdadır. Ayrıca eserin en sonunda harita bulunmaktadır. İyi okumalar…
Anabasis
AnabasisKsenophon · Hürriyet Yayınları · 1974891 okunma
384 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Yer yer spoiler olabilir:)
Sokrates'in de öğrencisi olan Ksenophon'un günlük şeklinde kaleme aldığı milattan 400 li yıllarda geçen destansı bir mücadele.Ksenophon savaş muhabiri tarzında bir görev yaparken ordunun başına geçecek kadar donanımlı,hitabeti yüksek, adaleti yüksek.Pers kralına karşı ayaklanan kralın kardeşi Kyros yaklaşık 100.000 kişilik ordusuyla 1.200.000
Anabasis
AnabasisKsenophon · Milli Eğitim Basımevi · 1962891 okunma
232 syf.
8/10 puan verdi
·
43 günde okudu
Anabasis (Onbinlerin Dönüşü), MÖ 401'de, Yunanlılar tarafından da saygı gören Perslerin taht varisi Kyros'un kardeşi Artakserkses II ile giriştiği taht kavgasıyla başlıyor. Kyros, bu savaşta yanında Yunanlıların da olmasını istiyor. Yunanlılar da bunu kabul ediyor. Elbette sadece Kyros'a duydukları saygıdan değil, ganimet ve çeşitli ödüller de işin içine giriyor. Fakat Irak taraflarında savaş (Kunaksa Savaşı) sonuçlanıyor ve Kyros öldürülüyor. Aralarında Ksenophon'un da bulunduğu 13 bin Yunanlının asıl zorlu sınavı da burada başlıyor: Dönüş yolculuğu. Bütün Anadolu; Trabzon, Sinop, Kocaeli, Gümüşhane, Ermeni yerleşimleri de rota. Tedirgin bir ordu, yer yer çaresizlikle, açlıkla, bazen de açgözlülükle başa çıkmaya çalışıyor bu yolculukta. "Barbar" olarak nitelendirilen toplulukların da saldırılarına uğramaları cabası. Yukarıda bahsettiklerim, kitabın temel konusu aslında. Peki Anabasis neden yazıldıktan 2400 sene sonra bile okunan bir kitap? Çünkü ilk tarih yazıcılığı örneklerinden. Sağlıklı mı peki bu tarih yazıcılığı? Pek sayılmaz, bunun nedeni de kitabımızın yazarı Ksenophon'un da sefere katılmış, yani olayların tamamen içinde yer almış olması. Yer yer kitapta Ksenophon'un bazı konularda kendi haklılığını öne çıkarmak istediği göze çarpıyor. Ksenophon'un yazdığı bu kitap, bir nevi anı defteri aslında. Ama önemi, ilklerden olması. Aynı zamanda antik çağ Anadolu ve Mezopotamya'sını tanımak için de güzel ve ender bir kaynak.
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015891 okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Karakter ve Kişilik Farklılıkları
Platon vari bir anlayış hakim. Sorular sorarak ki özellikle başrolde yine Sokrates var, bilmediği şeyleri aslında bildiğini ya da bildiği şeyler üzerinden bilmediği şeylerle ilintili olduğunu ortaya çıkarıyor. Bir kadının ev yönetiminden yola çıkarak, aynı şekilde bir gemi yönetimi ve çiftçilik üzerinden mal varlığı nasıl korunur ve zenginlik nasıl arttırılır gibi temel sorulara yanıtlar bulacaksınız. Toplumun ekonomik anlamda nasıl kalkınacağını basit örneklerle herkesin anlayacağı şekilde ele alıyor. En çok üzerinde durduğu nokta ise disiplin ve çaba eğer kişiler bunlardan yoksunsa mal varlıklarını arttırmak bir yana negatif yönde seyir eder ve yoksullaşır. Bir çiftçi zengin iken diğer bir çiftçi neden fakir? Sorusundan yola çıkarak, kişilerin bilgi düzeyinden ziyade kişilik ve karakterlerindeki temel özelliklerin, onların yaşamı üzerinde etkili olduğunu vurguluyor. zira herkes ekip-biçmeyi, neyi ne zaman hangi toprağa ekeceğini biliyorken, bir kesimin zenginleşmesi bir kesimin ise fakirleşmesi belirtilen olguların farklı olduğundan kaynaklandığını belirtiyor. Keyifli okumalar dilerim.
İktisat Üzerine
İktisat ÜzerineKsenophon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020128 okunma
Reklam
272 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Pers prensi kyros'un iktidarı ele geçirmek için Yunanlı askerlerle ağabeyi Artakserkes'e karşı açtığı sefer, savaş ve yurda dönüş mücadelesi. Antik çağ Anadolu Mezopotamya Karadeniz'in kültür, yaşayış ve savaş tekniklerini tanımak için güzel bir kaynak. Kitabın son sayfasında bende onlarla birlikte eve dönmüş gibi rahatladım. :)
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015891 okunma
126 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Sokrates'in nasıl insan olduğunu bilenler arasından erdemi bulmaya çalışan kimseler bugün hala en çok onu özlüyorlar,çünkü erdem arayışında onlara en çok yararı dokunan oydu. Bana gelince,onun nasıl bir insan olduğunu anlattığım kadarıyla,o kadar dindar bir insandı ki , tanrıların görüşünü almadan hiç bir şey yapmazdı; o kadar adaletliydi ki , hiç kimseye küçücük zarar bile vermezdi; yanındakilere hep yararı dokunurdu.
Sokrates'ten Anılar
Sokrates'ten AnılarKsenophon · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 199644 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Yazarın kendisinden üçüncü tekil şahıs olarak bahsettiği bir savaş güncesi bu, aynı zamanda da bir seyahatname. Abisine karşı ayaklanan Kyros'un topladığı orduya gözlemci olarak katılan Ksenophon'un savaş dönüşü komutanlık yapmak zorunda kalışını, topraklarından geçmek zorunda kaldıkları halklar ile yaşadıkları savaşları, anlaşmaları, doğa koşullarını, askerî ve sivil ilişkileri anlatan muhteşem bir kitap. Çok sevdim. Odysseus'un Ithaka'ya dönüşü ile Yüzüklerin Efendisi'nde Hüküm Dağı'na olan yolculuğu anımsattı bana. Savaş sanatına, mitolojiye, askerî tarihe ilgi duyan herkesin okumasını tavsiye ederim. =)
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015891 okunma
300 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Kyros'un eğitimi: Ksenephon'un bu kitabı hem çevirisi hem de içerdiği bilgilerle sınıfta kaldı; evet çok değerli bilgiler de içeriyor ama yine de ne kadar doğru cümlesi ve soru işareti kafamda belirdi bir kere... Çeviri berbat, bir savaşta ölen komutan (komutanların ismi birbirine benziyor) 15-20 sayfa sonra bakmışsınız dirilmiş veya yapılan imla hataları... Yalnız çevirmen hakkında yaptığım ufak bir araştırma ile hakkında kötü şeyler okudum-kafasına göre takılabiliyormuş. Persler in tanrıları Ahura mazda(iyilik) - Ahirman(kötülük). Ancak kitapta Kyros sürekli Zeusa kurban kesti, ondan yardım diledi, bu imkansız persler dinleri konusunda katıdırlar. Ayrıca Kyros dedesini alt ederek onun med imparatorluğuna son verdi öyle dayısı tarafından al senin olsun med imparatorluğu denmedi veya biz öyle öğrenmedik. Diğer bir konu ise Ksenephon'a göre Kyros hasta yatağında öldü. Oysa biliniyor ki Tomris hatun ile yaptığı savaşta öldü. Eğitim konusuna muhaliflik edemem çünkü persler de çocuk eğitim ve ahlakına son derece önem verildiğini daha önceden biliyordum. Kısaca tavsiye edebileceğim bir kitap asla değil hele konu hakkında yeterli bilgisi olmayan için yanlış bilgiler öğrenmesi olası...
Kyros’un Eğitimi
Kyros’un EğitimiKsenophon · Alfa Yayıncılık · 200725 okunma
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Anabasis
Onbinler dönerken biz de kendimizi aradık Anadolu'nun çeşitli köşelerinde... Gidiş, dönüşü bir yıl üç ay süren bir yolculuğun izlerini sürdük. Günümüzden yaklaşık 2426 yıl önce yazılmış bu eser buram buram köklerimizi hissettirdi ... Önemi de en çok buradan, topraklarımızda yaşandığından olsa gerek... Evet okunması zor ama kattıkları düşünülürse zorluğuna değer... Anadolu'yu neredeyse tamamen dolaştıkları gibi özellikle Kadıköy (Khalkedon), Üsküdar( Khrysopolis), Erenköy(Ophrynion) geçen kısımlarını daha çok merakla okudum. Ksenophon asker , yazar ve gezgin...Bize bin yıllar öncesi tarihinin kapılarını açmış. Hem gezmiş hem yazmış bu büyük askeri seferi ... İçeriği çok derin, detayları çok fazla. .. Derinlikli bir okumayı hak ediyor . Hiç bir satırı çizilmedi , dümdüz yazmış. E adam savaşsın mı, gezsin mi , yazsın mı :) Bize ulaştırdıkları için bile minnettarız bırakıyoruz edebi dilini
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015891 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
Çok güzel mini dizi olur bu eserden diye düşünmeden edemedim. Şöyle tadı damağımızda kalır o derece. Anadolu topraklarında kimlerin kimlerin yaşadığından tutun, dönemin inançları, seferin zorlukları, komutansız kalan ve geri dönüş yolunu bilmeyen bir ordunun, geçtiği her yerde savaştan izler bırakarak ve yöre halkını yağmalayarak yollarına devam etmesini Ksenophon'dan dinliyoruz. Ordunun yanında kahin taşıması, kurban kesmesi ve kehanetle yollarına devam etmeleri peki? Her yönden mistik, çok heyecan verici ve zorlu, tam bir yol hikayesi. Çok sevdim. Öyle hızla okudum ki on binlerle bende yuvama dönmüş kadar oldum, ohh be. "Gidiş ve dönüşte katedilen bütün mesafe iki yüz on beş günde bin yüz elli fersah ya da otuz dört bin iki yüz elli beş stadiondu. Gidiş ve dönüş bir yıl üç ay sürdü."
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015891 okunma
123 syf.
10/10 puan verdi
Ksenophon, Sokrates’in bir dönem öğrencisi olmuştur. O da Platon gibi diyaloglar şeklinde Sokrates’i konuşturmuştur bu kitapta. Kitap toplam 2 bölümden oluşmaktadır. 1.Şölen 2.Spartalıların Anayasası Şölen kısmında diyaloglar üzerinden Sokrates’in düşüncelerini görüyoruz. Şölende ismi geçen kişilerin bazılarını Platon’un diyaloglarında da
Şölen
ŞölenKsenophon · Sergi Yayınevi · 200033 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
#ksenophon #anabasisonbinlerindönüşü kitabı ilginç kılan; Askeri tarih Ksenophon'un "Anabasis" kitabı ile başlar... Ksenophon, Sokratesin öğrencilerinden birisidir ve Peloponnesos Savaşına katılmış... Başkomutanları ölünce seçimle ordunun başına geçerek orduyu bozgundan kurtarmış... " Hüküm sürmek savaşta galip gelenlerin hakkıdır..." Başta bir lider olmazsa hiçbir alanda, özellikle de askeri konularda hiçbir yararlı ve doğru iş yapılmaz.Bilindiği gibi disiplin pek çok hayat kurtarırken, disiplinsizlik ve başıbozukluk bugüne kadar çok kişiyi mahvetmiştir..." Kötülüklerden çok iyilikleri hatırlamak daha güzel, daha adil, daha kutsal ve daha hoş bir davranıştır." " İnsanların sana boyun eğmesinin sayıca az olmaları değil, aralarında bir lider çıkaramamalarıdır." " Bir miktarın azlığını ve çokluğunu belirleyen kıstas rakamlar değil, ödemeyi yapanla ödemeyi alanın gücüdür. Senin de şu anki yıllık gelirin daha önceki toplam mal varlığından bile fazla..."
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015891 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Okunmalı!!! Darius vefat ettikten sonra tahta oğlu Artakserses ll’nin geçmesiyle kardeşi Kyros’un paralı askerler toplayıp abisine karşı taht kavgasına girişmesiyle başlıyor kitap. Kyros öldükten (Bu kitabı okumadan önce Kyros’un Tomris Hatun’la olan savaşta öldüğünü sanıyordum. Abisiyle taht kavgasında ölmüş.) sonra Helen paralı askerlerin Ksephonos liderliğinde geri dönüşünü okuyoruz. Ksephonos kitapta kendini üçüncü şahıs olarak anlatıyor. Anadolu’da geçiyor olaylar, Anadolu’nun M.Ö. 400’lü yıllardaki halini gözler önüne sermiş Ksephonos. Bu sefere çıkmak için hocası Sokrates’e danışıyor, Sokrates pek ılımlı olmadığı için tanrılara danışmasını söylüyor. Ksephonos da Apollon’a geri dönüşünde hangi tanrıya kurban kesmesini sorup seferi garantilemiş oluyor. Sefer sırasında da sık sık tanrılara kurban kesip nasıl davranması gerektiğini öğrenmiştir. Sefere çıkan askerlerden bazıları ne için sefere çıktıklarını bile bilmiyor, Kyros’un şanı için katılanlar var. Kitaptan: ~Anabasis, kitaplardan ticari bir ürün olarak bahsedilen en eski kaynakmış. ~Helenler, gökteki tanrılara kurban adadığında kurbanları pişiriyor ve yeniliyordu. Toprak tanrılarına sunulan kurbanlar ise küle dönüşene kadar yakılıyormuş. Herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm güzel kitaplardan biri, tavsiye ederim. Akıcı, kısa sürede okunabilir, bol bilgi dolu bir kitap.
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015891 okunma
89 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.