Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marcel Gauchet

Marcel GauchetDemokrasi İçinde Din yazarı
Yazar
7.3/10
8 Kişi
29
Okunma
1
Beğeni
1.167
Görüntülenme

Hakkında

Marcel Gauchet Filozof Doğum: 1946, Poilley, Manche, Fransa Eğitim: University of Caen Lower Normandy (1966–1971)
Unvan:
Fransız Tarihçi, Sosyolog, Filozof
Doğum:
Fransa, 1946

Okurlar

1 okur beğendi.
29 okur okudu.
2 okur okuyor.
40 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
maddi ve biyolojik hayatın üstünde yer alan değerler­ den söz etmeye başladığımız anda dini alana girmiş bu­ lunuyoruz.
laik ahlak, bize İnsan Hakları Bildirgesi'nin içeriği dışında ne söylemiştir? Ahiakın temeli, başkalarına say­ gı duymak; başkalarının hakları, özgürlüğü ve saygın­ lığına saygı göstermektir. Çok güzel. Ancak, başkaları­ nın hakları, özgürlüğü ve saygınlığına kusursuzca say­ gı gösterebilir, bütün hayatınız boyunca insan haklarını eksiksizce uygulayabilir ve hatta insan haklarının da ötesine geçerek, ermişliğin en kusursuz hallerini sergi­ leyebilirsiniz. Oysa bütün bunlar, insan varoluşunun te­ melindeki sorulara kesinlikle hiçbir biçimde cevap ver­ meyecektir. Örneğin, yaşlanmak neye yarar, çocuklar nasıl yetiştirilmelidir, sevdiğimiz birinin yasıyla nasıl başa çıkılabilir ya da kısaca günlük hayatın sıkıntısı ve bayağılığına nasıl katlanılabilir? Başka bir ifadeyle, es­ kiden dinsel ve metafizik söylemin içinde yer alan tüm bu ve benzeri sorular, bugün ahlak söyleminin kapsa­ mında yer almazlar. Dahası, laik ahlak anlayışları, bun­ lar hakkında hiçbir şey söylemez.
Reklam
As bayrakları
Türkiye' de somut olgular bu iddiayı çürütmektedir: Laiklik yalnızca Müslüman bir çevrede mümkün olmakla kalma­ mış, özgürlük ve hoşgörü anlamında sağladığı yararların tadını almış çok geniş bir çoğunluk tarafından da her geçen gün daha sıkı biçimde sahiplenilmiştir. Bu bakımdan Türki­ ye, Cumhuriyet'in kuruluşundan başlayarak, 20. yüzyılın ilk yarısından bu yana tamamen kendi kendine kurmuş ol-duğu bu olağanüstü laiklik deneyirniyle, dünyanın geri ka­ lanına kuşkusuz son derecede önemli bir mesaj vermekte­ dir.
Doğru noktaya parmak basmak
laikliğin de yalnızca Hıristiyan dininde mümkün olabileceği­ ni düşünüyor olmalarıyla ilgilidir. Onlara göre, yalnızca Hı­ristiyanlık 'bilinç' e ve 'içsel tartışma'ya yeterince yer ver­ mektedir, oysa Yahudilik ya da İslam' da günlük hayatın sıkı kurallara bağlanmış olması, gerçek bir laikliğin doğmasını çok zorlaştırmaktadır.
İnsan kültü, kendisinin yaratmış olduğunu unutarak, kendi kendine tapınır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
390 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Her şeyden önce dili oldukça zor, kalın, son derece konsantrasyon isteyen, zorlayıcı bir kitap olduğunu belirtmeliyim, okumadan önce bunu göz önünde bulundurun. Kitabın içeriğinden kısaca bahsedecek olursak; Kitabın amacı; sağduyuyu varsaymak ve sonrasında bilimsel yöntemin nasıl inşa edileceğini uzun uzun anlatıyor. Septikleri(kuşkucuları)
Bilimsel Yöntem
Bilimsel YöntemMarcel Gauchet · Dipnot Yayınları · 20166 okunma
97 syf.
10/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
Asıl soruna yönelişin Tanrıda değil tanrisallikta olduğu, dinde değil dinselikte olduğunu anlıyoruz. Tanrı var veya yok pek bir önemi yok fakat bizi tanrının olduğuna götüren nedenlerde, araçlarda bir sıkıntı olduğu kesin. Nedensellik, heteronomi ve indirgemeci sorunların çözümü üzerine ikili diyalogları bu kitapta bulabilirsiniz.
Luc Ferry
Luc Ferry
ile
Andre Comte-Sponville
Andre Comte-Sponville
arasında bir temasın olması güzel oldu. Luc Ferry üzerinde özellikle durulması gereken değerli bir yazarmış.
Dinden Sonra Dinsellik
Dinden Sonra DinsellikLuc Ferry · Agora Kitaplığı · 20058 okunma
110 syf.
7/10 puan verdi
·
16 saatte okudu
Demokrasi İçinde Din - Marcel Gauchet
Fransa özelinden hareketle, demokrasi içinde dinin, dinin gözünden demokrasinin dönüşümünü anlatmış. Yani, öyle sanıyorum. Din-demokrasi ilişkisine dair bazı sağlam tespitleri olsa da metinler arasında ufak tefek çelişkiler var. Daha doğrusu bir uyumsuzluk sezdim. Paylaştığım alıntılarda da bu rahatlıkla görülür. Marcel Gauchet, bağlamdan başka bir bağlama geçerken okuyucuya haber vermiyor. Dolayısıyla kitabı bir bütün halinde anlayamıyorsunuz; kitabın tezini tespit edemedim. Neyi savunduğunu anlayamadım. Ona rağmen din-demokrasi ilişkisine dair Türkiye noktasından düşündüğümüzde, tespitleri bizim reelpolitikamızda gülünç kaçıyor. Özetle, okura sistematik bir fikirler yumağı sunmak yerine baştansavma bir deneme sunduğu için üç puan kırıyorum. 7/10 veriyorum. Okumanızı pek de tavsiye etmem, tabi yine de siz bilirsiniz.
Demokrasi İçinde Din
Demokrasi İçinde DinMarcel Gauchet · Dost Kitabevi · 200013 okunma