Marcel Gauchet

Demokrasi İçinde Din yazarı
Yazar
7.3/10
8 Kişi
29
Okunma
1
Beğeni
1.194
Görüntülenme

Marcel Gauchet Gönderileri

Marcel Gauchet kitaplarını, Marcel Gauchet sözleri ve alıntılarını, Marcel Gauchet yazarlarını, Marcel Gauchet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
390 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Her şeyden önce dili oldukça zor, kalın, son derece konsantrasyon isteyen, zorlayıcı bir kitap olduğunu belirtmeliyim, okumadan önce bunu göz önünde bulundurun. Kitabın içeriğinden kısaca bahsedecek olursak; Kitabın amacı; sağduyuyu varsaymak ve sonrasında bilimsel yöntemin nasıl inşa edileceğini uzun uzun anlatıyor. Septikleri(kuşkucuları)
Bilimsel Yöntem
Bilimsel YöntemMarcel Gauchet · Dipnot Yayınları · 20166 okunma
Oysa ben 'gerçek bir Tanrı'sı olan bir dinle, tuhaf biçimde yalnızca tanrısallığa indirgenmiş bir din arasında fazla fark görmüyorum; çünkü her iki durumda da ortada bir 'gerçek Tanrı' olmadığı kanısındayım. Buna karşılık, benim gözümde asıl önemli olan, her iki dinde, dünyevi olan ya da olmayan bir mutlaklıkla nasıl bir ilişki kurulduğudur. Bu konuda bir yandan senin de bundan kaçınamadığını görüyorum, diğer yandan senin 'felsefi' mutlaklığının dini mutlaklıktan nasıl ayrıldığını anlamakta güçlük çekiyorum. Tam tersine, bana göre bu sadece tanrısallığın başka bir şekilde adlandırılışıdır ve üstelik bu kanıya köklü bir geleneğin izini sürerek varıyorum (ikna olmak için Hegel'i okumak yeterlidir). Dahası, Hegel sonrası 'yapıbozumcular'ın hepsi, Nietzsche'den Marx'a, Heidegger'e kadar tamamı, bu iki mutlaklığı aynı kefeye koydular.
Sayfa 54
Reklam
Bir ihtiyacın varlığı, yalnızca onun karşılığı da bulunduğunu göstermemekle kalmaz, üstelik çoğu zaman bu ihtimali de ortadan kaldırır. Söz konusu ihtiyacın nesnesinin tamamen ve yalnızca uydurma olması gibi güçlü bir ihtimal her zaman mevcuttur.
Sayfa 53
... bir ‘arayış'ın varlığı, ne kadar güçlü de olsa, karşısında her zaman bir ‘karşılık' bulacağı anlamına gelmez.
Sayfa 52
Kaba tabiriyle 'ilkel' dinler, ataların kurduğu geçmiş ile şimdiki zaman arasındaki bir ayrılışın dinleridir. Kutsal, (işleyiş için de tanrısal nitelik kazanmış olan) geçmişin temeli ile bundan böyle ayrı bir güç sayılacak olan iktidar arasındaki bağın kurulmasıyla ortaya çıkmıştır. Doğa ile doğaüstünün maddesel karşılaşmasında kutsallık vardır.
Sayfa 41
"Mutlakiyetçilikte(demokratik mutlakiyetçilikte de) siyasal beden biricik olarak görüldüğünden, din siyasete boyun eğiyordu. Bir tek kollektif alan vardır ve bu, hiyerarşik düzeniyle son kertede siyasal bir alandır. XIX. yüzyılın temel yeniliği kollektifin tam anlamıyla siyasal alan ile sivil alan, kamu yaşamı alanı ile özel çıkarlar alanı olmak üzere ikiye ayrılması olmuştur; özel alanda aile, şirkete benzer ve bu alana Kilisenin sokulması son derece güçtür."
Sayfa 36 - Dost Kitabevi
Reklam
105 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.