Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A.C.S. Peacock

A.C.S. PeacockSelçuklu Devleti'nin Kuruluşu yazarı
Yazar
Editör
8.2/10
14 Kişi
62
Okunma
5
Beğeni
1.818
Görüntülenme

Hakkında

A.C.S. Peacock, İslam dünyasının Ortaçağ ve Yeniçağ Tarihi alanında uzman olan Andrews, İskoçya Saint Andrews Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi.
Tam adı:
Andrew Charles Spencer Peacock
Unvan:
Akademisyen, Ortadoğu Tarihçisi, Yazar

Okurlar

5 okur beğendi.
62 okur okudu.
2 okur okuyor.
67 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Selçuklular kuşkusuz Müslüman Orta Asya ve Horasan'a gelen ilk Türk grubu olmadıkları gibi Bizans sınırlarına ulaşan ilk göçebe istilacıları da değillerdi. 4. yüzyılda Hunlar, sonra da Sabirler, Avarlar, Hazarlar, Bulgarlar, Peçenekler ve başka Altay ya da Türk gruplar Bizans sınırlarına dayanmışlardır.
Reklam
Selçuklu dönemi 10. yüzyılda İran ve Irak'ta Şii Büveyhilerin Suriye, Mısır ve Kuzey Afrika'da da İsmailiye mezhebinden Fatımilerin yükselmesiyle gerileyen Sünni egemenliğinin Ortadoğu'da yeniden güç kazandığı bir dönemdir. Selçuklu egemenliği sırasında el-Gazali gibi bir bilgin tasavvuf ile Sünniliği yeniden barıştırmış ve medrese sistemi ancak bundan sonra kurulabilmiştir.
Tuğrul Bey
Birbirine rakip akrabalar arasındaki gerginlikler, Horasan'ın en büyük kenti Nişabur'un 1040'ta fethedilmesiyle açığa çıkmış görünmektedir. Bir boy beyi olarak görülmek yerine, bir İslam hükümdarı olmak isteyen Tuğrul'a Doğu'nun ve Batı'nın Sultanı unvanının bu sıralarda verildiği söylenir. (Genel kabül 1258'de Bağdat'ta Abbasi halifesini kurtardıktan sonra verildiği yönündedir.) Bunun sonucu olarak Tuğrul Nişabur'da bir anlaşma hazırlayarak, hem fethedilen hem de ileride fethedilecek toprakları bölüştürmeye karar verdi. Orta Asya kardeşi Çağrı'ya, Ermenistan ve Azerbaycan da Arslan İsrail'in oğlu Kutalmış'a verildi.
Geleneksel olarak komşularının gözünde Orta Asyalı göçebelerin en büyük becerisi savaştı.
Sayfa 85 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Göçebe Selçulular
Göçer ekonomisinin yapısı, göçebeleri epeyce savunması kılıyordu. Selçuklular, Semerkand ve Buhara dolaylarındaki yaylak ve kışlaklara ulaşabilmek zorundaydılar. Sonraki dönemlerde Samaniler buna izin vermişti, ama her an bundan vazgeçebilirlerdi, bu da göçebelerin sürülerini kaybetmeleri ve açlıktan kırılmaları anlamına geliyordu.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
260 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Selçuklu Devleti Kuruluş Dönemi Tarihi Melikşah'a Kadar
Kitap Orta Asya bozkırlarında kendi halinde yaşayan bir grup Türkün Ortadoğu ve Orta Asya'yı egemenliği altına alan bir imparatorluk kuran Büyük Selçuklu devletinin kuruluşunu anlatmaktadır. 11. yüzyılın ilk yarısında Selçukoğullarının yönetimindeki Türkler bazı İslam merkezleri İran ve Irak'taki büyük kentleri ele geçirdikten sonra
Selçuklu Devleti'nin Kuruluşu
Selçuklu Devleti'nin KuruluşuA.C.S. Peacock · İş Bankası Kültür Yayınları · 201647 okunma
383 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Selçuklu tarihçiliği
PEACOCK KİMDİR? A.C.S. Peacock günümüz batılı Selçuklu tarihçilerinin önemli isimlerinden biridir. Uzun yıllar Selçuklu tarihi birincil kaynakları üzerine araştırmalar yapmış, dönem kaynaklarını detaylıca incelemiştir. Bunun sonucunda dönem kaynaklarını incelediği bir araştırma kitabı yayınlanmış; İş Bankası Kültür Yayınları aracılığıyla
Büyük Selçuklu İmparatorluğu
Büyük Selçuklu İmparatorluğuA.C.S. Peacock · İletişim Yayınları · 20209 okunma
376 syf.
10/10 puan verdi
Kıymetli bir eser.
Yetkin bir yazardan güzel bir çeviri. 13-14. yüzyıl Anadolu tasavvufu hakkında Türkiye’de de eserleriyle tanınan bir müellif olan Ahmet Yaşar Ocak’ın tezlerinin gözden geçirilmesi ve zaman zaman tenkit edilmesiyle karşılaşıyoruz. Ve yazarın belirttiği üzere Anadolu’da Türkçe’nin kullanımının yaygınlaşmasında muhtelif veçhelerden olmak kaydıyla Moğollar’ın izlerini takip edebiliyoruz. Tavsiye edilecek bir eser.
Moğol Anadolu’sunda İslam, Edebiyat ve Toplum
Moğol Anadolu’sunda İslam, Edebiyat ve ToplumA.C.S. Peacock · Koç Üniversitesi Yayınları · 20233 okunma