A.C.S. Peacock

Selçuklu Devleti'nin Kuruluşu yazarı
Yazar
Editör
8.2/10
14 Kişi
63
Okunma
5
Beğeni
1.879
Görüntülenme

A.C.S. Peacock Sözleri ve Alıntıları

A.C.S. Peacock sözleri ve alıntılarını, A.C.S. Peacock kitap alıntılarını, A.C.S. Peacock en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Selçuklular kuşkusuz Müslüman Orta Asya ve Horasan'a gelen ilk Türk grubu olmadıkları gibi Bizans sınırlarına ulaşan ilk göçebe istilacıları da değillerdi. 4. yüzyılda Hunlar, sonra da Sabirler, Avarlar, Hazarlar, Bulgarlar, Peçenekler ve başka Altay ya da Türk gruplar Bizans sınırlarına dayanmışlardır.
Selçuklu dönemi 10. yüzyılda İran ve Irak'ta Şii Büveyhilerin Suriye, Mısır ve Kuzey Afrika'da da İsmailiye mezhebinden Fatımilerin yükselmesiyle gerileyen Sünni egemenliğinin Ortadoğu'da yeniden güç kazandığı bir dönemdir. Selçuklu egemenliği sırasında el-Gazali gibi bir bilgin tasavvuf ile Sünniliği yeniden barıştırmış ve medrese sistemi ancak bundan sonra kurulabilmiştir.
Reklam
Geleneksel olarak komşularının gözünde Orta Asyalı göçebelerin en büyük becerisi savaştı.
Sayfa 85 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Tuğrul Bey
Birbirine rakip akrabalar arasındaki gerginlikler, Horasan'ın en büyük kenti Nişabur'un 1040'ta fethedilmesiyle açığa çıkmış görünmektedir. Bir boy beyi olarak görülmek yerine, bir İslam hükümdarı olmak isteyen Tuğrul'a Doğu'nun ve Batı'nın Sultanı unvanının bu sıralarda verildiği söylenir. (Genel kabül 1258'de Bağdat'ta Abbasi halifesini kurtardıktan sonra verildiği yönündedir.) Bunun sonucu olarak Tuğrul Nişabur'da bir anlaşma hazırlayarak, hem fethedilen hem de ileride fethedilecek toprakları bölüştürmeye karar verdi. Orta Asya kardeşi Çağrı'ya, Ermenistan ve Azerbaycan da Arslan İsrail'in oğlu Kutalmış'a verildi.
Kaşgarlı nın, Türk aşiretlerini sayarken Hazarları dahil etmemesi, 11.yy Türk bakış açısı bağlamında bile Hazar ların varlığının uygun olup olmadığını kuşkulu bulmaktadır...
kavimler göçü
Kaynaklar 900'den başlayarak Orta Asya'da kuraklığın arttığını gösterir. Bu da göçebe toplumların temel yaşam kaynağı olan hayvancılığı olumsuz etkileyerek göçlerin başlamasını hızlandırmış olabilir. Çin kaynakları 10. yüzyılda kuraklıktan ötürü bazı aşiretlerin açlıktan yok olduklarını belirtir. 8-10. yüzyıllar arasında Oğuzlar olarak bilinen aşiretlerin yavaş yavaş Moğolistan'dan Orta Asya içlerine oradan da Volga'ya doğru itilmesi sonucu Batı'ya doğru göç dalgaları başlamış olabilir. Oğuz boylarının ilk anavatanı hakkında kaynaklarda görülen karışıklıkların altında bu göç dalgaları bulunmaktadır.
Reklam
Bir tarihçi için, herhangi bir göçebe toplumun tarihini yazmaya çalışmak çetin bir mücadeledir.
Sayfa 7 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Oğuzların prestij kazanması, kısmen 14. yüzyılda, Türkler ile Moğolları birleştirme arayışlarının sonucudur.
Sayfa 69 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Göçebe Selçulular
Göçer ekonomisinin yapısı, göçebeleri epeyce savunması kılıyordu. Selçuklular, Semerkand ve Buhara dolaylarındaki yaylak ve kışlaklara ulaşabilmek zorundaydılar. Sonraki dönemlerde Samaniler buna izin vermişti, ama her an bundan vazgeçebilirlerdi, bu da göçebelerin sürülerini kaybetmeleri ve açlıktan kırılmaları anlamına geliyordu.
İbn Fadlan, varlıklı bir Oğuzun 10.000 hayvanı (yani at, deve) ve 100.000 koyunu olabileceğini söylüyordu; bu sayılar eğer bir aşiretin ya da oymağın tümü için değildiyse çok fazlaydı.
Sayfa 103 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
64 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.